Hlavní obsah

Brusinkový džem bez chemie. Nejen ke svíčkové!

Hodnocení:
(184)
Foto: Marianna Bartková
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Jestli máte to štěstí a narazili jste v horách na brusinky, nasbírejte si alespoň malou bandasku vitaminy nabitých bobulek a uchovejte si je ve snadném džemu i na zimu. Brusinky navíc obsahují kyselinu benzoovou, která působí proti kvasinkám a plísním, takže je ani není třeba sterilovat.

Ingredience pro:
6 skleniček
Na džem
  • 250 g cukru krupice
  • 180 ml vody
  • 500 g čerstvých brusinek
Dle chuti
  • 1 svitek skořice
  • 1 kousek citronové kůry
Článek

Postup

Krok 1: Skleničky a víčka (používám co nejmenší, protože brusinky dáváme hlavně ke svíčkové) vyvařte nebo pořádně propláchněte vroucí vodou. Po vyčištění už pracujte opatrně, abyste se nedotkli a neinfikovali tak okraje skla ani vnitřek víček – pomoct si můžete kleštěmi nebo dvěma vidličkami.

Krok 2: Připravte si co nejširší hrnec: brusinky by se měly vařit nejlépe v jedné vrstvě. Cukr s vodou (a případně malým svitkem skořice a kouskem citronové kůry zbavené bílé části) pět minut povařte, přisypejte omyté brusinky a vařte dalších pět minut.

Krok 3: Hotovou směs rozdělte do skleniček a pevně zašroubujte. Protože jsou brusinky velmi bohaté na kyselinu benzoovou, i bez sterilace vydrží klidně dva tři roky. Pro jistotu je ale můžete po vychladnutí ještě pět minut při 100 °C sterilovat.

Foto: Marianna Bartková

Brusinková zavařenina, to je prostě babí léto ve skleničce!

Tip: Nesehnali jste brusinky? Vyzkoušejte rybíz à la brusinky!

Brusinková zavařenina je báječná nejen ke svíčkové, ale i do tradičního lineckého koláče! Jak zavařovat v troubě a myčce na nádobí?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.