Hlavní obsah

Holandský řízek krok za krokem: Poctivý domácí recept

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Možná, že sice není tak úplně holandský, ale lahodný a plný rozteklého sýra bezpochyby ano. Řízek z mletého masa máte za chvilku hotový a hodí se jako šťavnatější (a dostupnější) alternativa toho klasického.

Článek

Asi tušíte, že podobně jako španělský ptáček nebo francouzské brambory nemá holandský řízek původ v Nizozemí, ale spíše v kuchyních mlsných jazýčků z Čech. To by každopádně nemělo nikoho odradit od jeho přípravy – mleté maso zůstává kolikrát šťavnatější a rozteklý sýr s nasekanou petrželkou mu zase dodá nový chuťový rozměr.

Mleté řízky se sýrem

Na 4 porce potřebujete: 500 g mletého vepřového (dobrá je plec s nižším obsahem tuku), 150 g sýra (gouda, ementál, eidam, čedar), hrst petržele, sůl, pepř, hladkou mouku, 1–2 vejce, strouhanku, řepkový olej, sádlo nebo přepuštěné máslo na smažení

Foto: Greta Blumajerová

Maso vybírejte raději libovější - dobrá je třeba mletá plecFoto: Greta Blumajerová

Postup: Maso dost opepřete, podle chuti osolte (pozor přitom na slanost sýru!) a smíchejte s nasekanou petrželí a jemně nastrouhaným sýrem.

Foto: Greta Blumajerová

Jako koření použijte jenom čerstvou petrželku, sůl a pepřFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Sýr dodá masu chuť i šťavnatostFoto: Greta Blumajerová

Navlhčenýma rukama pak z hmoty tvarujte 8 placiček, které uprostřed trochu stlačte, protože se při smažení vyboulí. Řízky pak obalujte v klasickém trojobalu: nejprve v mouce, poté v rozšlehaném lehce osoleném vajíčku a nakonec ve strouhance.

Foto: Greta Blumajerová

Placičky uprostřed trochu promáčkněte, aby se při smažení nevyboulily, a obalte v trojobaluFoto: Greta Blumajerová

Pozvolna dozlatova smažte v dostatečné vrstvě oleje, sádla nebo přepuštěného másla. Hotové řízky odkládejte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk.

Foto: Greta Blumajerová

Ideálně všechny najednou pak smažte v dostatečně vysoké vrstvě tukuFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Hotové řízky nechte odkapat na papírové utěrceFoto: Greta Blumajerová

Já je podávala s bramborovou kaší (uvařené brambory osolíte a s trochou másla a mléka rozmixujete nebo rozšťoucháte), okurkovým salátem (okurku osolíte, opepříte, lehce osladíte a okyselíte octem) a nakládanými okurkami, ale nic nezkazíte ani vařenými bramborami nebo míchaným salátem.

Foto: Greta Blumajerová

Holandský řízek je na povrchu pěkně křupavý díky trojobalu a uvnitř zase šťavnatý díky mletému masu a sýruFoto: Greta Blumajerová

Jestli vám tento řízek nebyl dost dobrý, inspirujte se a vyberte si některý z jiných receptů na nejlepší řízky. Vyzkoušejte i klasické karbanátky jako od babičky.

Reklama

Související témata:

Načítám