Hlavní obsah

Vepřový řízek tonkatsu

Hodnocení:
(202)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
6 minut
Náročnost
nízká

Tento extra šťavnatý a extra křupavý řízek z vepřové kotlety se v Japonsku tradičně servíruje s rýží, zelím, citronem a omáčkou tonkatsu a všechny suroviny seženete i u nás. Tak pojďte ochutnat, jak si řízek upravili na Dálném východě.

Ingredience pro:
4 porce
Na řízky
  • 600 g vepřové kotlety bez kosti
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 3 vejce
  • 2 hrnky strouhanky panko
  • sůl a pepř
  • řepkový olej
K podávání
  • 1/4 hlávky bílého zelí
  • rýže
  • citron
Na omáčku tonkatsu
  • 5 lžic kečupu
  • 2 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 lžičky anglické hořčice
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve nakrouhejte zelí na nudličky a rukama promačkejte v osolené studené vodě. Nechte ho v ní alespoň 10 minut, aby zkřehlo a nebylo tak štiplavé. Pokud chcete řízky podávat s rýží, dejte ji vařit.

Krok 2: Prošlehejte všechny ingredience na omáčku. Anglickou hořčici klidně vyměňte za dijonskou. Jestli se vám do toho nechce, můžete hotovou omáčku koupit v japonských potravinách.

Krok 3: Maso pokrájejte na 2 cm tlusté plátky. Pokud má pečeně tukový proužek, udělejte do něj asi v centimetrových vzdálenostech zářezy, aby se řízky při smažení nekroutily. Plátky z obou stran osolte a opepřete.

Krok 4: Maso obalte v mouce, rozšlehaném vajíčku, znovu v mouce a vajíčku a až poté ve strouhance. Právě díky tomu zůstane maso parádně šťavnaté. Abyste si neobalili hlavně prsty, plátek vždy napíchněte na špízovou jehlu, jde to perfektně. 

Krok 5: Smažte v centimetrové vrstvě oleje zhruba tři minuty z každé strany. Nechte chvilku okapat na boku (jako bramboráky ve festivalových stáncích), poté ostrým nožem pokrájejte na proužky a podávejte s připravenou omáčkou, scezeným zelím, uvařenou rýží a citronem.

Náš tip: Proč strouhanka panko? Je mnohem křupavější než klasická strouhanka a při smažení do sebe nenatáhne tolik tuku. Koupíte ji v orientálním koutku v supermarketech, na internetu a v japonských potravinách.

Jestli máte přece jenom radši evropštější jídla, připravte si šťavnaté holandské řízky se sýrem, křehké marinované řízky z panenky nebo zdravější krůtí řízky z trouby!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama