Hlavní obsah

Poznáte zánět slepého střeva? Pozor na tyto 4 signály

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Zánět slepého střeva – apendicitida – postihuje přibližně jen 5 procent populace. Ale pokud není včas rozpoznána a léčena, může skončit hodně špatně. Jak ji rozeznat od běžných bolestí břicha, například z přejedení?

Článek

Apendix, červovitý přívěsek slepého střeva, se pokládá za pozůstatek z dávné minulosti, kdy člověk musel zpracovávat málo upravenou potravu. „Jeho zánět – apendicitida – může vést k roztržení střevní stěny, přestupu infekčního střevního obsahu do sterilní dutiny břišní a způsobit velmi vážný stav – zánět pobřišnice, výjimečně i smrt,“ vysvětluje MUDr. Josef Štolfa, vedoucí lékař katedry všeobecného lékařství IPVZ a 2. LF UK.

Příčiny zánětu

Příčiny vzniku apendicitidy nikdo přesně nezná. Mezi rizikové faktory patří špatná výživa a s ní související městnání střevního obsahu, nerovnováha ve struktuře střevních bakterií (často vlivem nadužívání antibiotik), zaklínění tuhé části potravy, tlak na pooperační jizvy na břiše nebo parazitární onemocnění. Každopádně je nejdůležitější dostat se k doktorovi včas. Ten zase musí ihned problém rozpoznat a navrhnout chirurgický zákrok.

Podle MUDr. Igora Karena, všeobecného praktického lékaře a místopředsedy výboru SVL ČLS JEP, se zánět slepého střeva projevuje na začátku často bolestí v nadbřišku, která se za šest až osm hodin přesune do pravého podbřišku.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Apendicitida se v počátku může podobat běžnému podráždění žaludku. Pokud se přidají zvýšená teplota a bolest v pravém podbřišku, vyrazte hned k lékařiFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jaké jsou další příznaky?

Jak bylo zmíněno výše, nejčastějším příznakem je bolest břicha, která začíná v nadbřišku a posouvá se do pravého podbřišku. Projevů zánětu ale může být mnohem více, proto je potřeba na ně dbát stejně tak. 

1. Neobvykle vás bolí žaludek

V drtivé většině případů je příčina bolesti břicha jiná než apendicitida. Zbystřit byste ale měli při stálé, postupně zesilující bolesti v oblasti žaludku, táhnoucí se až do pravé spodní části břicha. „Nemusí to nutně znamenat, že se slepé střevo chystá podebrat, může to ale signalizovat zvýšené riziko,“ informuje Josef Štolfa. Břicho může bolet i při chůzi nebo kašli.

2. Máte zvýšenou teplotu, později horečku a zimnici

Zvýšená teplota přecházející do horečky a zimnice značí, že někde ve vašem těle je zánět. Pokud je přívěsek slepého střeva zanícený, tělo reaguje uvolněním chemických látek vyzvánějících na poplach jednak bolestí v postižené oblasti, dále v místech výše popsaných, ale celkově se projeví právě zvýšenou teplotou, horečkou a zimnicí. Pokud se teplota zvyšuje, nebo se přidá bolest žaludku či břicha, jděte hned k lékaři. (Jak srazit horečku bez léků?)

Foto: tommaso79, Shutterstock.com

Při zvýšené teplotě v kombinaci s bolestí břicha byste měli zbystřitFoto: tommaso79, Shutterstock.com

3. Trpíte nevolností, nechutenstvím a zvracíte

Pokud si nejste při bolestech břicha vědomí dietního pochybení nebo možné nákazy či otravy, může jít o zánět slepého střeva, které se zpočátku podobá běžnému podráždění žaludku. Prostřednictvím nervového systému vyvolá zánět nechutenství a zvracení. „Pokud vás k tomu navíc trápí i nesnesitelná bolest, většinou lokalizovaná do pravého podbřišku, s návštěvou lékaře neotálejte,“ radí lékař Igor Karen.

4. Často potřebujete na malou

U některých lidí je slepé střevo umístěno blízko močového měchýře. „Pokud se u takového člověka vyvine zánět slepého střeva, může dráždit stěnu močového měchýře, a proto se zánět projeví nejprve zvýšeným chozením na malou,“ říká Josef Štolfa. Může se jednat „jen“ o zánět močového měchýře. Nicméně v kombinaci s dalšími zde uváděnými příznaky může časté močení značit i apendicitidu. (Co dělat, když jde skutečně o zánět močového měchýře.)

Foto: CHAINFOTO24, Shutterstock.com

Někteří lidé mají slepé střevo umístěno tak blízko močového měchýře, že se zánět projeví i častým močenímFoto: CHAINFOTO24, Shutterstock.com

Pokud u sebe tedy zpozorujete některý ze zmíněných příznaků, které nepolevují ani po šesti hodinách, urychleně vyhledejte lékařskou pomoc. Odborník na základě aktuálního stavu a akutnosti situace zhodnotí, zda je nutná okamžitá operace a navrhne ten nejvhodnější postup.

Bolesti břicha ale mohou signalizovat i jiné nemoci. Třeba Crohnovu chorobu. A už jste někdy slyšeli o syndromu líných střev

Reklama