Článek
Pokud stojíte mezi regály ovadlé, evidentně nekvalitní zeleniny, pak se klidně otočte a raději si jděte vybrat do mrazáku. Tam radíme sáčky pořádně osahat – rozmrazenou a znovu zmrzlou zeleninu prozradí, že v ní nahmatáte hroudy, které jdou poměrně snadno prsty rozmělnit. Ucítíte v nich kusy zeleniny, ale i ledu. Takovou „kvalitku“ nechejte v mrazáku bez ohledu na to, o jakou značku jde. Každé rozmrazení nebo uchovávání ve vyšších teplotách totiž zelenině ubírá na kvalitě a obsahu vitaminů.
Jak vybrat kvalitu
O rady, jak si u mrazicího boxi vybrat kvalitní zeleninu, jsme požádali potravinovou expertku Veroniku Křepelkovou:
1. Mrazicí pulty by měly být zavřené – pokud jsou otevřené, prověřte, zda zelenina není změklá. Teplota musí být -18 °C nebo nižší – teploměr v mrazáku si můžete zkontrolovat. Pokud zjistíte, že je změklá, neukupujte ji.
2. Nakupujte v prověřených obchodech a od prověřených výrobců.
3. Přečtěte si i složení zeleniny – většina směsí obsahuje velké množství mrkve. Pokud bude ve složení mrkev na první místě nebo na předních místech, odnášíte si domu především mrkev. Pokud výrobce slovně nebo graficky (pokud to není ilustrační foto) deklaruje, že je zelenina například s kukuřicí, musí být ve složení v procentech uvedeno, kolik jí obsahuje.
4. Zelenina by neměla být v „jedné hroudě". Pokud takové hroudy nahmatáte, je to důkaz povolení a následného domražení.
5. Někdy se do výrobků přidává voda. Z důvodu technologického je to jen snaha ušetřit výrobní náklady. Pokud je ale ve výrobku více než 5 % vody, musí být deklarována na výrobku a na obalu musí být i čistá hmotnost výrobku.
Počet vitaminů určuje zima
Mrazená zelenina si může zachovat obsah vitaminů, ale i barvu, chuť a vůni, srovnatelné s čerstvou. Pokud byste porovnali obsah vitaminů dlouhodobě klasicky skladované zeleniny a té mrazené, vyšla by mrazená dokonce líp.
Proč je zapotřebí, aby byla zelenina skladována při teplotě minimálně -18 stupňů Celsia? Při ní se uchová kolem 85 procent vitaminu C – pokud je teplota jen -12 stupňů, snižuje se jeho obsah zhruba na polovinu.
Redakční test zeleninových směsí
Zahráli jsme si na Popelku a udělali to, co doma zcela jistě nikdy nezopakujete. Dali jsme si tu práci, přebrali jsme 5 různých směsí a rozdělili je na jednotlivé druhy. Podívejte se na obrázky a naše zjištění.
Bonduelle – Minestrone Mix (400 g)
Vita star – Country (600 g)
Mochov – Wok classic (350 g)
ANO – Mexická směs (350 g)
Elbtal – Veggie Pan Mexico (750 g)
Závěr hodnocení
Zeleninové směsi rozhodně nevybírejte podle obalu – obrázky jsou spíše ilustrační než reálné. Příjemné je, že ze všech balení jsme vyřadili asi jen šest kousků se zbytkem slupky nebo zabarvením.
Pokud už si vyberete a koupíte kvalitní mrazenou zeleninu, neměli byste vitaminy z ní ihned zlikvidovat při přípravě. Nevařte ji ve vodě – pokud to není polévka, tedy pokud tu vodu nebudete konzumovat. Jestliže má být přílohou, pak je lepší ji ohřát v páře nebo krátce podusit. Při delším vaření se některé vitaminy vylouhují do vody. Do zeleniny byste měli přidat olivový olej nebo jiný tuk, který umožní, aby vaše tělo mohlo využít i v tucích rozpustné vitaminy.
Jaké máte zkušenosti s kvalitou zmrazené zeleniny? Rozhodně nám to napište!