Hlavní obsah

Potraviny, které zatočí s jarní únavou

Foto: Thinkstock

Když přidáte do jídelníčku víc ovoce, určitě chybu neuděláte. Vitaminy umí bojovat proti jarní únavěFoto: Thinkstock

Reklama

Letošní zima byla mírná, přesto vám ale možná dala zabrat. Pokud se cítíte o deset let starší, nemáte na nic chuť, pořád byste spali a jste každou chvíli nemocní, vyzkoušejte naše tipy na jarní únavu!

Článek

Každý rok je to stejné. Těšíte se na jaro, když ale konečně vykoukne slunce, nemáte elán pěkného počasí využít. Zima z vás vytahala všechny zásoby energie, vitaminů i minerálů. Jak je co nejrychleji dočerpat? Můžete si z lékárny donést hromádku chrastících krabiček, pomocí dobrého jídla je to ale příjemnější, nemyslíte?

Papája: přírodní lékárna

Není to jen její dužina bohatá na vitaminy A, B, C a E a vápník, která může tělu ulehčit. Semínka obsahují vysoké množství enzymu papainu s protizánětlivými účinky, podporují trávení a čistí tělo od parazitů. Není divu, že se papája počítá mezi takzvané superovoce.

„Jedná se o druhy bohaté na minerály, vitaminy, barviva, a navíc se silnými antioxidačními účinky. K těm nejznámějším patří například granátové jablko, mangostan, papája nebo pitahaya,“ uvádí Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit.

Foto: Thinkstock

Vlastně vám dohromady nic není... jen se vám chce pořád spát, nic vás nebaví, chybí vám nápady, zkrátka za nic nestojíteFoto: Thinkstock

Železné jablko z ráje

Také granátové jablko se považuje za superovoce. Vysloužilo si to mimořádně vysokým obsahem antioxidantů, především látky zvané punicalagin.

Dalším pádným důvodem, proč si tyhle šťavnaté rudé granátky přidat do müsli nebo do jogurtu, je vysoký obsah železa – právě nedostatek železa totiž může výrazně přispět k jarní únavě či celkové podrážděnosti. Granátové jablko je zároveň bohaté i na vitamin C, který pomáhá železu ve vstřebávání a využití organismem.

Bílý jogurt nastartuje imunitu

Zakysané mléčné výrobky jsou prospěšné v každém období, na jaře ale obzvlášť. Jsou totiž zdrojem kvalitních, lehkých a trávení nezatěžujících živočišných bílkovin a také vitaminu D.

„Je třeba, abyste se vždycky přesvědčili, zda daná potravina obsahuje probiotické kultury. Jsou prospěšné jak pro váš střevní metabolismus, tak i pro imunitu. Zakysané mléčné výrobky jsou snáze stravitelné a obvykle i lépe tolerovány než mléko,“ říká imunolog profesor Jan Krejsek.

Mladé kopřivy: jako čaj i do salátu

První výhonky kopřiv jsou velmi zdravé. Obsahují spoustu vitaminů, pročišťují organismus, působí močopudně a protizánětlivě a dají se využít také jako podpůrný léčebný prostředek při cukrovce. Můžete je jen tak nasekané použít do salátu nebo velikonoční nádivky, ale také připravit jako špenát.

Foto: Thinkstock

Kopřivy nejsou jen protivný plevel, který vám spálí holé nohy. Jejich mladé listy jsou hotová přírodní lékárnaFoto: Thinkstock

Další možností je kopřivový čaj: hrst čerstvých kopřiv přelejte čtvrtlitrem vroucí vody a nechte asi 25 minut louhovat (kopřiva potřebuje delší čas, aby se uvolnily veškeré prospěšné látky). Tohoto nápoje můžete vypít tři hrnečky denně, ne ale déle než tři týdny.

Naklíčená řeřicha je vitaminová bomba

Něžné, svěže zelené rostlinky vám můžou zpestřit a obohatit skoro každé jarní jídlo – saláty, pomazánky, můžete je přidat do polévky místo petrželky nebo si jimi posypat chléb s máslem či tvarohem.

Pěstování je přitom úplně snadné, stačí vyložit misku buničinou, posypat semínky a občas postříkat vodou – asi za týden můžete sklízet.

Řeřicha setá obsahuje velké množství minerálů jako hořčík, draslík, železo a vápník, na jaře vám ale prospěje především díky vitaminu C, zdroji vitality a bojovníkovi proti infekcím. Udělá dobře i vašim ledvinám a močovým cestám.

Čerstvá hodnotná strava dokáže hodně. Pokud ale únava trvá víc než pět týdnů a je natolik silná, že vás omezuje v běžném životě, raději se obraťte na lékaře. Může totiž mít řadu závažných příčin.

Co dělá na jaře dobře vám? Podělte se o svůj tajný recept!

Reklama

Načítám