Hlavní obsah

Představuji si sex s jiným. Je to nevěra?

Foto: isifa

Milujete ho, a přesto se nedokážete ubránit tomu, že občas fantazírujete o jiném? To je normální!Foto: isifa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte skvělý vztah. Přesto si občas představujete, jaké by bylo milování s Bradem Pittem nebo s tím mladým sousedem? A pak máte výčitky jako naše čtenářka Martina? Nemusíte! Fantazie není nevěra!

Článek

Martina (38) je už skoro deset let vdaná, s mužem jí to stále skvěle funguje, a to po všech stránkách. „Vážně je skvělý, máme krásnou dcerku, trávíme společně úžasné chvíle a i po těch deseti letech se dokážeme s manželem v ložnici pořádně rozvášnit,“ popisuje Martina.

I přesto má ale podle svých slov občas hříšné myšlenky. „Prostě občas se zasním, představuji si, jak by vypadal sex s různými slavnými osobnostmi, nebo třeba myslím i na hezkého kolegu z práce a podobně. Někdy to dělám, i když se zrovna miluji s manželem,“ vypráví Martina, která pak má prý výčitky svědomí. Dokonce už ji napadlo i to, jestli to není jakási psychická forma nevěry. „Jestli už není špatně jen to, když na někoho jiného myslím. Přitom když jsem třeba měla možnost manželovi zahnout, vůbec mě to nelákalo. Přijdou mi sexy ty myšlenky, nikoli reálný sex s někým jiným,“ dodává Martina.

Fantazie jsou přirozené

Odborníci se shodují na tom, že občasné hříšné myšlenky nejsou nijak ojedinělé, nenormální či pro vztah nezdravé. „Představivost a fantazie je ve všech oblastech našeho života velmi důležitá, tedy i v oblasti sexu, tam to dokonce platí dvojnásob. Není výjimkou, že si představujeme při milování různá místa, situace, způsoby, ale i osoby. Rozhodně to není známka nespokojenosti v sexu s partnerem, naopak, může to milování okořenit,“ říká psychoterapeutka Lucie Horníková.

Foto: isifa

Co se zdá, to je jenom sen...Foto: isifa

V podstatě se dá říci, že jde o jakousi formu srovnávání a srovnávat je přirozenou vlastností mozku. „Někdy dokonce klientům radím, aby tyto představy využili ve svůj prospěch. Aby si je nezakazovali, a naopak si pak odpověděli na otázky, proč je lákají jiné osoby, co ony mají, a jejich partner ne,“ radí kouč partnerských vztahů Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz.

Když to bez představ nejde

Občasné sexuální fantazie tedy rozhodně nejsou na škodu, v žádném případě se nejedná o nevěru a nejde ani o známku toho, že by vám to doma neklapalo. Na druhé straně, nic se nemá přehánět, takže pokud nejste schopni dosáhnout uspokojení, aniž byste si představovali někoho jiného, není to dobré. „Pokud se nedokážete s partnerem milovat bez fantazií, asi je něco v nerovnováze, něco nefunguje a v tu chvíli to může být jakýsi prvopočátek nevěry,“ vysvětluje Lucie Horníková.

Nikdy ale není na škodu být obezřetný. „Určitě bych si hlídala dobrý pocit v partnerství. Pokud máte s partnerem v běžném dni pohodu, společné vize, zájmy a spojuje vás i shodná sexuální chemie, občasný myšlenkový úlet neznačí nic katastrofálního,“ dodává Lenka Černá.

Také máte občas hříšné myšlenky? Na koho myslíte vy?

Načítám