Hlavní obsah

Mrazené zeleninové směsi: Nevybírejte je podle obalu!

Foto: archiv redakce

Podrobili jsme zkoumání sáčky mrazených zeleninových směsíFoto: archiv redakce

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je mrazená zelenina stejně zdravá, jako ta čerstvá? Odborníci potvrzují, že obsahem vitaminů je srovnatelná – ale jen v případě, že si koupíte tu kvalitní. Tak ji s námi pojďte najít.

Článek

Pokud stojíte mezi regály ovadlé, evidentně nekvalitní zeleniny, pak se klidně otočte a raději si jděte vybrat do mrazáku. Tam radíme sáčky pořádně osahat – rozmrazenou a znovu zmrzlou zeleninu prozradí, že v ní nahmatáte hroudy, které jdou poměrně snadno prsty rozmělnit. Ucítíte v nich kusy zeleniny, ale i ledu. Takovou „kvalitku“ nechejte v mrazáku bez ohledu na to, o jakou značku jde. Každé rozmrazení nebo uchovávání ve vyšších teplotách totiž zelenině ubírá na kvalitě a obsahu vitaminů.

Jak vybrat kvalitu

O rady, jak si u mrazicího boxi vybrat kvalitní zeleninu, jsme požádali potravinovou expertku Veroniku Křepelkovou:

1. Mrazicí pulty by měly být zavřené – pokud jsou otevřené, prověřte, zda zelenina není změklá. Teplota musí být -18 °C nebo nižší – teploměr v mrazáku si můžete zkontrolovat. Pokud zjistíte, že je změklá, neukupujte ji.

2. Nakupujte v prověřených obchodech a od prověřených výrobců.

3. Přečtěte si i složení zeleniny – většina směsí obsahuje velké množství mrkve. Pokud bude ve složení mrkev na první místě nebo na předních místech, odnášíte si domu především mrkev. Pokud výrobce slovně nebo graficky (pokud to není ilustrační foto) deklaruje, že je zelenina například s kukuřicí, musí být ve složení v procentech uvedeno, kolik jí obsahuje.

4. Zelenina by neměla být v „jedné hroudě". Pokud takové hroudy nahmatáte, je to důkaz povolení a následného domražení.

5. Někdy se do výrobků přidává voda. Z důvodu technologického je to jen snaha ušetřit výrobní náklady. Pokud je ale ve výrobku více než 5 % vody, musí být deklarována na výrobku a na obalu musí být i čistá hmotnost výrobku.

Počet vitaminů určuje zima

Mrazená zelenina si může zachovat obsah vitaminů, ale i barvu, chuť a vůni, srovnatelné s čerstvou. Pokud byste porovnali obsah vitaminů dlouhodobě klasicky skladované zeleniny a té mrazené, vyšla by mrazená dokonce líp.

Proč je zapotřebí, aby byla zelenina skladována při teplotě minimálně -18 stupňů Celsia? Při ní se uchová kolem 85 procent vitaminu C – pokud je teplota jen -12 stupňů, snižuje se jeho obsah zhruba na polovinu.

Redakční test zeleninových směsí

Zahráli jsme si na Popelku a udělali to, co doma zcela jistě nikdy nezopakujete. Dali jsme si tu práci, přebrali jsme 5 různých směsí a rozdělili je na jednotlivé druhy. Podívejte se na obrázky a naše zjištění.

Bonduelle – Minestrone Mix (400 g)

Foto: archiv redakce

Na obrázku jsou čtyři kolečka pórku, v celém sáčku jsme našli jediný. Výrobce uvádí, že se směs skládá ze 40 % kukuřice, 20 % mrkve, 20 % zelených fazolek, 10 % rajčat, 5 % květáku, 3 % pórku a 2 % cibule. První tři složky jsme identifikovali v pohodě a jejich podíl odpovídá popisu. Ostatní jsme už neměli šanci rozlišit. V celém balení jsme našli pouze tři kousky, které bychom vyřadili, ale šlo jen o místa se zbytkem slupky.Foto: archiv redakce

Vita star – Country (600 g)

Foto: archiv redakce

Jde o již ochucenou směs. Výrobce uvádí následující složení – předsmažené brambory, mrkev, brokolice, pórek, paprika, cibule, žampiony, kukuřice, slunečnicový olej... Směs si mohou dopřát i ti, kteří nemají rádi houby – v celém sáčku jsme našli jen tři a půl plátku žampionů. Čeho bychom naopak ubrali, je sůl.Foto: archiv redakce

Mochov – Wok classic (350 g)

Foto: archiv redakce

Tato směs asi nejvíc odpovídá zobrazení na obalu. Stejně jako složení: červená mrkev, brokolice, žlutá mrkev, pastiňák, mini kukuřičné klásky, vodní kaštany, Jidášovo ucho, cibule. Nenašli jsme v ní ani kousek zeleniny, který bychom vyřadili jako nestandardní.Foto: archiv redakce

ANO – Mexická směs (350 g)

Foto: archiv redakce

Tahle směs v reálu vypadá naprosto jinak než na obrázku. Rozhodně nečekejte velké kusy paprik – ty jsme našli jen v podobě maličkých kousků. Výrobce uvádí toto složení: mrkev, paprika zeleninová, kukuřice, fazole barvená předvařená, cibule, hrášek. Hrášek a fazole by si jistě zasloužili v seznamu posunout před papriku – té je rozhodně méně.Foto: archiv redakce

Elbtal – Veggie Pan Mexico (750 g)

Foto: archiv redakce

Kvůli omáčce byla identifikace jednotlivých druhů zeleniny ve směsi velmi obtížná. Přesto je jisté, že nikdy nedosáhnete toho, aby směs vypadala jako na obrázku – v celé jsme našli jen pět malých kousků kukuřiček, papriky, která je ve složení první v pořadí, je méně než fazolek. Výrobce udává toto složení: paprika, krájené fazolové lusky, cibule, kukuřice, fazole Kidney (pitná voda, cukr, jedlá sůl), hrách, malé kukuřičné klásky, rostlinné tuky, rajčatová šťáva, kořenící přípravek, koření... Spolu se zeleninou bylo v sáčku ještě asi decilitr tekutiny – omáčkyFoto: archiv redakce

Závěr hodnocení

Zeleninové směsi rozhodně nevybírejte podle obalu – obrázky jsou spíše ilustrační než reálné. Příjemné je, že ze všech balení jsme vyřadili asi jen šest kousků se zbytkem slupky nebo zabarvením.

Pokud už si vyberete a koupíte kvalitní mrazenou zeleninu, neměli byste vitaminy z ní ihned zlikvidovat při přípravě. Nevařte ji ve vodě – pokud to není polévka, tedy pokud tu vodu nebudete konzumovat. Jestliže má být přílohou, pak je lepší ji ohřát v páře nebo krátce podusit. Při delším vaření se některé vitaminy vylouhují do vody. Do zeleniny byste měli přidat olivový olej nebo jiný tuk, který umožní, aby vaše tělo mohlo využít i v tucích rozpustné vitaminy.

Jaké máte zkušenosti s kvalitou zmrazené zeleniny? Rozhodně nám to napište!

Reklama

Související témata:

Načítám