Hlavní obsah

Práce po padesátce? Staňte se chůvou! Plat může být zajímavý

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chůva už zdaleka není jen povolání, o kterém slýcháte v amerických filmech. V Česku a okolních státech je nespočet rodin z různých důvodů závislých na chůvě. Stát se jí můžete i vy, nehledě na to, kolik vám je let, avšak nebude to jen procházka růžovým sadem.

Článek

Krásné i překvapivě náročné. Povolání, které se v jistých směrech zcela vymyká běžným trendům na pracovním trhu. Vezměte jen v potaz, že ze všeho nejžádanější jsou na práci chůvy buď velmi mladé slečny a studentky, nebo (a ještě více) ženy po padesátce.

S rostoucím zájmem o chůvy a „chůváky“ v tuzemsku se u tuto práci začíná zajímat stále více žen i mužů. „Kurz Chůva pro děti do zahájení povinné školní docházky patří v poslední době mezi naše nejžádanější kurzy,“ potvrzuje trend Leopold Podmolík ze společnosti Centrum-vzdělávání cz. Trávit celé dny s dětmi jako na rodičovské dovolené, avšak s tím rozdílem, že za to můžete dostat velmi slušně zaplaceno. To zní mnohým velice slibně, avšak zdaleka to není práce pro každého.

Práce náročná na psychiku

Dřív, než se rozhodnete pro práci chůvy, je třeba si uvědomit, že jde o psychicky náročnou práci s velkou zodpovědností. „Rodiče vám nesvěřují věc, ale své milované děti, a vaším úkolem je se o ně postarat, jak nejlépe umíte. Pokud milujete děti, tak je to rozhodně krásné zaměstnání, kde nekoukáte na hodinky, abyste si pohlídali konec pracovní doby,“ popisuje profesionální chůva Lucie a pokračuje: „Někdy je to ale skutečně psychicky náročné. Děti jsou nemocné, bez nálady, a vy musíte být připraveni na různé situace. Není to pouze o procházkách, hraní a kupování zmrzliny.“

Starší žena může mít výhodu

Ačkoli existují rekvalifikační kurzy na profesionální chůvy, které však nejsou vždy nezbytností, na chůvu musíte mít také povahu. „Dobrá chůva by měla být optimistická, trpělivá, kreativní osoba, kterou budou děti mít rády a budou ji respektovat,“ říká chůva Lucie, podle které je esencí práce především dar „umět to s dětmi“, což se nedá úplně naučit.

Avšak lidská povaha se s léty vyvíjí. Právě proto bývají pro rodiny nezřídka atraktivní i starší dámy. Zatímco v případě mladých slečen je opravdu darem trpělivost na dětské rozmary, starší ženy, které již mají něco odžito a samy děti vychovaly, si v sobě onu trpělivost mohly vypěstovat.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Pracovat jako chůva můžete, když milujete děti a máte nervy ze železaFoto: fizkes, Shutterstock.com

Měníte profesi, chcete být chůva

Jak jsme již uvedli výše, existují akreditované rekvalifikační kurzy na profesionální chůvy zakončené státní zkouškou. Sama zkouška stojí kolem pěti tisíc korun, spolu s přípravným kurzem se cena vyšplhá přibližně na 7–12 tisíc korun. V případě nezaměstnaných žen může kurz proplatit pracovní úřad. Na to, zda jsou kurz a zkouška nutné, se nedá s jistotou odpovědět. Zřejmě je budou vyžadovat mateřské školy a některé agentury. Rodiny se obvykle obejdou bez nich, ale samozřejmě výjimka potvrzuje pravidlo.

Většina chův pracujících v rodinách se musí registrovat jako OSVČ na živnostenském úřadě, který rozlišuje chůvy pro děti do tří let věku, a chůvy pro děti od tří let věku. První je činností vázanou, kdy musíte splnit poměrně vysoké nároky.

Potřebná je odborná způsobilost k výkonu práce všeobecné sestry či zdravotníka, ale také sociálního pracovníka, učitele mateřské školy a chůvy. Čili mít vystudovanou školu zdravotní, sociálně-právní nebo pedagogickou v oboru vychovatelství (stačí střední vzdělání s maturitou v příslušném oboru). Některé odborné instituce nabízejí i rekvalifikační kurzy, na nichž si můžete potřebné vzdělání doplnit a doložit je dokumentací. V případě, že požadované vzdělání nesplňujete, můžete pro podnikání využít institut odpovědného zástupce, který vás bude zastupovat po odborné stránce. Tímto zástupcem bývá osoba s příslušným vzděláním a prokazatelně dostatečnou délkou praxe.

Pokud chcete hlídat děti od tří let věku, jedná se již o živnost volnou. V takovém případě není třeba žádné specifické vzdělání, a tedy ani rekvalifikační kurz chůvy.

Kolik si vydělá chůva?

Podle některých zdrojů si chůvy v Česku mohou vydělat až 50 tisíc korun měsíčně. Je to možné? „Reálné to být může. Záleží na tom, o kolik dětí se staráte a kolik hodin týdně. Především však každá rodina nabízí jiné podmínky,“ uvádí chůva Lucie.

Abyste získali opravdu takto dobře placenou pozici, budete muset zřejmě chvíli hledat. Obyčejně si totiž chůvy na plný úvazek vydělají kolem 20 tisíc korun, ale i méně. Ve výhodě mohou být ženy, jež disponují jazykovými schopnostmi. Statisticky výhodnější nabídky nabízejí rodiny ze zahraničí, které jistou dobu z pracovních důvodů přebývají v Česku.

Velmi důležité také budou po čase nasbírané reference od předchozích rodin.

Líbila by se vám taková práce? A mimochodem, znáte 5 typů výchovy dětí v Česku?

Reklama

Načítám