Hlavní obsah

Potvrdí každá matka! Takhle vypadá opravdová rodičovská slast

Foto: Nastina, Shutterstock.com

Foto: Nastina, Shutterstock.com

Reklama

Zná to asi každá matka. Své děti milujete, užíváte si každou chvilku s nimi, za nic na světě byste je nevyměnila. Přesto je toho někdy moc. Naštěstí ale existují v životě rodičů tyhle slastné okamžiky.

Článek

Děti jsou radost, ale taky pořádná dřina. Je až neuvěřitelné, kolik energie se v těch drobných tělíčkách skrývá – jeden tříletý špunt je schopen utahat dva dospělé. A to nemluvíme o nápadech, které se v malých hlavičkách rodí. Z těch je vám někdy na omdlení.

Mít děti je jednoduše krásné, ale díky bohu za následující okamžiky.

1. Už spí!

Je to ten nádherný okamžik, kdy se váš malý ďáblík po celém dni běhání, skákání, radostného křičení, ale i vztekání a zkoušení toho, co vaše nervy vydrží, promění v anděla. Umytý a voňavý se zachumlá do peřinky a při čtení pohádky mu pomalu klesají víčka. Spí!

A vy se koukáte na ten zázrak a víte, že teď přichází vaše chvíle. Poklidná vana, knížka, sklenka vína, chvíle, které patří jen vám a vašemu partnerovi.

2. Pápá

Školka či škola v přírodě, dětský tábor nebo třeba sportovní soustředění... Sice jste trochu nervózní (obzvlášť když vaše dítě odjíždí poprvé), ale stejně ve chvíli, kdy u autobusu zamáváte a ratolest si to odkvačí na týden pryč, převládne nadšení.

Sedm dní, kdy budete mít na starosti jen sebe? Co všechno se za tu dobu dá stihnout, je až k neuvěření. Zajdete si ke kadeřnici, určitě zvládnete i posezení ve vinárně s kamarádkou, s manželem skočíte do kina a na dobrou večeři.

A navíc, týden je ideální. Odpočinete si a užijete si to, ale poslední den či dva už se na ten svůj poklad pořádně těšíte!

3. Vzali ho

Jak se blíží konec vaší mateřské, přichází určitá nervozita a nejistota. Školky jsou přecpané a v mnoha částech republiky není snadné umístit tříleťáčka do školky. O to větší štěstí ale pociťujete, když se to podaří.

Jedna věc je samozřejmě ta praktická část, kdy prostě musíte zpátky do práce, protože déle na vás zaměstnavatel čekat nebude. A také ta finanční – váš výdělek rodinnému rozpočtu jistě pomůže. Ale je to také chvíle, kdy si říkáte, tak, a teď bude část dnes skutečně patřit jen mně. Řada lidí pokládá práci za nutné zlo, to se ovšem netýká většiny maminek vracejících se z mateřské. Ty si chodí do práce konečně trochu odpočinout.

4. Tetičky a babičky

Rodinné oslavy a sešlosti jsou sice mnohdy náročné, obzvlášť když jste v roli hostitelky, ovšem jsou to zároveň ty slastné chvíle, kdy přijedou babičky, tetičky, dědové a strýčkové, na které se vaše děti sesypou a do jejich odchodu je nepustí ze svých spárů. Stavění hradů z kostek, malování sluníček a prasátek, čtení pohádek, lechtání a jiné blbinky nejsou v tuhle chvíli vaší starostí – děti si našly jiné oběti.

Foto: FamVeld, Shutterstock.com

Slastná chvíle pro všechny generace: babička se baví s vnoučaty a rodiče mají chvíli klidFoto: FamVeld, Shutterstock.com

5. Nová hračka

Tohle sice netrvá většinou moc dlouho, přesto jsou ty chvilky, kdy je dítko nadšené a plně zaujaté novou hračkou, k nezaplacení. Jestli totiž byla zvolena dobře a dítě manipulaci s ní zvládá samo, minimálně dneska můžete uvařit oběd, aniž by vám pomáhal míchat synek či dcerka.

Lepší jsou samozřejmě varianty takzvaných tichých hraček (žádné zvuky, žádné atrapy hudebních nástrojů a podobně), ale nakonec i troubící auťák, který věrně napodobuje zvuk silného motoru, stojí za to.

A ještě pár drobností

Jasně, doteď jste byli středobodem dětského světa, a rádi, ale i tyhle okamžiky jsou skvělé!

  • Pohádka - Vydrží u pohádky déle než 10 minut. Vážně sleduje celý příběh, baví ho to, směje se a vás nepotřebuje!
  • Kamarád na návštěvě - Tohle je samozřejmě vykoupeno totálně zaneřáděným pokojíčkem, ale stejně to stojí za to. Vaše dítě si hraje třeba celé odpoledne s kamarádem!
  • Stavebnice - Lego a všechny jiné stavebnice jsou velmi vděčnou hračkou. Ovšem chvíle, kdy dítě staví delší čas samo, aniž by vás u toho potřebovalo, je vyloženě zlomová.
  • Maluje - Nejdřív je to samé „mami, namaluj sluníčko“, „mami, namaluj tatínka“. Ale přijde ten bezva okamžik, kdy se začne ozývat „hele, namaloval jsem sluníčko a tatínka“.

Taky milujete ten pohled na své spící dítko? Připravte mu podmínky pro klidný spánek.

Reklama

Související témata:

Načítám