Hlavní obsah

Sklizeň z balkonu: Jak vypěstovat vlastní salát, rajčata i jahody i ve městě?

Foto: Production Perig, Shutterstock.com

Foto: Production Perig, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toužíte po vlastních rajčátkách, ředkvičkách a salátu? Jenže nemáte ani kousek vlastní půdy? Osázejte svůj městský balkon nebo alespoň parapet okna. Ukážeme vám, co se vyplatí pěstovat i ve městě.

Článek

Na balkoně ve městě toho můžete vypěstovat překvapivě hodně. Kromě drobné listové zeleniny, jako je rukola, nebo plných hrstí bylinek, můžete sklízet také jahody nebo brambory. Na malém prostoru sice nevypěstujete zeleninu pro široké příbuzenstvo, ale rozhodně budete mít po ruce salát nebo rajčata pro svoji potřebu.

Foto: Olga Miltsova, Shutterstock.com

Nejkřupavější jsou lístky, které jste utrhli před minutou...Foto: Olga Miltsova, Shutterstock.com

Zařízení balkonové zahrádky

S pěstováním zeleniny na balkoně je to podobné jako na zahradě: důležitá je dobrá zemina, dostatek slunce a pravidelná zálivka. Je váš záhon orientovaný na jih a dopadá na něj hodně slunce? Brzy zjara tady můžete pěstovat listový salát, ale za parných letních dnů budou rostliny potřebovat stínění.

Ani severní balkon nebo místo, kde pořád stíní protější budova, nemusíte zavrhnout. Dařit se tady bude rostlinám, které nepotřebují tolik slunce – třeba špenátu nebo mátě. Autorka článku dokonce na balkonu orientovaném severozápadně vypěstovala rajčata, která dozrála dočervena, a to přesto, že na ně dopadalo slunce pouze navečer.

Substrát pro pěstování zeleniny a bylinek dnes běžně seženete v zahradnictví. Pokud máte zázemí na venkově, můžete si přivézt kompostovanou zeminu. Kromě zeminy budete potřebovat také dostatečně velké a hluboké truhlíky a květníky. Některé rostlinky není nutné pěstovat v hlubokých květnících, typicky třeba saláty, které se rozrůstají do prostoru. Naopak ředkvičky, cibule nebo karotka budou potřebovat dostatečně hluboký truhlík.

Do výbavy balkonové zahrádce pořiďte také konve, do nichž napustíte vodu a necháte ji před zaléváním orazit. Hodit se vám bude zahradnická lopatka, motyčka, hrabičky a smeták s lopatkou, protože při setí a sázení rostlinek bude hlína všude kolem... Pokud svou zahradnickou činnost chcete dotáhnout k dokonalosti, vtěsnejte na balkon také kompostovač, kam můžete házet uschlé listy nebo zbytky rostlinek.

Foto: ChiccoDodiFC, Shutterstock.com

Rajčata na balkoně vypěstuje i začátečníkFoto: ChiccoDodiFC, Shutterstock.com

Co na balkoně pěstovat?

Naplánujte si, co budete pěstovat, podobně jako kdybyste si malovali zahradnický plánek. Využijte každé místo. Mnoho rostlin, zejména bylin, můžete zavěsit za balkonové zábradlí, nebo na jednu stěnu instalovat například paletu a na ni zavěsit truhlíky. Vypadá to moc pěkně.

Při plánování myslete na potřeby rostlin. Třeba rajčata potřebují hodně slunce, nejlépe jim bude, když se budou utápět ve slunečních paprscích. Na listovou zeleninu by hlavně přes léto nemělo pražit slunce. Levandule, tymián nebo rozmarýn budou za slunce naopak vděčné.

Na balkoně vypěstujete snadno listovou zeleninu, kterou můžete vysévat v rozestupu dvou týdnů a zajistit si tak postupnou sklizeň. Mezi zeleninu vtěsnejte bylinky, třeba bazalku můžete pěstovat společně s rajčaty, levanduli zase společně s listovým salátem.

Foto: cha_cha, Shutterstock.com

Ředkvičky jsou jednou z prvních zelenin, které můžete mít z vlastní úrody Foto: cha_cha, Shutterstock.com

Seznam plodin pro balkonové pěstování

Listová zelenina: saláty k řezu, mizuna, rukola, polníček, baby špenát.

Ostatní zelenina: rajčata, okurky, papriky a chilli papričky, ředkvičky, karotka, cukety, hrášek, fazole, cibule.

Bylinky: tymián, dobromysl, pažitka, koriandr, kadeřavá petržel, levandule, bazalka, máta, meduňka.

Foto: cedric gelissen, Shutterstock.com

Papriky vyžadují hodně slunceFoto: cedric gelissen, Shutterstock.com

Listová zelenina na balkoně

Listovou zeleninu vysévejte do dostatečně širokých truhlíků. Semínka vysévejte asi dva centimetry hluboko. Postavte truhlíky na místo, kam po část dne dopadá slunce, ale kde nepraží. Saláty hojně zalévejte, budou křupavé.

Rajčata z terasy

Sazenice rajčat vysazujte ven až v polovině května po zmrzlých mužích. Vysazovat je můžete třeba do kbelíků nebo pytlů. Na dně by měly být dírky, aby přebytečná voda mohla odtékat (pod nádoby nebo pytle postavte misky). Rajčata postavte na nejslunnější místo na balkoně.

Foto: Afanasiev Andrii, Shutterstock.com

Mrkev z balkonu asi nebude velká jako z obchodu, zato bude křupavá a plná chutiFoto: Afanasiev Andrii, Shutterstock.com

Ředkvičky i mrkev

Do hlubších truhlíků můžete vysévat i ředkvičky nebo karotku (prodává se i baby karotka). Semínka vysévejte asi dva centimetry hluboko, zhruba pět centimetrů od sebe. Mrkev i ředkvičky uvítají slunce a pravidelnou zálivku.

Bylinky na slunce

Také bylinky, hlavně bazalku, rozmarýn, tymián a dobromysl pěstujte na slunném místě. Meduňka s mátou snesou stín nebo polostín. U středomořských bylinek si dejte pozor na přemokření. Máta potřebuje dostatek vody.

Už víte, co si letos vypěstujete na balkoně?

Reklama

Načítám