Hlavní obsah

Praktické fígle, jak připravit tu nejlepší garden party

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Rozhodli jste se, že uspořádáte garden party? Máme pro vás pár skvělých tipů, díky nimž na ni pozvaní hosté hned tak nezapomenou.

Článek

Dá to hodně práce, ale na konci je radost ze společného posezení s přáteli. Překvapili jste je, potěšili, něco jste pro ně udělali. A do čeho jiného byste chtěli investovat svůj elán, čas a peníze, než právě do kamarádů.

Pozvěte stylově

Než se pustíte do příprav, měli byste rozeslat pozvánky. Pro tentokrát se vykašlete na sociální sítě a využijte poštovní služby. Sice si tím pádem musíte naplánovat termín zahradní party s dostatečným časovým předstihem, ale to vám vynahradí skutečnost, že hosty zaujmete hned na začátku. Pozvánku můžete třeba vytisknout na ruční papír nebo přidat do obálky snítku levandule.

K sezení se hodí i polštáře

Dopředu musíte zajistit dostatek židlí, křesílek a podobně. Můžete si vypomoci také zahradní houpačkou. Pro jistotu si však připravte vyšší podsedáky nebo velké polštáře. Kdyby náhodou připravená sedadla nestačila, určitě se najdou hosté, kteří se nebudou bránit piknikovému pojetí a rádi se pohodlně usadí na zem.

Foto: Bonami

Altán nebo terasu snadno vyzdobíte pomocí papírových dekorací Honeycomb. Cena za tři kusy: od 149 Kč Foto: Bonami

Stolek jen pro nápoje

Správná letní garden party se neobejde bez osvěžujících nápojů. Mezi nimi by rozhodně neměly chybět džbány s vodou, kterou můžete dochutit třeba plátky citronu a máty. Ty bývají opatřeny plastovým víčkem, které chrání jejich obsah před létajícím hmyzem.

Ještě o něco praktičtější je skleněný nápojový automat s kohoutkem. Kromě vody nezapomeňte zajistit ovocné limonády nebo džusy či mošty (prodávají se v krabici s kohoutkem) a samozřejmě také alkoholické nápoje. Oblíbené jsou také různé koktejly. Led můžete uchovávat ve speciálních kbelících nebo v chladicích taškách. Pro to všechno je nejlepší vyhradit samostatný stůl.

Foto: Westwing

Domácí garden party dodá styl sada na drinky Alicia. Cena: 379 Kč Foto: Westwing

Zapomeňte na plastové nádobí

Díky papírovým talířům a plastovým příborům či kelímkům si sice usnadníte finální úklid, ale garden party přece nepořádáte každý týden. Vyplatí se vám tedy pojmout ji ve velkém stylu a použít sklenice a porcelánové talíře. Když se obáváte, že budou hostům do skleniček lítat vosy, můžete tomu zabránit použitím košíčků na muffiny, a to tak, že uprostřed košíčku uděláte malou dírku a dáte ho na skleničku, nebo použijete originální skleněné sklenky s víčky, ve kterých již dírka je. Pak už jen stačí otvorem prostrčit brčko.

Originálním řešením je „jedlé“ nádobí. Vaflové kornouty můžete použít nejen na zmrzlinu, ale také třeba na ovocný salát. Ten však nemusíte servírovat z obyčejné mísy. Co ji nahradit například půlkou vydlabaného melounu?

Dejte si práci i s prostíráním stolu. Použijte látkový ubrus a nezapomeňte na ubrousky. Potrpíte-li si na „divočejší“ výzdobu, můžete po zahradě rozvěsit barevné girlandy a lampiony. Když navíc na několik míst rozestavíte vázy či keramické džbány s řezanými květinami, dodáte oslavě přirozený šmrnc a eleganci.

Foto: La Almara

Na stole by neměly chybět řezané květiny v pěkné keramické váze. Tato šedá váza má zkosené hrdlo a díky svému neutrálnímu barevnému zpracování zapadne do kteréhokoli prostředí. Cena: 249 Kč Foto: La Almara

Radši rajčata, než chlebíčky

Letní oslavy mají být hravé a svěží. Proto byste na nich měli podávat spíše lehké víno či koktejly. A to samé platí i pro podávané pokrmy. Stačí, když nakrájíte různé druhy zeleniny a sýrů. K tomu můžete přidat třeba slané krekry.

S uzeninami tentokrát radši šetřete. Asi vám nemusíme připomínat, že teplé počasí jim vůbec nesvědčí. To se týká také jídel, která obsahují majonézu. Vynechte proto chlebíčky s majonézovým salátem. Vsaďte raději na bezmajonézové variace zelenina – těstoviny – olivový olej. Nebo připravte svým hostům překvapení v podobě domácí zmrzliny.

Foto: Tchibo

Domácí zmrzlinu, sorbet či zmrzlinový dezert připravíte snadno a rychle pomocí zmrzlinovače, který má vyjímatelnou nádobu s kovovým povrchem určenou do mrazničky. Objem nádobky je 600 ml a lze ji mýt v myčce. Cena: 1490 KčFoto: Tchibo

Nesmí chybět osvětlení

Doslova pohádkovou atmosféru vykouzlíte pomocí vhodného osvětlení. Můžete sáhnout po populárních kabelech s žárovkami LED a rozvěsit je po větvích. Špatně nevypadají ani obyčejné svíčky, olejové lucerny nebo solární louče. A využít můžete také kouzla lampionů. Nejbezpečnější jsou ty se solárním panelem, které se přes den na slunci nabijí a v noci krásně svítí.

Foto: Le Patio

Se světelným řetězem vytvoříte nádhernou atmosféru v každém venkovním prostoru. Základní verze Lucas nabízí provedení s 10 průhlednými LED žárovkami a adaptérem. Díky malým úchytům na každé žárovce můžete osvětlení jednoduše zavěsit. Cena: 1250 Kč Foto: Le Patio

Nenápadně udržujte zábavu

Zpočátku budou asi hosty, kromě konverzace, zajímat nápoje a různé pochutiny. Ale po nějakém čase možná začne hovor váznout. Nenechte se tím zaskočit a předem pro tento případ naplánujte nějakou činnost, která rozproudí další zábavu. Můžete si třeba zahrát šipky. Nebo se domluvte s někým, kdo hraje na kytaru a společně si zazpívejte.

V každém případě nezapomeňte ozvučit terasu či altán a během celé party pouštějte známé hity. Lepší je se vyhnout radiovým stanicím, které hudební produkci každou chvíli přerušují zpravodajstvím. Místo toho si předem nahrajte mix vhodných skladeb například na MP3. Jen přitom musíte dát pozor na rušení nočního klidu.

Foto: 4home

Ke skvělé zábavě přispěje terč soft-dírkovaný o průměru 45 cm. Sada obsahuje šest šipek s plastovými bílými hroty a šest náhradních hrotů v černé barvě. Cena: 349 KčFoto: 4home

Co je, podle vás, při přípravě zahradního mejdanu nejdůležitější?  

Reklama

Související témata:

Načítám