Hlavní obsah

Zapečené lečo s cuketou

Hodnocení:
(92)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Lečo je naprostá letní klasika. To ale ještě neznamená, že se musíte držet dogmatického tria cibule-papriky-rajčata! Skvělé je totiž i s cuketou, ovoněné česnekem a mletou paprikou a zapečené s vajíčkem. Zkusíte ho letos trochu jinak?

Ingredience pro:
4 porce
Na lečo
  • 1 cibule
  • chilli
  • 1.5 lžíce sádla
  • 5 bílých paprik
  • 1 cuketa
  • 2 stroužky česneku
  • 4 rajčata
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 140 g rajčatového protlaku
K podávání
  • špekáček
  • vejce
  • chléb
Článek

Postup

Krok 1: Abyste místo leča neměli jednolitou rozvařenou kaši, je zásadní zeleninu přidávat postupně podle toho, kolik času potřebuje. Začněte velkou cibulí. Pokrájejte ji najemno a nechte spolu s čerstvým či sušeným chilli zesklovatět na rozpáleném sádle nebo oleji. Mezitím očistěte a na proužky pokrájejte papriky, přidejte k cibuli a asi šest minut zprudka restujte.

Krok 2: Z rajčat vyřízněte „bubáka“. Na opačném konci je nařízněte do kříže, v misce přelijte vroucí vodou a nechte pět minut stát. Poté je zchlaďte ledovou vodou a oloupejte. Jestli vám šlupičky v jídle nevadí, tento krok vynechejte.

Krok 3: K paprikám přidejte na půlkolečka pokrájenou cuketu a restujte dalších asi pět minut. Poté vložte oloupaná a pokrájená rajčata, nasekaný česnek, malou lžičku soli a sladkou papriku a doduste doměkka. To trvá zhruba deset minut. Na závěr můžete vařit bez pokličky, aby se odpařila přebytečná tekutina.

Krok 4: Nakonec lečo zahustěte rajčatovým protlakem, pořádně opepřete a případně dosolte. Můžete přidat i vajíčko (kus na porci): buď ho do leča klasicky zamíchejte, anebo ve směsi vytvořte důlky a na způsob izraelské šakšuky do nich vejce rozklepněte, osolte, opepřete a zapečte v troubě. Špekáček nebo jinou uzeninu nechte nasucho vyškvařit na pánvičce či v troubě a spolu s čerstvým chlebem podávejte k leču.

Tip: Máte rádi výraznější chuť? Začněte opékáním uzeniny: nadrobno pokrájené buřty, klobásu nebo slaninu nechte pomalu vyškvařit, vyndejte z hrnce a cibuli pak restujte na tomto výpeku místo sádla. Na závěr opečené kousky vmíchejte do hotového leča a nechte chvíli prohřát. Jestli pěstujete bylinky, přidejte je na ovonění do leča také.

Dáváte do leča také další zeleninu a koření, nebo se držíte klasiky cibule–papriky–rajčata?

ynezorPumanzeSaNyknalC