Hlavní obsah

Pracoviště jako souboj pohlaví?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ženy se v práci prosazují hůřeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muži jsou si jistí, že úkol zvládnou, ženy se trápí tím, jestli na něj mají. To je klasické chování na pracovišti. Ale proč muži a ženy jednají v zaměstnání naprosto rozdílně?

Článek

Po staletí byla pravidla hry jasná: ženy vařily, uklízely a staraly se o domácnost, muž měl na starost materiální zabezpečení. I když už tohle rozdělení nepatří mezi aktuální, jen pomalu ho někteří berou na vědomí, obzvláště když žena svého mužského kolegu v něčem trumfne. Je prokázáno, že pokud pracovní skupinu vede muž, je do něj vložena větší důvěra bez ohledu na výsledky a výkon, proto se ženy na vyšších pozicích prosazují hůře než silnější pohlaví. Žádná novinka...

Muž muže chválí

Vtip je i v sebevědomí. Zatímco muži jsou na své pohlaví hrdí, ženy jsou většinou nespokojeny samy se sebou a předem hází flintu do žita. V otázkách vysokého sebehodnocení jsou pánové opravdu výše, s čímž souvisí i jejich chování - rádi vedou schůze, ujmou se slova, přednášejí své nápady... Prostě si nepřipouští překážky. Jseš borec, napovídá jim ego. Všimli jste si? Není místo pro pochybnosti, bere se to jako fakt. Dokonce i to, jak vnímají sebe, rozšiřují na ostatní. Přes zdravou soutěživost se obvykle jeden muž domnívá, že ten druhý je taky skvělý, a dá mu to najevo. To žena přemýšlí jinak. Pokud sama sobě nevěří, kritizuje i další ženy ve svém okolí a vzniká nevraživost, čemuž se běžně říká „pracovní dusno". Znáte to ze svého okolí? Teď už víte, že za kritikou vaší šéfové nestojí její menstruace. Nelíbíte se jí!

Ženské eso v rukávu

I když se muži lépe vyznají v mapách a dokážou upřímně pochválit svého kolegu za dobře vykonanou práci, přesto na dámy v něčem nemají - řečové schopnosti. Ve slovní zásobě a pohotovosti, se kterou slova nachází, ženy  muže předčí. Když se ještě přizpůsobí mužskému pracovnímu světu, mají šanci do něj zapadnout. Nicméně pozor. Ani to, že vynikají v oblasti řeči, jim totiž nezaručí úspěch. Stále se totiž od nich očekává „ženská role", která je omezuje v řeči těla a tónině hlasu, na což upozorňuje Isabel Nitzsche v knize Jak rozumět a konkurovat mužům na pracovišti. Třeba silný hlas je nežádoucí, muži pak mají mnohdy problém přijmout ženu mezi sebe do diskuze.

Máš penis? Jsi přijat!

Na pohlaví se (zatím) „hraje", neboť výzkumy jasně dokazují, že si společnost udělá předem obrázek o budoucích výkonech žadatele o zaměstnání, protože ho hodnotí podle pohlavně typických očekávání. Muži jsou spojováni s výkonností, dravostí a aktivitou, ženy s péčí, pasivitou a smyslem cítit se dobře i na úkor ústupu ve svých zásadách. Špatné je, že když se mužský svět naruší ženskou snahou prosadit se, může to znamenat problémy, ale pokud se naopak žena nevykazuje průbojností, je označena za neschopnou (začarovaný kruh).

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Muži jsou při pohovoru úspěšnějšíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Čím dál víc průkopnic

Třeba Karol Bartzová (50), úspěšná manažerka, která momentálně sedí v čele internetové společnosti Yahoo! se stala její generální ředitelkou ve chvíli, kdy šla společnost ke dnu. I když se spekuluje o šancích na záchranu firmy, tak Karol dostala příležitost. Jen ať jich v běžném životě dostávají ženy víc a víc. Jen tak totiž ukážou, že v sobě skrývají víc než jen přehled v módních trendech.

Však my se vypracujeme - pomalu, ale jistě!

Související témata:

Načítám