Hlavní obsah
3,3
(128)
Foto: Zažít Alpy: Cestovat, poznávat, jíst

Foto: Zažít Alpy: Cestovat, poznávat, jíst

Označení „ten nejlepší řízek“ zní poměrně troufale, ale od kanadské autorky Meredith Erickson, která roky píše o jídle a cestování, to bereme. Údajně ochutnala přes 200 řízků podle různých receptů, než sestavila tento. A my si tím pádem můžeme ušetřit čas a rovnou se do něj pustit!

30 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 6 ks telecích řízků
  • 240 g hladké mouky
  • 3 ks vejce
  • 220 g strouhanky
  • 950 ml oleje
  • 5 g listové petržele
  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • 3 ks citronu
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Pokud vám řezník maso nenaklepal, pokryjte prkénko plastovým sáčkem nebo folií. Telecí (plátky po 140 až 170 gramech) na něj rozložte, zakryjte dalším kusem igelitu a paličkou naklepejte na tloušťku 6 mm. Z obou stran plátky osolte a opepřete.

02.

Připravte si obalování: na jeden talíř dejte mouku, v mělké misce rozšlehejte vejce a na druhý talíř nasypejte strouhanku. Připravte si ještě čistý talíř na obalené plátky. Troubu předehřejte na 150 °C, plech vyložte vrstvou papírových ubrousků.

03.

Do velkého litinového hrnce nebo pánve nalijte arašídový či řepkový olej ve vrstvě asi 2 cm a na nízkém plameni ho pomalu zahřívejte na 130 °C. Pokud se cítíte rozmařile, nahraďte polovinu oleje přepuštěným máslem, ale řízky úplně stačí trochou takového másla skropit při podávání.

04.

Plátky pak z obou stran obalte v mouce, ponořte do rozšlehaných vajec, s pomocí vidličky je nechte trochu okapat, přeneste do strouhanky a také obalte. Stejně pokračujte s ostatními plátky.

Foto: Zažít Alpy: Cestovat, poznávat, jíst

V Rakousku k řízku podávají kromě citronu i brusinkový džemFoto: Zažít Alpy: Cestovat, poznávat, jíst

05.

Kleštěmi ponořte do horkého oleje a smažte, dokud nedosáhne světle zlatohnědé barvy, 3 až 3,5 minuty. Dohlížejte na teplotu oleje, aby se pohybovala okolo 130 °C. Klíčovým faktorem je totiž právě teplota oleje: při nižší teplotě se řízek smaží déle, ovšem výsledkem jsou křehčí trojobal i maso.

06.

Když si během smažení všimnete, že část masa vyčnívá nad hladinu oleje, jemně pohněte hrncem tam a zpět, aby se olej přelil přes maso. Druhá možnost je opatrně maso podle potřeby polévat olejem pomocí lžíce. Maso předčasně neobracejte, abyste trojobal nepropíchli a nevypustili tak páru, která vede k nadýchanosti.

Foto: Zažít Alpy: Cestovat, poznávat, jíst

Někdy prostě není nad klasikuFoto: Zažít Alpy: Cestovat, poznávat, jíst

07.

Hotový řízek přeneste na připravený plech s papírovými ubrousky v troubě, abyste ho udrželi teplý. Před smažením každého dalšího plátku upravte teplotu oleje.

08.

Až usmažíte všechno maso, vhoďte do horkého oleje nasekanou petrželku a 10 sekund ji smažte. Vyjměte ji děrovanou lžící a odložte na papírovou utěrku. Každý řízek na talíři polijte polovinou lžíce přepuštěného másla a ozdobte smaženou petrželí. Podávejte s polovinou citronu na pokapání a přílohami podle své představy. Hodí se brusinková zavařenina, petrželkové brambory nebo okurkový salát.

Poznámka na závěr: Recept i fotky pocházejí z krásné publikace Zažít Alpy: Cestovat, poznávat, jíst. Jak už název napovídá, s knížkou procestujete oblíbené horské destinace, pokocháte se nádhernými fotkami a uvaříte si léty prověřené alpské recepty.

Že 6 řízků doma nesníte? A co takhle zbylé schovat na druhý den do obloženého chleba ještě nikdy si nikdo nestěžoval na poctivý chleba s řízkem a okurkou.

Reklama

Načítám