Hlavní obsah

Proč jít na úřad práce? Pro peníze nebo novou profesi

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Foto: stockfour, Shutterstock.com

Reklama

Je vám přes 50 a přišli jste o práci? Nebo naopak vám končí rodičovská dovolená s tím, že jste předtím zatím nepracovali? Poradíme vám, proč a kdy zajít na úřad práce, co touto návštěvou ušetříte...

Článek

Hledáte práci po rodičovské dovolené, propustili vás pro nadbytečnost nebo ze zdravotních důvodů nemůžete vykonávat nadále to, co vás živilo léta a museli jste dát výpověď? Ve všech zmíněných případech byste se měli obrátit na úřad práce. Kam, proč a co čekat? I na to vám odpovíme.

Na který úřad práce jít?

Evidovat byste se měli na úřadě práce v místě svého trvalého bydliště. Pokud momentálně žijete jinde, pak tam jděte alespoň na první schůzku a domluvte si, že pak budete docházet tam, kde to máte víc po ruce.

První schůzka na úřadu práce je zásadní proto, že budete muset vyplnit a osobně předat žádost o zprostředkování zaměstnání a o podporu v nezaměstnanosti a předložit potřebné doklady – průkaz totožnosti, doklad o ukončení pracovního poměru – tedy výpověď, zápočtový list od posledního zaměstnavatele, evidenční list důchodového pojištění, potvrzení o výši platu a případném odstupném. Pokud jste dostali jako odstupné například tři platy, pak máte na vyplácení podpory nárok právě až za ty tři měsíce, které podpora pokryla.

Foto: baranq, Shutterstock.com

Úřad práce pomůže už ve chvíli, kdy jste ve výpovědi. Nemusíte čekat, až budete opravdu nezaměstnaníFoto: baranq, Shutterstock.com

Co pro vás úřad práce udělá?

Úřad práce se vám bude snažit najít vhodné zaměstnání, a pokud splníte podmínky, pak schválí i vyplácení podpory v nezaměstnanosti. Pokud by se nedařilo sehnat vám práci ve vašem oboru, může vám nabídnout a i proplatit vhodnou rekvalifikaci – tu si můžete najít sami a požádat o její proplacení, a to nejméně měsíc před datem, od kterého začíná. Podmínkou je, aby ji úřad práce schválil jako účelnou, tedy uznal, že zvýší vaši šanci na trhu práce. Nemělo by se cenu rekvalifikovat na profesi, o kterou není ve vašem okolí zájem.

Úřad práce se snaží najít vám vhodné místo nejen podle profese a zkušeností, ale i místa bydliště či rodinné situace. Pokud navrhované místo bez vážného důvodu odmítnete (tedy například ze zdravotních důvodů, vzdálenosti či nevyhovujícím směnám – to když máte malé děti), mohli byste být z evidence žadatelů o zaměstnání vyřazeni a znovu se zapsat můžete až po šesti měsících od chvíle, kdy jste měli do zprostředkované práce nastoupit. Podobné je to i v případě, že byste nastoupili, ale odešli z vlastní vůle ve zkušební době.

Dostanete podporu?

Podporu dostanete jen v případě, že jste si v posledních dvou letech platili alespoň 12 měsíců důchodové pojištění – tím se rozumí i odvody z výplaty zaměstnanců, nebo byli v invalidním důchodu III. stupně či pečovali o dítě nebo jinou osobu, která na vás byla závislá, dobrovolnickou prací a podobně.

Naopak ji neočekávejte, jestliže jste dostali v posledních 6 měsících výpověď pro hrubé porušení pracovních povinností. Nepřísluší vám ani v době, kdy pobíráte nemocenskou či starobní důchod.

V případě, že jste dostali výpověď od zaměstnavatele, například pro nadbytečnost, dostanete první dva měsíce 65 % čistého průměrného platu, další dva měsíce polovinu a zbytek podpůrčí doby 45 %. I proto dohlédněte, když už jste výpověď dostali, aby v ní byl uveden důvod, například ona nadbytečnost. Ti, kteří z práce odešli z vlastní vůle a bez vážného důvodu, dostanou jen 45 % z průměrného platu. Maximální podpora v nezaměstnanosti je ale každopádně 16 682 Kč a při rekvalifikaci 18 695 Kč za měsíc.

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Úřad práce nabízí nejen pomoc s hledáním práce, ale třeba i s vhodnou rekvalifikacíFoto: Stock-Asso, Shutterstock.com

To, jak dlouho budete podporu dostávat, tedy jaká je tzv. podpůrčí doba, záleží na věku. Je vám již víc než 55 let? Pak ji budete dostávat až 11 měsíců, 50–55letí osm měsíců a mladší padesáti let pět měsíců. Po uplynutí této doby vyplácení podpory končí a budete pobírat životní nebo existenční minimum.

Pokud jdete na úřad práce po skončení rodičovské dovolené, ještě jste nepracovali ani nepodnikali, nebo nejde stanovit vyměřovací základ, vypočte se podpora z průměrné mzdy v národním hospodářství. „Dva měsíce budete dostávat její 0,15násobek, další dva měsíce 0,12násobek a po zbytek podpůrčí doby 0,11násobek. Pro příklad – nejvyšší částka je 4315 Kč,“ uvádí Terezie Nývltová Vojáčková z webu Peníze.

Rozhodně je benefitem i fakt, že za vás po celou dubu, kdy jste na úřadu práce evidováni, platí stát zdravotní pojištění a tuto dobu započítává „do důchodu“ - a to trvá až tři roky poté, co skončil váš nárok na podporu.

Sháníte si práci i sami a narazili jste na možnost krátkodobé výpomoci, brigádu, nebo nabídku na částečný úvazek? Jestli vám už vadí být pořád doma a chtěli byste se do toho pustit, tak můžete. Jen se poraďte na úřadu práce, zda jde o tzv. nekolidující zaměstnání. Pokud ano a váš výdělek nepřesáhne 6100 Kč měsíčně, můžete ho přijmout. I když po dobu, kdy budete mít tento příjem, se výplata podpory v nezaměstnanosti pozastaví, po jeho ukončení vám dávka bude dále proplácena. Pozor ale, už nemůže jít o dohodu o provedení práce, jak bylo zvykem. Nekolidující zaměstnání je možné vykonávat na základě dohody o pracovní činnosti, pracovního nebo služebního poměru.

Kdo má šanci najít práci?

V současné době je vhodná situace pro hledání nového místa. „V červenci měli zaměstnavatelé největší zájem o dělnické profese ve výstavbě a montáži, uklízeče a pomocníky v hotelích a dalších objektech, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, svářeče, řezače plamenem a páječe nebo kuchaře a pomocné kuchaře. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory,“ říká generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Byli jste již evidováni na úřadu práce? Napište nám, v čem vám pomohl!

Reklama

Související témata:
Rekvalifikace

Načítám