Hlavní obsah

Pozdně letní pečení: Ke kávě jedině vláčný drobenkový koláč se švestkami

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představte si chuť a vůni čerstvě upečeného kynutého koláče se šťavnatým ovocem, mákem a křupavou drobenkou. Máte to? A teď mi zkuste tvrdit, že se dneska nepustíte do pečení!

Článek

V redakci se sice rozhodně nebráníme žádným zahraničním dobrůtkám, jako jsou cupcakes, cake pops (dortová lízátka) nebo makronky, ale někdy prostě není nad českou klasiku. A právě jednu takovou si dneska upečeme – tradiční kynuté koláče s drobenkou. Použít na ně můžete v podstatě jakékoli peckovité nebo bobulovité ovoce a mimo sezonu na ně zase upotřebit zásoby z mrazáku.

Kynutý švestkový koláč s mákem a skořicovou drobenkou

Na 2 koláče o průměru 27 cm potřebujete: 5 g instantního droždí, 30 g cukru krupice, 150 ml mléka, 400 g hladké mouky, ¼ lžičky soli, 2 vejce, 125 g másla, máslo na vymazání, hrubou mouku na vysypání, 100 g mletého máku, 60 g cukru moučka, 800 g švestek nebo jiného ovoce

Na drobenku: 40 g másla, 40 g cukru krupice, 80 g hladké mouky, ¼ lžičky skořice

Postup: Droždí a cukr rozpusťte v ohřátém mléce a přilijte do mísy, kam jste si připravili mouku, sůl, vejce a rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké těsto, přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu v teple kynout (dobře to jde v troubě, kterou vyhřejete na 50 °C a vypnete). Těsto poté rozetřete do dvou vymazaných a vysypaných koláčových forem nebo na jeden plech, posypejte mákem smíchaným s cukrem a poklaďte půlkami švestek řeznou stranou nahoru. Ze změklého másla, cukru, mouky a skořice vypracujte drobenku a koláče jí posypte. Pečte asi 30 minut při 180 °C.

Tip: Mák dejte jako já jenom na jeden z koláčů (použijte tedy jen 50 g) a druhý upečte s rybízem, borůvkami nebo meruňkami (klidně mrazenými).

Máte nějaký recept, který pečete pořád dokola, a přitom se vám nikdy neomrzí? Prozraďte nám ho!

Reklama

Načítám