Hlavní obsah
3,1
(194)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Jestli máte to štěstí a narazili jste v horách na brusinky, nasbírejte si alespoň malou bandasku vitaminy nabitých bobulek a uchovejte si je ve snadném džemu i na zimu. Brusinky navíc obsahují kyselinu benzoovou, která působí proti kvasinkám a plísním, takže je ani není třeba sterilovat.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 skleniček
Na džem
  • 250 g cukru krupice
  • 180 ml vody
  • 500 g čerstvých brusinek
Dle chuti
  • 1 svitek skořice
  • 1 kousek citronové kůry
Článek

Postup

01.

Skleničky a víčka (používám co nejmenší, protože brusinky dáváme hlavně ke svíčkové) vyvařte nebo pořádně propláchněte vroucí vodou. Po vyčištění už pracujte opatrně, abyste se nedotkli a neinfikovali tak okraje skla ani vnitřek víček – pomoct si můžete kleštěmi nebo dvěma vidličkami.

02.

Připravte si co nejširší hrnec: brusinky by se měly vařit nejlépe v jedné vrstvě. Cukr s vodou (a případně malým svitkem skořice a kouskem citronové kůry zbavené bílé části) pět minut povařte, přisypejte omyté brusinky a vařte dalších pět minut.

03.

Hotovou směs rozdělte do skleniček a pevně zašroubujte. Protože jsou brusinky velmi bohaté na kyselinu benzoovou, i bez sterilace vydrží klidně dva tři roky. Pro jistotu je ale můžete po vychladnutí ještě pět minut při 100 °C sterilovat.

Foto: Marianna Bartková

Brusinková zavařenina, to je prostě babí léto ve skleničce!Foto: Marianna Bartková

Tip: Nesehnali jste brusinky? Vyzkoušejte rybíz à la brusinky!

Brusinková zavařenina je báječná nejen ke svíčkové, ale i do tradičního lineckého koláče! Jak zavařovat v troubě a myčce na nádobí?

Reklama

Načítám