Hlavní obsah

Plevel, či zázrak pro zdraví? Co dokážou kopřivy či bršlice

Foto: Chamille White, Shutterstock.com

Foto: Chamille White, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

V přírodě se vše zelená, čehož můžete využít i ve svůj prospěch. Natrhejte si bylinky i rostliny, které považujete jen za otravný plevel. Posílí imunitu, uleví střevům a prospějí i vaší kráse.

Článek

Pečete na jaře tradiční velikonoční nádivku, která se neobejde bez čerstvých kopřiv? Není to jediný recept založený na rostlinách, které běžně přehlížíte jako obyčejný plevel. Seznamte se s jarními životabudiči, které možná rostou i na vaší zahrádce.

Kopřiva: Posílí ledviny i srdce

Mladá kopřiva dvoudomá je silná léčivka. Podporuje normální činnost ledvin, posílí dýchací cesty i kardiovaskulární systém, svědčí kompletní trávicí a vylučovací soustavě, uleví od bolestí hlavy i zad, ekzémů, alergií. Platí na otoky, pocit zahleněnosti, dokonce se jí připisují protirakovinné účinky.

Na jaře je skvělá, protože čistí krev, podporuje močení, zbavuje tělo virů, bakterií, plísní i zánětů. Doporučuje se i při alergii a senné rýmě. Díky obsahu železa vás zbaví i únavy a bledosti. Popíjejte odvar z mladých výhonků, stačí dvě vrchovaté lžičky na půl litru vody, krátce spařit a dopřát si tři šálky denně po dobu dvou týdnů. Kopřivu přidávejte i do polévek, salátů, nádivek, špenátu, můžete si vyrobit i šťávu, sirup nebo tinkturu, které oceníte i na ekzémy či proti padání vlasů.

Foto: autor ArgenLant, Shutterstock.com

Kopřiva čistí organismus, ale zvládá i ulevit od bolestí hlavy a zadFoto: autor ArgenLant, Shutterstock.com

Pampeliška: Komplexní pročišťovač

Smetanka lékařská se dá využít celá: z listů si připravte salát, z kořenů čaj, z květů sirup i med. Na jaře ale ochutnejte zejména stvol – dobře omytý, sníst jich můžete asi deset denně. I když je na chuť poněkud hořký, uleví játrům, ledvinám, při cukrovce, jarní únavě, klidní žaludeční šťávy a slezinu, působí močopudně. Silně pročišťující účinky stvolu, a zejména kořenů očistí i krev, povzbudí metabolismus, zbaví tělo otoků. Odvar z kořene a stvolů využijte i k omývání obličeje, vymizí zašedlý tón i akné.

Foto: Lukas Beno, Shutterstock.com

Smetanka lékařská léčí ledviny a játraFoto: Lukas Beno, Shutterstock.com

Plicník: Na kašel i dušnost

Máte-li po sezoně chřipek nebo vlivem jarních alergií potíže s dýcháním, pomůže plicník lékařský. Ten se vám možná rozrůstá v zahradě, která je položena blízko lesa, a poznáte jej podle drobných fialových kvítků. „V případě plicníku sbírejte kvetoucí nať, kterou trhejte téměř u země. Odvar z plicníku léčí především záněty průdušek a regeneruje sliznice dýchacích cest,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje. Plicník lze využít i do salátů. Na okraji lesa se můžete poohlédnout i po medvědím česneku nebo listech petrklíče.

Foto: YKD, Shutterstock.com

Překrásný plicník má své schopnosti přímo v názvuFoto: YKD, Shutterstock.com

Bršlice: Uleví bolavým nohám  

Otravným plevelem dokáže být bršlice kozí noha, zejména díky svým spletitým kořenům. Místo marného boje se ji naučte využít. Mladé listy jsou velmi chutné a svěží, neváhejte je přidat do salátu, nádivek, mletého masa nebo polévek. V listech najdete vitamin C, pomůže imunitě i proti jarní únavě.

Bršlici si dopřejte, pokud nadmíru solíte, dokáže od soli pročistit tělo, zejména ledviny. Trápí-li vás dna nebo revma, oceníte koupele s bršlicí. Potřebujete 100 g čerstvých oddenků (podzemní část stonku), které povařte patnáct minut ve dvou litrech vody a přidejte do koupele. Od akutních bolestí nohou i kloubů uleví i obklad z rozmělněného listí.

Foto: Narushevich, Shutterstock.com

Věděli jste, že i kozí noha má tolik pozitiv?Foto: Narushevich, Shutterstock.com

Jaterník: Přirozený detoxikant

Jaterník podléška uleví játrům, ale i přetíženému žlučníku. „V případě jaterníku se sbírá celá kvetoucí nať, ze které se připravuje odvar na posílení jater, využívá se ale také při onemocnění horních cest dýchacích,“ radí Jarmila Podhorná. Čaj pak připravíte snadno: 2 lžičky směsi květů a listů přelijte vroucí vodou, deset minut louhujte, sceďte a při akutních potížích popíjejte až třikrát denně.

Pokud se rozhodnete u jakýchkoli bylin pro intenzivní kúru, držte ji maximálně tři až čtyři týdny. Máte-li možnost, bylinky si nasušte i na zbytek roku, koncentrace účinných látek je v sušené bylině vyšší.

Foto: Marek Mierzejewski, Shutterstock.com

Na jaterník si vzpomeňte při potížích se žlučníkemFoto: Marek Mierzejewski, Shutterstock.com

Využíváte bylinky? Preferujete čerstvé, nebo sušené? Upečte si třeba velikonoční nádivku s kopřivou, stačí ji vyměnit za špenát v tomto receptu.

Reklama

Načítám