Hlavní obsah

Popínavky zajistí soukromí a vytvoří romantická zákoutí. Jaké se kam hodí?

Foto: PEPPERSMINT, shutterstock.com

Plaménky dokážou vytvořit překrásně kvetoucí plochyFoto: PEPPERSMINT, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakryjí ošklivé zdi či ploty, obrostou pergoly a zkrášlí je květem, šedou zeď promění v zelenou krásu, a u některých budete moci ochutnat dokonce i jejich chutné plody. To vše nabízí popínavé rostliny.

Článek

Popínavé rostliny neboli lijány či popínavky mají několik funkcí. Zkrášlují zdi a ploty, v kombinaci se stabilními konstrukcemi jimi můžete členit prostor zahrady, a především vám poskytnou soukromí. Oblíbenou terasu skryjí před zraky zvědavých sousedů, ztlumí hluk a poskytnou vám prostor pro odpočinek s krásným výhledem do zeleně či květů.

Vybírat můžete z mnoha druhů

Popínavé rostliny můžete rozdělit podle několika faktorů. Například podle toho, zda pro svůj růst potřebují oporu v podobě mříží, dřevěných treláží či pergol, plotů či ocelových lanek, nebo zda žádnou oporu nepotřebují a umí se přichytit samy.

Mezi ty druhé patří třeba brslen, trubač, přísavník či stálezelený břečťan. Díky vzdušným či přísavným kořínkům se umí přichytit přímo ke zdi bez jakékoli další podpory, a lehce je tedy vypěstujete na fasádě domu či hrubší zdi „Vybírat byste měli i podle toho, jak rychle a do jaké hustoty rostliny narostou. Některé popínavky jako opletka čínská či podražec velkolistý umí vytvořit hustý porost opravdu rychle, naopak třeba plaménky tak husté nejsou, zato vaši zahradu prozáří krásnými květy," radí zahradnice Romana Malá.

Foto: Yury_Stroykin, shutterstock.com

Víno je vděčná popínavka díky svému bujnému růstu i výborným plodůmFoto: Yury_Stroykin, shutterstock.com

Kvetoucí zdi vám udělají radost

Dalšími bohatě kvetoucími druhy, které se hodí především na pergoly a terasy, jsou vistárie, lichořeřišnice, zimolez, pnoucí růže, hrachory či okrasné fazole.

Zvláště vistárie patří mezi nejoblíbenější. Jejich dlouhé, bohaté modrofialové hrozny květů uchvátí každého a jsou opravdu nepřehédnutelné. Daří se jim na chráněných a teplých polostinných místech s propustnou půdou. „Proto, aby vám popínavky dělaly radost množstvím barevných květů, potřebuje většina dostatek slunce. Pokud potřebujete osázet stinná místa, jako například severní stěny domu či ploty, udělá vám skvělou službu stálezelený břečťan či podražec. A na východní stěny vysaďte různé druhy přísavníku, mají rády ranní slunce a uvidíte, že se jim tam bude dařit," doplňuje zahradník Petr Voldřich.

Stín, krása a dobrota k tomu?

Z popínavých rostlin však kromě pokochání se jejich krásou můžete mít i užitek. Pergoly, jižní zdi a ploty jsou skvělým místem pro vinnou révu. Zvláště drobnoplodé modré odrůdy vynikají množstvím plodů, které vaši zahradu na podzim probarví, a vy si navíc pochutnáte. Pokud máte dlouhý plot a necháte vinnou révu růst, můžete si z množství plodů nechat třeba vypálit i domácí vínovici. Na pergole ovšem může dozrát třeba i kiwi. Zajímavé plody má i méně známá legenárie či aktínidie.

Foto: Directornico, shutterstock.com

Vistárií je každý zpočátku nadšený. Nakonec tato bujná liána poroste úplně všechno :-)Foto: Directornico, shutterstock.com

Kdy a jak sázet?

Sázení popínavek není žádní věda. Kontejnerové sazenice můžete vysazovat celoročně, nejlepším obdobím je ale jaro. Vyhlubte patřičně vekou jamku, na dno dejte drenáž z kamenů a přidejte kvalitní zeminu, ideálně obohacenou o kompost. Sázíte-li rostliny ke stěně domu, nechte jim asi 30cm odstup a ke stěně domu je naveďte pomocí pevné nebo provázkové opory. Nezapomeňte, že popínavé rostliny zpravidla vyžadují zeď, natažená ocelová lanka nebo stabilní podpěrnou konstrukci, takzvanou treláž.

A jedna rada na závěr: zkuste popínavé rostliny různě kombinovat tak, aby vám kvetly postupně a barevně doplňovaly ostatní květiny v zahradě.

Uvidíte, že čas strávený pečlivým výběrem těch správných druhů se rozhodně vyplatí a vy získáte ochránce soukromí, které vám budou závidět všichni sousedé.

Související témata:

Načítám