Hlavní obsah

Používáte po vyčištění zubů ústní vodu? Chyba!

Foto: Thinkstock

Myslíte si, že si umíte zuby čistit opravdu perfektně? Možná se budete divit, většina lidí se totiž dopouští spousty chyb!Foto: Thinkstock

Reklama

Toužíte po zdravých a krásných zubech? Potom o ně musíte dobře pečovat. Investovat do speciálních past a dalších přípravků určitě nestačí. V první řadě se totiž musíte vyhnout těmto základním chybám!

Článek

Na skvěle vypadajícím úsměvu si zakládají jak ženy, tak muži. Je to vcelku logické, protože všichni jsou si dobře vědomi, že právě lidé s okouzlujícím úsměvem dokážou nejvíce ohromit.

Ve velkém se proto nakupují speciální šetrné pasty, bělicí přípravky, elektrické kartáčky, ústní sprchy a další obdobné vychytávky, ale paradoxně se zapomíná na zcela elementární pravidla ústní hygieny. Zároveň se také často chybuje při výběru oněch pomocných prostředků, ale i při jejich následném užívání.

Na co si dát pozor?

1. Špatný výběr kartáčku

Líbí se vám kartáček z televizní reklamy, který disponuje několika druhy štětin, a využívá tak zcela jedinečné čisticí technologie? Nenechte se mást marketingovými triky!

„Správný zubní kartáček by měl mít malou pracovní hlavu, hustě osazenou měkkými, rovnými štětinami,“ popisuje dentální hygienistka Lucie Hronková z Dental office H33. „Určitě nepoužívejte kartáček s různě dlouhými, řídkými a tvrdými štětinami, protože ty čištění znesnadňují a neodstraní plak dostatečně z povrchu zubů a dásní,“ dodává.

Foto: Thinkstock

Reklamy se hemží nejrůzněji profilovanými zubními kartáčky odlišné tvrdosti. Nejlepší jsou ale měkké s hustým a stejně dlouhým vlasemFoto: Thinkstock

2. Nesprávná technika čištění

Kdykoli se vám nepodaří ze zubů odstranit zubní plak, vaše technika nebyla správná. Obecně platí nečistit zuby ze strany na stranu, ale zaměřit se na krouživé pohyby.

„Špatnou technikou je i zapomenutí na mezizubní prostory při čištění. Dále je možné, že na kartáček příliš tlačíte, pak si můžete způsobit takzvané klínovité defekty, kvůli kterým jsou zuby citlivé a nehezké. Při velkém tlaku používaném delší dobu – dvakrát denně po dobu několika měsíců až let – se stane, že dásně se začnou ,stahovat‘ směrem od korunky ke kořeni, odhalují se krčky zubů, a ty jsou velmi často citlivé,“ vyjmenovává problémy spojené s technikou čištění dentální hygienistka.

Potřebujete si ujasnit, jak přesně při čištění zubů postupovat? Více o správné technice čištění se dozvíte v tomto článku.

3. Zapomínání na pravidelnou výměnu kartáčku

Pohlídat si, jak dlouho už svůj kartáček používáte, a myslet na jeho včasnou výměnu nejsou zrovna lehké úkoly. Zvláště pokud se netřepí a na pohled je zcela v pořádku. Bohužel však po určité době se na štětinách i rukojeti začnou hromadit bakterie a potravinové částice a v této době nastává čas kartáček vyměnit. Doporučovaná doba užívání kartáčku jsou dva až tři měsíce.

Foto: Thinkstock

Ústní voda hned po čištění zubů do úst nepatří, mnohdy neutralizuje účinné látky obsažené v pastáchFoto: Thinkstock

4. Ústní voda hned po čištění kartáčkem

Ústní voda je pro mnohé zcela nepostradatelnou součástí ranní i večerní hygieny. Vyčistíte si zuby a hned poté následuje výplach ústní vodou? Tak to děláte špatně. Složky obsažené v některých pastách totiž mohou reagovat s fluoridem z ústní vody a jeho účinek deaktivovat. Je proto vhodné mezi čištěním zubů kartáčkem a použitím ústní vody nechat rozestup alespoň půl hodiny.

5. Používání nevhodné ústní vody

Co se dále týče ústních vod, i v tomto případě je důležitý správný výběr. Některé vody obsahují chemikálie, které reagují s některými potravinovými částicemi a ve výsledku dochází k nevzhlednému zbarvování zubů. Obecně stomatologové doporučují používat ústní vody bez alkoholu. O správném typu, který se nejlépe hodí pro vás, byste se měli poradit se svým lékařem. Zvláštní pozornost by měli věnovat jedinci, kteří trpí krvácivosti dásní, protože nevhodný přípravek může potíže zhoršit.

Foto: Archiv firem

Krásné zuby si žádají perfektní péči. Pořiďte si domů ty nejpovolanější pomocníky!Foto: Archiv firem

Jaké přípravky a nástroje požíváte při čištění zubů vy?

Reklama

Načítám