Hlavní obsah

Prášek z horniny jako hit pro vlasy i hubnutí. Vážně zabírá?

Foto: Milos Vucicevic, Shutterstock.com

Foto: Milos Vucicevic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Křemelina je bílý prášek, který se získává z horniny ze sladkých vod. Patří mezi dobré zdroje křemíku – minerálu, který je mimo jiné zásadní pro zdravé vlasy a kůži. Co všechno s vámi udělá její pravidelné užívání?

Článek

Pokud se zajímáte o zdravou výživu, zřejmě jste už o křemelině slyšeli. Bílý jemný prášek seženete za pár korun v lékárnách a snad v každém obchodě se speciální výživou. Jako jeho primární účinek se obvykle ne úplně obratně uvádí „detoxikace organismu“. Pro mnohé je to natolik vágní pojem, že od křemeliny dávají hned ruce pryč. Škoda. Ona totiž k zahození opravdu není.

Co je to křemelina?

Ti z vás, co o křemelině (někdy se jí říká křemelina pro lidi) jako doplňku stravy ještě neslyšeli, by možná mohli kroutit hlavou. Proč by někdo sypkou horninu, z níž se obvykle vyrábí filtry na olej, víno a podobně, dobrovolně konzumoval?! Jenže ony existují dva typy křemeliny. Jedna je průmyslová, ale ta, kterou koupíte ve zdravé výživě, je potravinářská.

Rozdíl spočívá v jejím původu. Křemelina vytěžená ze slané vody obsahuje směs různých druhů řas, jejichž křemičité schránky nejsou tak tvrdé a snadno se lámou. Sladkovodní křemelina, kterou mohou konzumovat lidé i zvířata, musí obsahovat rozsivky pevného tvaru a nesmí v ní být různé nechtěné usazeniny.

Foto: Mona Makela, Shutterstock.com

Pravidelné užívání křemeliny pro lidi zlepšuje mimo jiné kvalitu vlasů a nehtůFoto: Mona Makela, Shutterstock.com

Proč si dávat křemelinu každé ráno

Křemelina obsahuje celé spektrum dalších minerálů a stopových prvků. Dá se tedy předpokládat mnoho příznivých účinků na tělo. Bohužel mnoho studií se na ně zatím nezaměřilo, proto je třeba vnímat uváděné benefity jako možné, nikoli stoprocentně platné. O co tedy jde?

  • Podporuje trávení - křemelina je velmi tvrdá, proto když prochází střevem, zároveň ho čistí
  • Vyživuje organismus - díky obsahu minerálů a stopových prvků funguje také jako univerzální produkt pro doplnění cenných látek
  • Zabraňuje únavě - to úzce souvisí s předchozími dvěma body, čisté střevo by v ideálním případě mělo být schopno absorbovat více živin
  • Napomáhá hubnutí - zdravě vyživený organismus je předpokladem správně fungujícího spalování
  • Snižuje cholesterol - jeden z účinků, který potvrdilo více nezávislých studií
  • Krásnější vlasy, nehty, pokožka - křemík má příznivý vliv na vlasy, nehty i kůži, proto se obecně předpokládá tento účinek i u křemeliny. Křemelina se často doporučuje i proti padání vlasů
  • Silnější imunita - čisté střevo a vyživené tělo nepochybně znamenají silnější obranyschopnost
  • Pevnější kosti - křemelina se doporučuje také jako prevence obávané osteoporózy, neboť křemík posiluje kosti
Foto: Anna Hoychuk, Shutterstock.com

Stačí denně jedna lžíce rozpuštěná ve voděFoto: Anna Hoychuk, Shutterstock.com

Jak křemelinu užívat?

I v případě křemeliny se výrobek od výrobku může lišit, proto si doporučené dávkování vždy ověřte na etiketě. Obecně se však udává, že dávka pro dospělého je jedna polévková lžíce denně. Ideální je konzumace ráno nalačno, minimálně hodinu před jídlem. Jednoduše ji rozmícháte ve skleničce s vodou a vypijete. Variantou jsou i dvě menší dávky denně, například ráno a odpoledne. Odpoledne byste měli křemelinu užít alespoň dvě hodiny po jídle a hodinu před jídlem dalším. Po 10 dnech užívání by měla nastat desetidenní pauza.

Žádné potíže by vám neměly hrozit. Křemelina prochází trávicím systémem beze změny a nevstoupí do krevního řečiště. Asi největší problém by nastal, kdybyste ji namísto vypití ve vodě chtěli vdechovat. Ačkoli potravinářská křemelina není zdaleka tak agresivní jako průmyslová, při dlouhodobé inhalaci by mohlo dojít k poškození plic.

Načítám