Hlavní obsah

Anti-aging food: Znáte tyhle omlazující potraviny?

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Rychlost stárnutí je do jisté míry dána geneticky. Přesto ji můžete svým životním stylem ovlivnit. Na vaší pleti i zdraví jako takovém se neblaze podepisuje třeba kouření, zvýšená konzumace alkoholu nebo nedostatek spánku. Co ale naopak proces stárnutí zpomalí?

Článek

Kromě dostatku pohybu a udržování zdravé tělesné váhy ovlivňuje rychlost stárnutí i váš jídelníček. Víme, jaké potraviny jsou označovány jako nejlepší „anti-aging food“. Jíte je?

Oranžové ovoce 

„S oddalováním stárnutí mohou pomoci především antioxidanty. Svému zdraví i vzhledu prospěje každý, kdo následuje pravidla zdravé výživy a bude jíst dostatek ovoce a zeleniny,“ říká nutriční terapeutka Mgr. Jitka Tomešová, DiS., Canadian Medical.

Právě antioxidanty totiž úspěšně bojují proti volným radikálům, jež jsou jednou z hlavních příčin předčasného stárnutí. Vysoký obsah antioxidantů má oranžové ovoce a zelenina, jako jsou meruňky, mandarinky, pomeranče nebo třeba mrkev. Jsou to druhy, které obsahují beta karoten, což je nejen silný antioxidant, ale navíc zajišťuje obnovu buněk a zabraňuje působení virů, bakterií a infekcí. Díky tomu tyto druhy ovoce a zeleniny udržují pleť svěží a vitální.

Foto: Shyripa Alexandr, Shutterstock.com

Oranžové ovoce a zelenina jsou jedny z nejlepších zásobáren antioxidantůFoto: Shyripa Alexandr, Shutterstock.com

„Ovoce a zelenina přidaná ke každé porci jídla nám pomůže k přiměřené hmotnosti, doporučené hladině krevního cukru i cholesterolu, antioxidačnímu efektu, který vás chrání mimo jiné i proti rakovině. Doporučila bych také zakysané mléčné výrobky , fermentované potraviny, jako je zakysané zelí nebo kvašená zelenina, a zelený čaj,“ říká internistka a obezitoložka, MUDr. Hana Mojžíšová.

Hořká čokoláda

Z toho, že je na tomto zdraví prospěšném seznamu také čokoláda, máme upřímnou radost! Co může být lepší než si dopřávat tuto lahůdku bez výčitek a navíc s vědomím, že děláte něco pro své zdraví? Bohužel ale nejde říct, že mají všechny druhy čokolády stejné účinky. Oblíbené mléčné nebo bílé čokolády vám na zdraví ani kráse moc nepřidají. Snad jen rychle zredukují stres.

To vysokoprocentní hořká čokoláda, která má alespoň 70 % kakaa, má mnohem víc pozitivních vlastností. Jde nejen o velké množství antioxidantů, ale obsahuje navíc i řadu minerálních látek, jako je železo, hořčík nebo mangan, které jsou pro krásnou pleť také velice důležité. Abyste z čokolády vytěžili to dobré, ale neztloustli (protože i hořká čokoláda obsahuje dost kilokalorií), můžete podle odborníků sníst zhruba čtyři kostičky denně.

Foto: iravgustin, Shutterstock.com

Konzumací kvalitní čokolády svému tělu také prospějeteFoto: iravgustin, Shutterstock.com

Řeřicha setá

Důležitým pomocníkem v boji proti vráskám je také vitamin C. Ten totiž simuluje tvorbu kolagenu, takže zlepšuje pružnost pleti. Zajišťuje neustálou obnovu buněk a stará se o správnou hydrataci pleti. A spoustu vitaminu C najdete například v řeřiše. Tahle nenápadná bylina se dá pěstovat po celý rok. A nejenže vás udělá krásnější, vyčistí vám krev, ale ještě vás ochrání před chřipkou. Zbavuje tělo toxinů, brání degenerativním procesům a kromě céčka obsahuje i spoustu draslíku, hořčíku, jódu, železa a vápníku.

Šťávou z čerstvé řeřichy se dá dobře vyčistit pleť: zlepšuje akné a používá se i na zklidnění. Stačí bylinu vylisovat v odšťavňovači nebo šťávu vytlačit přes plátno a potřít jí postižená místa. Využít ji můžete také jako koření nebo si ji nasekat a posypat s ní pečivo a je skvělá do zeleninových salátů.

Foto: larry mcguirk, Shutterstock.com

Řeřicha setá je plná vitaminu CFoto: larry mcguirk, Shutterstock.com

Kurkuma

Dalším účinným bojovníkem proti volným radikálům je kurkumin, což je přírodní barvivo, obsažené v kurkumě. To je běžný název pro oddenek asijské rostliny podobné zázvoru. Asi nejznámější je jako koření, které se používá převážně do marockých a indických jídel. Má specifickou aromatickou chuť a šafránovou barvu. Podle studie uveřejněné v „Journal of the American Academy of Dermatology“ má používání pleťových krémů s kurkuminem výrazně zredukovat počet vrásek a tmavých skvrn. Kurkumin navíc bojuje proti některým druhům rakoviny kůže.

Kromě typických kari pokrmů můžete přidávat špetku kurkumy třeba k restované zelenině, do hummusu nebo smoothie. Velmi populární je také takzvané zlaté mléko, což je nápoj ideální do současného podzimního počasí. Zahřeje, zasytí, posiluje imunitu a bojuje proti trávicím problémům i různým zánětům. Jde o směs mléka, medu, zázvoru, skořice, cayenského pepře a kurkumy.

Foto: monticello, Shutterstock.com

Okořeňte si život kurkumou a díky ní omládněte Foto: monticello, Shutterstock.com

Zdravé tuky

Oproti nezdravým tukům, jako jsou například smažená jídla, po kterých se zhoršuje pleť a přibírá na váze, jsou zdravé tuky pro váš mladistvý vzhled nezbytné. Působí protizánětlivě, obsahují důležité živiny, regulují činnost srdce, cév i imunitního a nervového systému.

„Lidské tělo je složitým celkem, který potřebuje ke své funkci nesmírnou spoustu živin, minerálů, vitaminů a enzymů. Z potravin, které se doporučují přidat do jídelníčku, mohu vyjmenovat zdravé tuky, zejména omega-3 mastné kyseliny v podobě tučných ryb, ořechů a semínek, patří sem většina rostlinných olejů lisovaných za studena, avokádo. Omega-3 mastné kyseliny také vynikají protizánětlivým efektem,“ říká Hana Mojžíšová.

Foto: mama_mia, Shutterstock.com

Ne všechny tuky jsou špatné. Ty, které jsou obsažené v oříšcích, semínkách nebo rostlinných olejích, jsou dobré pro zdraví i krásuFoto: mama_mia, Shutterstock.com

„Pomoci mohou i klíčené potraviny, ve kterých díky klíčení vzrůstá množství prospěšných enzymů. Klíčit můžete nechat nejen nejrůznější semínka, ale také luštěniny či ořechy,“ doplňuje Jitka Tomešová. V naklíčených potravinách se zvýší množství antioxidantů, vitaminů, aminokyselin i vlákniny. Například luštěniny se díky tomu stanou lépe stravitelnými a nehrozí vám tak nadýmání nebo plynatost.

Jak velkou roli hraje podle vás jídlo, pokud jde o rychlost stárnutí?

Reklama

Načítám