Hlavní obsah

Posypová sůl je pohroma pro boty. Jak skvrny nejlépe vyčistíte?

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napadne sníh a děti se radují. Vás ale zase čeká boj s bílými skvrnami na obuvi, které mají na svědomí prosolené chodníky. Co udělat nejdřív a jak se jim vyhnout? Poradíme!

Článek

V některých městech, Prahu nevyjímaje, již několik let platí vyhláška, která zakazuje chemický posyp, tedy solení chodníků. Ovšem třeba tramvajové koleje se do toho nepočítají. Pokud tedy zrovna nemrzne, stejně se brodíte v rozbředlé sněhové kaši a pak řešíte její pozůstatky v podobě nepěkných fleků na botách. Co s tím?

Rychlost se počítá

Nejdůležitější rada zní: jednejte rychle! Pokud zjistíte, že máte boty promočené a už se začínají rýsovat bílé „mapy“, zakročte. Když je to cestou do práce, máte samozřejmě ztížené podmínky, ovšem mávnutí rukou, zvláště u nových bot, může mít nepříjemné důsledky.

Čím tedy začít? Vlhkým hadříkem, případně papírovým ubrouskem otřete potřísněnou kůži. Mechanické odstranění toho největšího nánosu je totiž to nejefektivnější, co můžete udělat. Užitečným pomocníkem se také jeví vlhčené ubrousky, kterými stáhnete i případné další nečistoty.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Druhý krok spočívá v tom, že několik papírových utěrek pevně přitisknete na postižená místa. Cílem je, aby přebytečná vlhkost společně s posypovou solí vsákly do papíru. Nechte boty takto alespoň hodinu volně proschnout. Nikdy je nedávejte na topení ani do jeho těsné blízkosti! Poškodili byste je ještě víc, ztvrdlou a zvrásnělou kůži totiž dáte do pořádku velmi těžce.

Někdy máte vyhráno už po sundání papíru. Pokud bílé skvrnky stále vidíte, jde se do dalšího kola.

Není nad čistou vodu

Vlastně budete muset zopakovat celý postup, to znamená boty lehce namočit mokrým hadříkem a opět zabalit do ubrousků. Staré knihy s radami pro hospodyňky sice doporučují použít roztok vody a octa v poměru 2:1, ale z chemického hlediska je ocet naprosto zbytečný, protože s chloridem sodným, neboli solí, nebude nijak reagovat. V případě výrazně barvených bot naopak může změnit jejich odstín.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Podobným tipem je i rozkrojená cibule. Babské rady obvykle bývají ověřené, ale my jsme při experimentování s různě zaneřáděnými botami zjistili, že šťáva z cibule sice zanechala na koženém povrchu nepatrnou vrstvu, která se ale dala hezky vyleštit, jenže bílé mapy neodstranila zcela.

Semišové boty jsou oříšek

Vše, co bylo dosud zmíněno, platí pro klasickou hladkou kůži. Pro očistu semišových povrchů doporučujeme ještě větší obezřetnost, protože jsou velmi háklivé. Takže promočené boty opět vysušte papírem nebo jemnou tkaninou.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Pak si můžete vzít na pomoc starý zubní kartáček, v případě hrubého materiálu i jemnou drátěnku na nádobí. Přejíždějte po povrchu jedním směrem a snažte se skvrny mechanicky „vykartáčovat“. Pokud byste nebyli úspěšní, zkuste boty nad párou z varné konvice nebo nad hrncem vařící vody lehce navlhčit a postup opakovat. Úplně suché boty následně dočistěte speciální gumou, kterou můžete koupit v prodejnách obuvi.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Nejlepší je prevence

Jak se bránit solné invazi? Nebudeme vám radit, že se máte vyhýbat soleným chodníkům. Raději věnujte čas péči o boty, než vyjdete ven. Nejsnazší je obuv impregnovat speciálním přípravkem, ale podobnou službu udělá i kvalitní krém na boty, když jej pořádně zapracujete do kůže. Nepleťte si ho však s tekutými leštidly, která se nanášejí rovnou z tuby s houbičkou. Ty jen krátkodobě dodají lesk. Kůži téměř vůbec neošetří.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

V havarijním případě použijte kapku olivového oleje či jelení lůj, ovšem počítejte s nižším leskem. Mnozí doporučují i krém na ruce, ale v tom se může skrývat zrada. Obsahuje totiž vodu, která v kůži zmrzne, a tím vytvoří drobné prasklinky.

Dalším možným leštidlem jsou banánové slupky. Poradíme vám i s tím, jak máte aplikovat levnou a účinnou impregnaci na boty v podobě včelího vosku.

V boji s bílými mapami na botách skutečně můžete vyhrát. Jen byste si měli pospíšit a zasáhnout co nejdřív. Tak hodně zdaru a pevné nervy!

Načítám