Hlavní obsah

Nejlepší triky kadeřníků, aby vám barva vydržela co nejdéle

Foto: Ollyy, Shutterstock.com

Foto: Ollyy, Shutterstock.com

Reklama

Téměř každá žena čas od času zatouží po jiné barvě vlasů. Jak se ale poté o obarvenou hřívu starat, aby barva vydržela a vlasy byly zdravé? Známe nejjednodušší, ale zároveň efektivní fígle přímo od profesionálů.

Článek

Asi všechny známe následující příběh. Vyrazíte ke kadeřníkovi, ten vám na vlasech vykouzlí dokonalý odstín přesně podle vašeho přání, perfektně vlasy upraví, vyfouká a vy odcházíte jako královna. A po týdnu až dvou domácí péče je však tento wow efekt nenávratně pryč, vlasy jsou bez lesku, barva jen lehce připomíná tu, kterou jste původně chtěla a vaše nálada je na bodu mrazu. Jak z téhle šlamastyky ven? Jaké triky a tipy pomůžou udržet domácí péčí vaše vlasy v top kondici? My to zjistili za vás.

Vlasy hned před ani po barvení nemýt

Mytí vlasů před a po barvení? Ano, nebo ne? Informace o které si možná myslíte, že ji zná snad každý, kdo si své vlasy barví, ale stále velké procento žen na tyto otázky nezná odpověď.

Jak to tedy je, jsme se zeptali odborníka. „Aby byla pigmentace vlasů dokonalá, nedoporučuji mýt vlasy 1–2 dny po barvení. Tam totiž stále probíhá proces pigmentace a výsledná barva by mytím mohla ztratit na sytosti,“ uvádí na pravou míru Martina Fialová z kadeřnického salonu Color Lounge by Klier. Odbornice zároveň dodává, že nedoporučuje ani mytí vlasů těsně před barvením. „Tímto krokem totiž odstraníte ,mastnější' povrch vlasů, který chrání pokožku hlavy před podrážděním a navíc na den dva nemyté vlasy barva dle odborníků lépe chytá. Před barvením nepoužívejte ani suchý šampon, ten může způsobit to, že barva na vlasu špatně drží,“ doplňuje důležité informace Martina Fialová.

Tedy nechte své vlasy odpočinout před zásahem kadeřníka a po barvení jim dopřejte to samé. Vaše barva poté bude vypadat skvostně a přesně tak, jak jste si představovala.

Foto: plprod, Shutterstock.com

Regenerační masky jsou pro barvené vlasy nutností. Udržují vlasy hebké a hydratované a barva dle odborníků déle vypadá jako nováFoto: plprod, Shutterstock.com

S péčí o barvené vlasy to nepřehánět

Domácí péče o barvené vlasy spočívá také ve správném výběru kvalitních produktů. A tak se nabízí otázka, zda opravdu každému bez rozdílu padnou speciální šampony a péče o barvené vlasy. „Paradoxně bych se vyhnul této úzce profilované péči, kterou bych používal maximálně čtrnáct dní po obarvení. Po vzniku lehkého odrostu doporučuji použít šampon dle typu pokožky, protože odrostlý – tedy nebarvený – vlas už potřebuje svoji standardní péči, na jakou je zvyklý,“ radí kadeřník Libor Smrž z vlasového studia Hair We Are. Tudíž se vyplatí neodbýt vlasy jednou péčí, ale kombinovat ji.

Kondicionér, balzám nebo masku by vlasový specialista zvolil podle typu vlasů, například produkty na hydrataci nebo objem. „Tento druh péče se používá výhradně na délky a konečky vlasů, nikdy se nesmí žádný z regeneračních prostředků dostat přímo na pokožku hlavy,“ radí Libor Smrž, který slibuje perfektní výsledky a zářivou barvu, když se budete držet těchto praktických a nenáročných rad.

Slunce? Skrytý nepřítel!

A protože sluneční paprsky nyní na jaře konečně dosahují i k nám do Čech, je důležitá také ochrana vaší obarvené kštice před UV zářením. I když to tak možná na první pohled nevypadá a myslíte si, že při těch pár stupních navíc se vám s vlasy nemůže nic stát, jste na omylu. „Sluníčko může barvu změnit, proto myslete na to, že na přímém slunci byste vlasy měly chránit speciálními ochrannými vlasovými přípravky a spreji s UV filtrem, případně pokrývkou hlavy,“ varuje před sluncem Martina Fialová.

Libor Smrž souhlasí a doporučuje na závěr každé péče nebo použít olej, který aplikujte do konečků vlasů. „Z olejů vede makadamiový, arganový nebo například mandlový. V případě, že se bojíte přílišného zmaštění vlasů, aplikujte oleje méně a použijte ho večer, olej se přes noc vstřebá a vlasy se ráno stanou poddajné a lépe upravitelné,” uzavírá naše tipy pro údržbu obarvených vlasů vlasový specialista.

Naše tipy pro perfektní péči o vaše barvené vlasy:

Po obarvení

Foto: Archiv firem

Na prvních 14 dní od návštěvy kadeřníka se doporučují speciální šampony a péče pro barvené vlasy. Jakmile se objeví lehký odrost, tuto péči vyměňte za šampony a kondicionéry, na které jsou vaše vlasy normálně zvyklé.Na foto (zleva): pečující šampon Color care & protect, Nivea, 85 Kč, bezoplachová péče o barvené vlasy, Le Petit Olivier, Demdaco, 129 KčFoto: Archiv firem

Výživa jednou do týdne

Foto: Archiv firem

Alespoň jednou do týdne byste si měly dopřát nejen masku na obličej, ale i na vlasy. Volte takové, co vlasy vyživují, propůjčují jim pružnost a lesk, ale zároveň je nemastí. Barva díky maskám tak vydrží déle jako nová. Na foto (zleva): arganová maska 8 v 1, Eveline, Dr.Max, 219 Kč, vlasová výživa s černým ricinovým olejem, Tropic Isle Living, LadyBio, 399 KčFoto: Archiv firem

Lesk jako blesk

Foto: Archiv firem

Oleje jsou pro (nejen) barvené vlasy důležité.. Dávejte si pouze pozor na dávkování. Například na středně dlouhé vlasy postačí jedna kapka, na kudrny je třeba aplikovat více. Na foto (zleva): arganový olej na vlasy, Gosh Coppenhagen, Parfumerie Fann, 329 Kč, regenenační olej na poškozené vlasy, Yves Rocher, 189 KčFoto: Archiv firem

Zdravá pokožka

Foto: Archiv firem

I pokožka vaší hlavy potřebuje péči, nejen vlasy. Vybírejte proto šetrná vlasová tonika, která kůži vyživí, navrací jí pružnost a u vlasům dodá objem. Zde dávejte určite přednost přírodním produktům, které kůži po barvení zklidní a zabrání lámání vlasů. Na foto (zleva): rozmarýnové vlasové tonikum, Weleda, 289 Kč, Revitalising Hair & Sculp Tonic, Dr.Hauschka, 385 KčFoto: Archiv firem

Proti slunci

Foto: Archiv firem

I vlasy potřebují ochranu proti slunci, a pokud se vám nechce celé léto nosit kšiltovka či slamák, máme pro vás jednoduché řešení. Pořiďte si sprej na vlasy, který obsahuje UV ochranu. Vaše vlasy vám poděkují. Na foto (zleva): stylingový ochranný sprej s mořskou solí, Dermacol, 149 Kč, ochranný mléčný olej na vlasy, Nuxe, 269 KčFoto: Archiv firem

Jak pečujete doma o barvené vlasy vy?

Reklama

Související témata:

Načítám