Hlavní obsah

Poznejte nemoc dřív, než propukne!

Foto: Thinkstock

Když tělo stávkuje, je lepší mu naslouchatFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také berete jako automatickou věc, když vás tu a tam něco pobolívá, občas se vám udělá nevolno nebo se projeví třeba chybička na kráse v podobě nekvalitních nehtů, třepících se vlasů...? Ano, jde o velmi bežné příznaky, ale nepodceňujte je! Může se jednat o závažnější chorobu. Jak to tedy je?

Článek

Člověk je vlastně chemická továrna plná různých procesů. Tělo je složitý komplex, který se ozve, když mu něco schází. A proto jsme pro vás připravili přehled nejčastějších zdravotních nebo kosmetických potíží, které nemusejí značit vážnější problém, ale také jej provázet mohou!

Tělesná slabost, třes

Většinou přichází ruku v ruce. Slabost, chvění rukou i nohou, připadáte si všelijak, jen ne ve své kůži. Tomuto nepříjemnému stavu předem většinou nezabráníte, prostě se dostaví. Příčin je totiž mnoho – rychle vypitá silná káva, celková únava, stresová situace, anebo jste prostě jen pár hodin nejedly nebo nepily a tělo křičí o pomoc. Zkuste si více všímat, kdy a proč se vám to děje, a zanedlouho budete samy vědět, jakých situací se raději vyvarovat. A co je příčinou? Pravděpodobně máte potíže s krevním tlakem.

Očima lékaře: Kromě reakce na určité látky (kofein, různé léky, zejména antipsychotika), může být podle MUDr. Zbyňka Mlčocha třes způsoben také nízkou hladinou cukru nebo poruchou štítné žlázy. Typicky se pak může jednat i o neurotický třes, provázející úzkost či sociální fóbii. V horších případech se třes může projevit jako příznak epilepsie nebo Parkinsonovy choroby.

Tip:Pokud myslíte, že váš třes vzniká z nedostatku energie, někdy i pár dílků čokolády dokáže zázraky! Při dlouhodobějších potížích ale neváhejte a zajděte ke svému praktickému lékaři.

Foto: IsifaProti častým křečím pomáhají minerályAu, to bolííííí!

Křeče jsou pěkně záludná věc. Nejenže dokážou znehybnit, ale ukrutně bolí! V těžších křečových záchvatech můžete silnou bolest pociťovat ještě několik dní, i když sama křeč trvala jen krátce, třeba pár minut. Zvláště pak noční křeče dokážou úplně překazit spánek. Jak vlastně vznikají a jde s nimi něco dělat?

Očima lékaře: Křeče mohou mít mnoho příčin, ale ty „běžné“ vznikají po fyzické námaze anebo nedostatkem hořčíku nebo sodíku. Stačí nasadit minerály v tabletách jako doplněk stravy. Množství hořčíku je obsaženo v jahodách, hroznovém vínu, mrkvi, červené řepě nebo petrželi. Pokud by křeče neustávaly, určitě si zajděte na vyšetření, může totiž jít o vážný zánět žil, onemocnění nervů nebo cukrovku či boreliózu.

Časté bolení hlavy

Tohle je velký problém, který trápí mnoho lidí. Nejčastější příčinou bývá nedostatečný pitný režim. Ruku na srdce, vypijete alespoň dva litry vody denně? Pokud tak nečiníte, je téměř jisté, že vás bude hlava často pobolívat. Jestliže jsou však bolesti časté, raději si nezahrávejte. Může se totiž jednat i o mozkový nádor, zelený zákal, meningitidu nebo třeba migrénu, s níž rozhodně není žádná legrace. Více o migréně najdete ve článku Migréna: Nenechte ji vyhrát!.

Očima lékaře: „Bolest hlavy může vyvolat i počasí, nadbytek nebo nedostatek spánku, kolísání hladiny hormonů, například při menstruaci," uvádí MUDr. Sylva Šebková. K tišení bolesti je dobré přiložit na bolestivé místo navlhčený ručník nebo provést jemnou masáž krouživými pohyby. Pomoci mohou také volně prodejné léky na tišení bolesti s obsahem kyseliny acetylsalicylové, ibuprofenem nebo paracetamolem.

Foto: ThinkstockBolest hlavy může pocházet od páteřeS menstruací je kříž

Menstruace by sama o sobě bolestivá být neměla. Pokud ano, opět tělu něco chybí, anebo můžete být nachlazené, popřípadě mít mírný zánět, o kterém třeba ani nevíte. Doporučujeme pít hodně tekutin. Můžete si také doma umíchat masážní olejíček, který má vynikající účinky: smíchejte polévkovou lžíci olivového oleje se třemi kapkami šalvějového esenciálního oleje. Alespoň deset minut masírujte podbřišek a uvidíte, že se vám uleví.

Ošklivé nehty a vlasy

Pokud se vám třepí nehty, chybí vám důležité látky. Jsou to především zinek, selen, hořčík a vápník, které rovněž „zásobují“ vlasy a pokožku. Vyzvedněte si v lékárně univerzální doplněk stravy obsahující tyto složky a za pár týdnů uvidíte výsledek. Pro posílení (nehtů i vlasů) jsou rovněž výborné pivovarské kvasnice díky množství vitaminu B.

Tip: Pro nádherné ruce si občas dopřejte parafínový zábal. Více o snadné péči o nehty se dozvíte v článku Účinná zbraň pro vaše nehty: Tužka!.

Ach, ta únava…

Připadáte si občas naprosto nepoužitelné a vrtá vám hlavou, jak je to možné, když jste si v noci dostatečně odpočinuly? Únava by měla být projevem zvýšené fyzické aktivity, stresu anebo deprese. Pokud však přichází zničehonic a trvá delší období, reagujte na tento signál těla(v horším případě se totiž může jednat o nízký krevní tlak, anémii, onemocnění jater, ledvin, srdce, nebo o cukrovku...). Tipy a triky, jak proti běžné únavě účinně bojovat, se dozvíte v následujícím článku Jarní únava aneb Kdy už vám „hrabe".

Rada na závěr:

Především je důležité, abyste tělu dopřávaly to, co si skutečně žádá. Mnohdy to ani nepoznáte, a proto si občas proveďte detoxikaci organismu –nejlepší je zvolit takový detox, který vám bude vyhovovat a nebude vás omezovat (přidejte do svého jídelníčku zeleninu, ovoce, čistou vodu a čaje...). V kombinaci s pravidelným pohybem výsledek pocítíte už po pár dnech.

Pokud k očištění přidáte ještě čas od času vitaminovou bombu v podobě ovocné mísy nebo koktejlu z čerstvého ovoce, vsaďte se, že se zanedlouho budete cítit mnohem lépe! Zdravého životního stylu je někdy obtížné dosáhnout, ale pokud se vám to podaří, budete nejen mnohem zdravější, ale také spokojenější!

Reklama

Související témata:

Načítám