Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Lečo je naprostá letní klasika. To ale ještě neznamená, že se musíte držet dogmatického tria cibule–papriky–rajčata! Skvělé je totiž i s cuketou, ovoněné česnekem a mletou paprikou a zapečené s vajíčkem. Zkusíte ho letos trochu jinak?

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Lečo
  • 1 ks velké cibule
  • 5 ks bílá paprika
  • 4 ks rajčat
  • 1 ks cukety
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 4 ks vejce
  • 1,5 lžíce sádla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 špetka chilli
  • 2 špetky soli a pepře
K podávání
  • 4 ks velkého krajíce chleba
  • 4 ks špekáčků
Článek

I milovníci klasického leča mohou občas trochu zaexperimentovat – stačí přidat k paprikám a rajčatům další letní stálici, tedy cuketu, a lečo zapéct s vejci! (Kdo nemá rád vejce, může jednoduše vynechat.) Skvělý lehký oběd nebo večeře je tak za chvíli na stole.

Postup

01.

Velkou cibuli nakrájejte najemno, očištěné papriky na proužky a cuketu na půlkolečka. Česnek nasekejte. Z rajčat vyřízněte „bubáka“. Na opačném konci je nařízněte do kříže, v misce přelijte vroucí vodou a nechte pět minut stát. Poté je zchlaďte ledovou vodou, oloupejte a nakrájejte. Jestli vám šlupičky v jídle nevadí, tento krok vynechejte a rajčata jen nakrájejte.

Tip, jak snadno oloupat rajčata: Na vršku rajčete naříznete slupku do kříže a plod vložte asi na 30 vteřin do mikrovlnky zapnuté na plný výkon. Slupka půjde snadno stáhnout.

02.

Na pánvi rozpalte sádlo nebo olej a postupně na něm restujte zeleninu. Abyste místo leča neměli jednolitou rozvařenou kaši, je zásadní přidávat jednotlivé druhy zeleniny postupně podle toho, kolik času potřebují. Jako první nechejte zesklovatět cibuli spolu s čerstvým či sušeným chilli. Pak přidejte papriky a asi šest minut zprudka restujte. Míchejte!

03.

K paprikám přidejte cuketu a restujte dalších asi pět minut. Poté vložte rajčata, nasekaný česnek, sůl a sladkou papriku, zamíchejte, přikryjte pokličkou a zhruba 10 minut duste doměkka. Na závěr můžete vařit bez pokličky, aby se odpařila přebytečná tekutina. Nakonec lečo zahustěte rajčatovým protlakem, opepřete a případně dosolte.

04.

Lečo rozdělte do zapékacích misek nebo vložte do jednoho pekáčku. Ve směsi vytvořte důlky, rozklepněte do nich vejce (kus na porci), zlehka osolte a opepřete a zapečte v troubě.

Tip: Podávejte s čerstvým pečivem. Chcete kousek masa? Špekáček či jinou uzeninu opečte nasucho na pánvi či v troubě spolu s lečem.

Cukety, kam se podíváš

Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.

Načítám