Článek
I milovníci klasického leča mohou občas trochu zaexperimentovat – stačí přidat k paprikám a rajčatům další letní stálici, tedy cuketu, a lečo zapéct s vejci! (Kdo nemá rád vejce, může jednoduše vynechat.) Skvělý lehký oběd nebo večeře je tak za chvíli na stole.
Postup
01.
Velkou cibuli nakrájejte najemno, očištěné papriky na proužky a cuketu na půlkolečka. Česnek nasekejte. Z rajčat vyřízněte „bubáka“. Na opačném konci je nařízněte do kříže, v misce přelijte vroucí vodou a nechte pět minut stát. Poté je zchlaďte ledovou vodou, oloupejte a nakrájejte. Jestli vám šlupičky v jídle nevadí, tento krok vynechejte a rajčata jen nakrájejte.
Tip, jak snadno oloupat rajčata: Na vršku rajčete naříznete slupku do kříže a plod vložte asi na 30 vteřin do mikrovlnky zapnuté na plný výkon. Slupka půjde snadno stáhnout.
02.
Na pánvi rozpalte sádlo nebo olej a postupně na něm restujte zeleninu. Abyste místo leča neměli jednolitou rozvařenou kaši, je zásadní přidávat jednotlivé druhy zeleniny postupně podle toho, kolik času potřebují. Jako první nechejte zesklovatět cibuli spolu s čerstvým či sušeným chilli. Pak přidejte papriky a asi šest minut zprudka restujte. Míchejte!
03.
K paprikám přidejte cuketu a restujte dalších asi pět minut. Poté vložte rajčata, nasekaný česnek, sůl a sladkou papriku, zamíchejte, přikryjte pokličkou a zhruba 10 minut duste doměkka. Na závěr můžete vařit bez pokličky, aby se odpařila přebytečná tekutina. Nakonec lečo zahustěte rajčatovým protlakem, opepřete a případně dosolte.
04.
Lečo rozdělte do zapékacích misek nebo vložte do jednoho pekáčku. Ve směsi vytvořte důlky, rozklepněte do nich vejce (kus na porci), zlehka osolte a opepřete a zapečte v troubě.
Tip: Podávejte s čerstvým pečivem. Chcete kousek masa? Špekáček či jinou uzeninu opečte nasucho na pánvi či v troubě spolu s lečem.
Cukety, kam se podíváš
Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.
- Polévky: Cuketový krém | À la koprovka | Minestrone
- Naslano: Hranolky | Pizza s nivou | Halušky | Špagety s kuličkami
- Nasladko: Ovesná kaše | Buchta s polevou | Perník
- Pod víčkem: Nakládané à la matjesy | Hořčice| Čatní