Hlavní obsah
3,1
(283)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Řízkem urazíte málokoho, ale musím říct, že s nakládanými kuřecími v ořechové krustě se nemusíte stydět ani před těmi největšími gurmány! Díky marinování jsou řízečky hezky šťavnaté (byť z dietních kuřecích prsou!) a křupavý ořechový kabátek je pak posune daleko za chuťové horizonty obyčejných řízků. Navíc se vyhnete zdlouhavému trojobalu!

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na marinování (z koření se hodí i tymián)
  • 500 g kuřecích prsou
  • 3 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička provensálského koření
  • 2 lžičky citronové šťávy
Na obalení
  • 1/3 hrnku vlašských ořechů
  • 1/3 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 4 lžíce olivového oleje
Článek

Postup

01.

Nejlépe den předem (nebo alespoň hodinu) kuřecí prsa nebo stehenní řízky pokrájejte na menší kousky a naložte do směsi hořčice, olivového oleje, nasekaného česneku, provensálských bylinek či tymiánu a citronové šťávy. Díky marinování se maso nejen ochutí, ale také krásně zkřehne.

02.

Druhý den rozmixujte vlašské či pekanové ořechy (ale pozor, aby se z nich nestalo ořechové máslo) a smíchejte s moukou, solí a čerstvě mletým pepřem. Troubu vyhřejte na 200 °C.

03.

V pánvi, která smí do trouby, rozpalte olej. Kousky obalujte v ochucené mouce a směs na ně rukama pořádně přitiskněte, aby pěkně držela. Smažte z obou stran asi 2 minuty dozlatova, poté přesuňte do trouby a 10 až 15 minut dopečte, aby bylo maso dobře propečené.

04.

Před podáváním můžete dozdobit petrželí nebo třeba granátovým jablkem.

Tip: Smažení můžete vynechat úplně, obalené řízečky jednoduše rozložte na pomaštěný plech, pokapejte olejem a pečte zhruba 20 minut dozlatova.

Jako příloha se hodí klasické brambory či salát, ale ještě větší parádu uděláte se sýrovou bramborovou kaší, nastavovanou kaší s kroupami a cibulkou nebo bramborovými harmonikami hasselback.

Reklama

Načítám