Hlavní obsah

Pračka a sušička: 2 v 1, nebo samostatně?

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez automatické pračky se v dnešní době neobejde snad žádná rodina. Ty, které nemají k dispozici vhodné prostory pro sušení oblečení, pak rády využívají služeb sušičky. Je lepší dát přednost kombinovaným, nebo samostatným spotřebičům?

Článek

Zatímco pračky mají své místo v domácnostech již nějaký ten pátek, obliba sušiček začala stoupat až v posledních letech. O jejich výhodách nemůže být pochyb – nemusíte se zabývat otázkou, kam mokré prádlo při sušení pověsit, a při jejich správném používání někdy nemusíte prádlo vůbec žehlit. Další výhodou sušiček je, že dokážou látku hravě zbavit nejen chlupů, vlasů a žmolků, ale i pylu a dalších alergenů. Podle čeho spotřebiče vybírat a vyplatí se je kupovat oddělené, nebo dva v jednom?

Pračka, stálice každé domácnosti

Pračka je nepochybně jedním z nejdůležitějších spotřebičů, které si do domácnosti můžete pořídit. Její výběr proto není radno podceňovat a rozhodovat byste se měli podle několika parametrů.

V první řadě si ujasněte, kam ji chcete umístit. Pokud nemáte samostatnou prádelnu, nejčastějším místem pro pračku bývá koupelna. Do malých místností volte modely s horním plněním nebo takzvané slim pračky. Ty se sice plní předem, ale jejich hloubka se pohybuje do 50 cm. Pračku s klasickým předním plněním si pořiďte do větších místností, můžete ji také zabudovat například do kuchyňské linky.

Nejdůležitějšími parametry, podle nichž byste se měli rozhodovat, jsou kapacita a spotřeba vody i elektrické energie. Jeden člověk či pár si vystačí s kapacitou kolem 4 kg, čtyř- a vícečlenná domácnost bude potřebovat objem bubnu 6 kg a více. Spotřeba elektrické energie by ideálně neměla přesáhnout 1 kWh za prací cyklus a spotřeba vody by se měla pohybovat okolo 50 litrů. Pozor si dejte i na hluk, hlavně pokud bydlíte v bytě. Vždy se snažte vybírat stroj s co nejmenší hlučností. Nejlepší pračky zvládnou hlučnost pod 50 decibelů, u levnějších se pohybuje okolo 60 dB.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Pračka Siemens má kromě klasických programů i speciální pro sportovní oblečení a jemné prádlo. Vypere 8 kg, její cena je 11 889 Kč a prodává ji Okay. Pračka s ochranou proti úniku vody a kapacitou 7 kg od značky Samsung stojí 9663 Kč, dostupná je v e-shopu ElektroplusFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Extra úsporná pračka značky Electrolux s horním plněním a kapacitou až na 6 kg prádla stojí 8990 Kč, koupíte ji v e-shopu Vede. Pračku AEG s objemem 6 kg za cenu 14 192 Kč koupíte v e-shopu EmikoFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Velmi úsporná slim pračka Beko s programem pro dětské prádlo vypere až 6 kg. Stojí 7890 Kč, pořídíte ji v e-shopu Elektrowagner. Automatická pračka Bosch má objem 6,5 kg, maximálně úspornou třídu a stojí 13 990 Kč. Prodává DatartFoto: archiv firem

Sušička k nezaplacení

Výběr sušičky vypadá na první pohled o něco složitěji. Rozhodovat se můžete mezi ventilačními a kondenzačními přístroji, ty se dále dělí na zařízení s tepelným čerpadlem a topným tělesem či jejich hybridní spojení.

Zatímco se u nás příliš neprodávají ventilační sušičky, kondenzační jsou poměrně rozšířené. Jejich výhodou je, že se u nich nemusí vyvádět teplo ven z budovy. Mezi zápory patří vyšší cena a dražší spotřeba, hlavně pak u sušiček s topným tělesem, které vám prádlo rychleji usuší. Sušičky s tepelným čerpadlem jsou energeticky úspornější, ale musí se u nich po každém cyklu vyčistit filtry.

Zvláštním druhem jsou hybridní kondenzační sušičky, v nichž je tepelné čerpadlo i topné těleso. Jejich výhodou je, že si můžete volně vybírat, zda použijete úsporný program tepelného čerpadla, nebo rychlejší sušení s topným tělesem. Na našem trhu jsou hůře dostupné a jejich pořizovací cena se pohybuje od 15 000 Kč výše.

Ventilační sušičky mají oproti kondenzačním nižší spotřebu i pořizovací cenu, vyžadují ale místnost s venkovním větráním. Trubice totiž nelze napojit na komín ani centrální vzduchové vytápění, ale připojuje se na větrací otvor ve zdi nebo v okně.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Hybridní sušička LG s duálním invertorovým tepelným čerpadlem ušetří nejen váš čas, ale i výdaje za energii. Usuší 8 kg, stojí 16 990 Kč a koupíte ji v e-shopu LGshop. Sušička Hoover o objemu 9 kg je kompatibilní s hlasovými aplikacemi Google a Alexa a má 4 stupně sušení. K dostání je v Alza za 17 990 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Kondenzační sušička od výrobce Gorenje s dětskou pojistkou usuší až 7 kg. Koupit ji můžete za 11 990 Kč v e-shopu Dvorsky. Sušička Candy o objemu 7 kg s certifikátem šetrného sušení vlny stojí 8990 Kč, prodává MALLFoto: archiv firem

Výhodná kombinace... nebo ne?

Největší výhodou pračky a sušičky v jednom je, že šetří místo. Ocení je tedy hlavně majitelé garsonek a menších bytů. Kromě ušetřeného prostoru a nižších počátečních nákladů však kombinované spotřebiče příliš výhod nepřinášejí.

Jejich největším problémem je, že ve většině případů nenabízí tolik programů, jako oddělené spotřebiče. Menší je i objem sušičky – do samostatného spotřebiče se vejde až 9 kg prádla, v kombinovaném můžete usušit pouze 5 kg. Vždy tedy zvládnete vysušit méně prádla, než kolik  vyperete. Přístroje 2 v 1 mají rovněž dražší provoz. Kromě vyšší energetické náročnosti za to může také systém chlazení vodou (samostatné sušičky místo vody využívají chladivo).

Kombinovaný spotřebič se hodí hlavně pro lidi s menším prostorem, kteří potřebují ušetřit každé možné místo nebo ty, kdo berou sušení pouze jako vedlejší funkci. Pokud můžete, dejte raději přednost samostatným spotřebičům. Z dlouhodobého hlediska ušetříte na výdajích za provoz a samostatná sušička oblečení mnohem lépe usuší.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Pračka se sušičkou AEG má 11 programů a její hlučnost je 51 dB. Objem pračky je 7 kg, sušičky 4 kg. Pořídíte ji za 15 990 Kč v e-shopu Alza. Pračka kombinovaná se sušičkou od výrobce Electrolux má speciální program pro ruční praní a jemné praní vlny. Kapacita pračky je 8 kg a sušičky 4 kg. Cena je 14 990 Kč, prodává e-shop DigibossFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Kombinace pračky se sušičkou od výrobce LG disponuje parní technologií, která z oblečení odstraní téměř všechny alergeny. Vypere 9 kg prádla a usuší 6 kg. Stojí 19 990 Kč a koupíte ji v e-shopu Dno. Pračka se sušičkou Beko je vybavena programem pro jemnější praní a systémem pro stoprocentní využití pracího prostředku. Objem pračky je 8 kg a sušičky 5 kg, cena je 13 969. Prodává e-shop SilverHomeFoto: archiv firem

Používáte doma sušičku, nebo dáváte přednost jiným možnostem?

Reklama

Načítám