Hlavní obsah

Pravé maďarské lečo

Hodnocení:
(100)
Foto: Autorka
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Lečo u nás mnohdy nemá příliš dobrou pověst a zatímco jedni by bez něj nemohli žít, jiní ho pozřou jen stěží. Podivuhodná hmota z rozvařené zeleniny s nevábnými kousky sražených vajec nevypadá a ani nechutná příliš lákavě. Přitom originální maďarská verze je opravdová pochoutka. Stačí dodržet pár základních pravidel a dáte mi za pravdu.

Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat
  • 1 lžíce vepřového sádla
  • 2 cibule
  • 4 rajčata
  • 6 zelených paprik
  • 80 g maďarské klobásy
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička soli
K podávání
  • 2 krajíce chleba
  • 2 lžíce petrželky
Článek

Především použijte tu nejlepší zeleninu – šťavnatá rajčata a svěží zelenou papriku, může být i lehce pálivá, a dodržte poměr 1 díl cibule, 2 díly rajčat, 3 díly papriky. Do základu patří sádlo a lžička mleté maďarské papriky. Pravé lečo maďaři nikdy nepodlévají vodou, nikdy ho nerozvaří a opravdu nikdy do něj nerozklepnou vejce. Kousek štiplavé klobásky je naopak pravidlo. Vznikne tak pikantní a voňavá letní večeře.

Postup

Krok 1: Oloupejte cibuli, rozpulte a nakrájejte ji podélně na půlkolečka (od místa, kde byl kořínek, k nati).  Papriky omyjte, odstraňte jádřinec a semínka a nakrájejte je na kolečka. Rajčata nakrájejte na větší kusy, šťávu zachyťte.

Krok 2: Ve velké pánvi rozehřejte sádlo na střední teplotu. Přidejte cibuli, osolte a opečte dosklovata. Poté přidejte papriky a pikantní klobásu nakrájenou na tenčí kolečka a také krátce opečte.

Krok 3: Pánev částečně stáhněte z plamene, přisypte mletou papriku a dobře ji rozmíchejte v tuku. Nakonec do pánve dejte nakrájená rajčata i se šťávou, kterou pustila, a na mírném plameni společně duste asi 10 minut.

Krok 4: Podávejte posypané petrželkovou natí a s bílým chlebem.

Moje tipy: Maďaři rajčata na lečo nikdy neloupou a servírují jej i se slupkami, které se během dušení oddělí od rajčat a různě se zkroutí. Já je ale obvykle před podáváním odstraním. Jako příloha je kromě chleba výborná bílá rýže nebo tarhoňa.

ynezorPumanzeSaNyknalC