Hlavní obsah

Pozor na toxické svíčky! Mohou poškodit zdraví

Foto: MintImages, Shutterstock.com

Foto: MintImages, Shutterstock.com

Reklama

Spojujete si romantický večer se svíčkami, nejlépe vonnými? Zkontrolujte, z čeho jsou svíčky vyrobeny a jaký mají knot. Mohou být zdrojem látek, které ve vysokých koncentracích škodí zdraví.

Článek

Svíčky. Barevné, vysoké, zdobené, voňavé. Jsou oblíbeným dárkem a v mnoha domácnostech často plápolajícím společníkem. Na tvaru ani velikosti tolik nezáleží, pozornost byste měli věnovat spíš druhu vosku, ze kterého jsou svíčky (nejen vonné) vyrobeny, a způsobu, jakým je pálíte.

Nebezpečný parafín

Nejčastěji se prodávají svíčky z parafínu. Ten je vedlejším produktem při zpracování ropy a jde o poměrně levný materiál. Vědci z univerzity v Jižní Karolíně analyzovali výpary uvolněné při hoření svíček v laboratorních testech a našli mimo jiné saze či benzen. Ten je karcinogenní, tedy může být iniciátorem rakovinného bujení, zejména pro plíce a krev (leukémii). V malých dávkách způsobuje bolest hlavy, únavu a zrychluje srdeční tep.

Dále se z parafínu uvolňuje toluen, který má vliv na dýchací systém, krevní oběh i nervovou soustavu. Ve vyšších koncentracích způsobuje podráždění očí a kůže. Ve starých svíčkách byste mohli najít i velmi nebezpečné olovo. Naštěstí evropská legislativa od roku 2003 nedovoluje používání tohoto kovu pro výrobu knotů.

Foto: Anna Fevraleva, Shutterstock.com

Pokud používáte vonné parafínové svíčky, musíte často větrat. Uvolňují totiž toluenFoto: Anna Fevraleva, Shutterstock.com

Vůně může být na škodu

Specifikem vonných svíček je uvolňování formaldehydu. Je třeba mít se na pozoru před druhy, které obsahují citrusovou vůni, tedy limonen. Jde o neškodnou látku, která se používá i k aromatizaci potravin či čisticích prostředků, ale při spalování v rámci hoření parafínu tvoří toxický formaldehyd, který u citlivých jedinců může vyvolat krvácení z nosu, záněty kůže nebo astma.

Pravidla pro použití svíček:

  • V obytných místnostech dbejte na důkladné větrání otevřeným oknem – zajistěte dostatečný přísun vzduchu do místnosti. -
  • Nepoužívejte větší množství vonných svíček v uzavřených prostorech, jako je koupelna. -
  • V přítomnosti kojenců a malých dětí se raději vyvarujte pálení parafínových i vonných svíček. -
  • Nenechávejte svíčku nikdy bez dozoru, ani když jste „jen“ ve vedlejší místnosti. -
  • I bezpečný bavlněný knot může nezdravě „čoudit“. Pokud se tak stane, svíčku uhaste a knot zkraťte na 10 až 15 milimetrů. -

Jaké svíčky jsou bezpečnější?

Pokud se nechcete vzdát měkkého světla svíček, volte rozhodně ty z přírodního vosku. Vždy by měly obsahovat 100 procent rostlinné složky, bez přídavku parafinu (zkontrolujte si to raději na obalu). Nejčastěji se setkáte se sójovým, kokosovým nebo konopným voskem. Skvělou volbou jsou také svíčky z včelího vosku, které mají nezaměnitelnou vůni po medu a přírodní charakter.

Často se můžete setkat s palmovoskovými svíčkami. Patří mezi tvrdé, proto i dlouho hoří, ale v tomto případě je třeba varovat před ekologickou stránkou věci. Palmový olej se totiž získává devastací asijských pralesů.

Foto: Sokor Space, Shutterstock.com

Svíčky z pravého včelího vosku bez příměsí voní krásně po medu a jsou zcela neškodnéFoto: Sokor Space, Shutterstock.com

Když ne svíčky, tak co?

Součástí adventního věnce nebo štědrovečerní tabule asi těžko někdy bude něco jiného než svíčka, ale třeba zrovna do koupelny si pro zpříjemnění relaxace můžete vzít tyčinkový nebo porcelánový difuzér, který možná máte někde jinde v bytě. V menším prostoru se rychle rozvoní. Čistě přírodní metodou, jak provonět koupelnu, je nakapat přímo do vody nebo na mycí houbu pár kapek vonné esence.

Obklopujete se září svíček, nebo si na ně vzpomenete jen občas? 

Reklama

Související témata:
Olovo

Načítám