Hlavní obsah

Poznejte rakovinu tlustého střeva včas. Čeho si všímat?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Rakovina tlustého střeva a konečníku je v Česku nejčastější nádorové onemocnění s vysokou úmrtností. Příznaky mohou být v počátcích velmi malé, nebo dokonce nemusejí existovat vůbec. Jejich včasné zachycení však může zachránit život.

Článek

Karcinom kolorekta (tlustého střeva a konečníku) je nádorové onemocnění trávicího systému. Oproti jiným zemím je u nás jeho výskyt poměrně vysoký – za Slovenskem a Maďarskem se v Evropě držíme na třetím místě. Podle statistik je u nás každý rok zjištěno asi u osmi tisíců pacientů, přičemž polovina umírá!

Jak zabránit nejhoršímu

Nemoc se nejčastěji vyvíjí z polypů. Když se však tyto výčnělky na střevní sliznici včas odhalí a odstraní, může se vzniku, růstu a šíření rakoviny účinně zabránit. A přesně to dokáže kolonoskopické vyšetření. Je sice dost nepříjemné, zato mimořádně účinné a vyplatí se na něj zajít. Jako součást prevence je doporučováno všem lidem starším padesáti let a také mladším, mají-li v rodině tento typ rakoviny. Docházet by se na něj mělo každých deset let. Šikovný je také test, který zjistí přítomnost krve ve stolici (což může znamenat, že ve střevě roste nádor). Je naprosto nenáročný a po padesátce se provádí jednou za rok či dva.

Komu hrozí rakovina tlustého střeva

Právě polypy, vyšší věk a dědičnost patří k rizikovým faktorům vzniku nádoru v oblasti kolorekta. A podle MUDr. Jaroslava Červinky, internisty pražské polikliniky Program Health Plus, sem dále patří i chronická zánětlivá střevní onemocnění, jako je ulcerózní kolitida nebo Crohnova nemoc.

S tím souhlasí i MUDr. David Frej z pražského Centra funkční a holistické medicíny: „Chronický zánět střeva je významným rizikem rakoviny tlustého střeva. Stejně tak nedostatek vlákniny a fermentovaných potravin, které mají příznivý vliv na střevní mikroflóru a podporují tvorbu mastných kyselin s krátkým řetězcem, mimo jiné butyrátu, který má v tlustém střevě významné protirakovinné účinky.“

Další nebezpečí představují dlouhodobě nevhodné stravovací návyky. „Větší pozornost je třeba věnovat také obézním osobám s nepřiměřeně vysokým kalorickým příjmem, obzvláště při vysokém příjmu živočišných tuků, červeného masa a uzenin a současně nízkým příjmem vlákniny,“ doplňuje Jaroslav Červinka.

Foto: BlurryMe, Shutterstock.com

Jakékoliv změny ve střevních návycích trvající déle než pár týdnů konzultujte s lékařemFoto: BlurryMe, Shutterstock.com

Jak se projevuje rakovina ve střevě

Nádor může dlouho růst nepozorovaně (právě proto je důležitá kolonoskopie) a bez příznaků. Pokud v raném stadiu způsobuje nějaké potíže, které by ve vás mohly vzbudit podezření, pak se nejčastěji jedná o krvácení z konečníku či nevysvětlitelnou bolest břicha. Může dojít i ke změnám ve střevních návycích: nezvyklá zácpa či nečekaný průjem a jejich střídání, nadýmání a pocit, že střevo není plně vyprázdněno.

Jak rakovina bují, začíná ovlivňovat celé tělo: pak se jedná o ztrátu chuti k jídlu, úbytek hmotnosti, nevolnosti, zvracení, anémii, slabost a únavu. Může se přidružit i žloutenka.

Foto: aslysun, Shutterstock.com

Krev ve stolici nikdy neignorujte. I když se objevuje jen občasFoto: aslysun, Shutterstock.com

Na co si dát opravdu pozor

Pokud na sobě zpozorujete některé z výše popisovaných příznaků a trvají déle než pár týdnů, je dobré obrátit se na lékaře – jen ten dokáže poznat, zda se v břiše děje něco závažného. A co byste neměli ignorovat nikdy, je krev ve stolici! Většinou se nejedná o nic život ohrožujícího, ale musí to rozhodnout odborník.

Jak už bylo řečeno, kolonoskopie a další endoskopické metody (tedy zavádění hadic s kamerami do různých tělních otvorů) jsou nepříjemné, ale mají obrovské výhody. Lékař si velice zblízka prohlédne střevo kousek po kousku, rizikové polypy rovnou odstraní, najde-li podezřelý útvar, odebere z něj vzorky do laboratoře, a dokáže tak odhalit i sebemenší nádor – a ten se dnes dá většinou úspěšně léčit! Takže se kolonoskopie jeví jako velice výhodné vyšetření, které dokáže odvrátit velké operace i špatné konce. Důležité je přijít včas.

Znáte šest nejhorších nemocí, kterých se bojí lidé na celém světě? 

Reklama

Načítám