Hlavní obsah

Porod: S epidurálem, či bez?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Narození dítěte je jedinečným okamžikemFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Nechám si píchnout epidurál a o porodu nebudu ani vědět... Tak tahle představa některých nastávajících maminek je poněkud scestná. Své injekce epidurálu se totiž nemusíte jen tak lehce dočkat. A navíc, i když porodník uzná, že na tuto úlevu máte nárok, může to skončit pořádným průšvihem!

Článek

Časopis Uzlíček srpen 2008

„Epidurální analgezie je anděl i ďábel ...anděl, neboť představuje spolehlivý a bezpečný prostředek pro tlumení porodních bolestí, ...ďábel, protože v rukou nezkušeného může způsobit řadu komplikací," tvrdí věhlasná odbornice na anestezii v porodnictví, Felicity Reynoldsová.

Co je epidurál?

Laicky bychom mohli odpovědět „zajištění téměř bezbolestného průběhu porodu". Odborným jazykem je to místní anestetikum, jehož malé množství se podává do epidurálního prostoru. To je oblast, která leží vně obalů míchy. Anestetikum znecitliví nervy, které vedou bolest do mozku a maminka místo bolestí pociťuje jen tlak. Epidurální analgezie patří k nejčastěji užívaným metodám porodnické analgezie a je u rodiček velmi oblíbená. Její účinnost je kolem 90 % a patří tak k nejspolehlivějším metodám ovlivnění bolestí při porodu. „Přesné statistiky se většinou nevedou, ale v epidurální analgezii se provádí většina císařských řezů," říká gynekolog MUDr. Tomáš Truneček. Porodů císařským řezem je dnes celkem kolem 20 %. U spontánně rodících maminek dává podle lékaře přednost epidurálu také asi pětina.

Ne každá se injekce dočká

Možnost zavedení epidurální analgezie nemá každá maminka. Lékaři ji mohou poskytnout jen při určitém nálezu na porodních cestách - u prvorodiček, pokud jsou otevřené maximálně na šest cm, u vícerodiček na 4-5 cm. Spousta maminek s naplánovaným porodem se tak své „injekce" nemusí vůbec dočkat, pokud přijedou do porodnice v pokročilejším stadiu porodu. Už to samo o sobě je ale velké štěstí - rychlý porod znamená logicky jen krátkodobé bolesti.

Jak to probíhá?

Epidurální analgezii provádí anesteziolog. Maminka při tom leží na boku stočená do klubíčka a co nejvíce vystrčí bederní páteř (kočičí hřbet). Lékař místně znecitliví kůži a podkoží, potom zavede dutou jehlu do páteřního kanálu, což maminka cítí jenom jako tlak. Poté vsouká katétr - tenkou hadičku, do níž se aplikuje samotná znecitlivující látka. Ta se pak automaticky doplňuje injekční pumpou tak, aby rodička neměla bolesti, ale zároveň normálně cítila nohy. Může tedy v případě potřeby chodit, jít do sprchy či být na míči. Celé zavedení trvá 5-10 minut a většina žen ho popisuje jako bezbolestné.

Druhá doba porodní

Druhá doba porodní, kdy jsou stahy čím dál intenzivnější a častější, tak může být pro maminku díky epidurální analgezii mnohem snáze přečkatelná. V momentě, když už jsou zcela otevřené porodní cesty, je přivedení miminka na svět už jen na rodičce. Záleží na tom, jak dobře bude tlačit. Některé maminky se zavedenou epidurální analgezií ale nevědí, jak na to, když bolest necítí. V takovém případě se přívod znecitlivující látky zastaví a během pár minut žena bolest zase vnímá. Ta ji navede, jak má nejlépe tlačit, aby posouvala miminko správným směrem.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Rychlý porod znamená krátkodobé bolestiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Proč epidurál ano?

Na tuto otázku je jednoduchá odpověď: protože porod nebude bolet. Pokud si představíme maminku, která rodí už několik hodin, je vyčerpaná a ve stresu, jistě jí tato metoda bude připadat jako zázrak. Výhody této metody jsou jiné u spontánně rodících maminek a jiné v případě porodů císařským řezem, jak vysvětluje MUDr. Truneček:

„U spontánního porodu je to kromě snížení bolesti fakt, že epidurální analgezie uvolňuje spastické cesty porodní a tím porod urychluje. Samozřejmě pokud je ovšem aplikována ve správné chvíli." U císařského řezu se jedná o to, že maminka není díky epidurální analgezii ochuzena o první pohled na své dítě, což v případě plné narkózy samozřejmě je.

Reklama

Související témata:

Načítám