Hlavní obsah

Přehled okrasných stromů: Jaké se hodí do malé a velké zahrady?

Foto: Thinkstock

Stromy sluší každé zahradě, stačí si jen správně vybratFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rádi byste letos na jaře vysadili pár okrasných stromů? Poradíme vám, jak je volit s ohledem na velikost plochy i co se hodí na venkov a do města.

Článek

Stromy zásadním způsobem ovlivňují tvář každé zahrady. Vybírat si můžete z mnoha desítek dřevin, ale jak? Pro snazší orientaci vám nabízíme základní vodítko.

1. Předejděte neúspěchům

Volba vhodných stromů závisí nejen na tom, jaké se vám líbí. To je sice důležité, ale mnohem podstatnější jsou jiné parametry, včetně velikosti stromu, typu půdy, stanoviště (vadí místa, kde je příliš velký stín nebo nadměrně větrno) nebo třeba výsadba poblíž dlažby, když ji pak jejich kořeny vyzdvihují.

Foto: Fire Garden

Mezi typické evropské dřeviny patří i buk lesníFoto: Fire Garden

Foto: Stromovous

Jeřáb muk Magnifica dorůstá do výšky asi 6 až 9 metrůFoto: Stromovous

Foto: zahradnictví Chládek

Převislý habr Pendula má rád slunceFoto: zahradnictví Chládek

2. Tipy pro velké zahrady

Jako velkou zahradu vnímáme pozemek nad 700 m2. „Velké stromy, jež v dospělosti dosahují 10 m a více, můžete vysazovat samostatně tak, aby každý měl kolem sebe více prostoru, a tudíž byl dominantou. Nebo si naopak vytvořte lesík – kombinujte vysoké stromy s nižšími do 5 až 6 m, tím posléze vznikne zajímavá kompozice. Pokud nemáte skutečně prostornou zahradu, vysazujte jen malé remízky, tedy 3 až 5 stromů,“ doporučuje zahradní architektka Julie Reicheltová z Fire Garden.

Foto: Avantgarden

Javor babyku se nabízí pěstovat jako solitérní strom, ale může se uplatnit i na živý plotFoto: Avantgarden

Foto: Fire Garden

Oblíbené borovice lesní se dožívají i 300 letFoto: Fire Garden

Foto: Avantgarden

Velké zahradě sluší velké stromy, například vrba. Strom na fotografii je starý 60 letFoto: Avantgarden

3. Stromy a malé zahrady

Malé zahrady potřebují stromy, které jim opticky dodají určitou hloubku. Myslete na poměr jejich velikosti k zahradě a domu, tedy aby ani v dospělosti nedosahovaly velkých rozměrů a nemusely se pokácet. Stromy si vybírejte i s ohledem na hustotu koruny a zbarvení (květů, listů, kúry, případně plodů).

A proč někteří volí do malých zahrad hlavně listnaté zástupce? Pod jejich korunou se dá projít, čili nezabírají tolik místa jako jehličnany, které často mají kuželovitý tvar a větve vyrůstají už odspodu. „Navíc do jisté míry fungují jako přirozené stínění,“ upřesňuje zahradní architektka Kateřina Karasová z Avantgarden.

Foto: Polstrin design

Japonské javory se často používají do moderních zahrad. Můžou vám například vytvořit i přírodní zastínění u venkovního posezeníFoto: Polstrin design

Foto: Stromovous

Svitel latnatý kvete v červnu a červenciFoto: Stromovous

Foto: Subtropické zahradnictví Kruh

Okrasná slivoň Brilliant patří mezi nenáročné rostlinyFoto: Subtropické zahradnictví Kruh

4. Co se hodí na venkov

Venkovskému prostředí sluší domácí dřeviny (buky, duby, javory, vrby…). „Tradičním zástupcem je lípa. Její květy nejsou nijak výrazné, zato krásně voní. Jen pod ni neumísťujte zahradní posezení či parkoviště, protože v době květu ze stromu kape lepivá medovice. Vonné květy rovněž lákají velké množství hmyzu. Mezi oblíbené patří také bříza – je levná, rychle roste, zaujme strukturou a barvou kůry. Ale má malé listy, takže na podzim budete mít více práce s hrabáním,“ připomíná Julie Reicheltová.

Foto: Thinkstock

Těžko bychom hledali typičtější český strom, než je majestátní a voňavá lípaFoto: Thinkstock

Foto: Ateliér Flera

Bříza se řadí mezi rychle rostoucí stromy, kterým to bude slušet snad v každé zahraděFoto: Ateliér Flera

5. Do města i exotika

Zajímavým velkým stromem je například pavlonie, které se lépe daří v teplejších oblastech a na místě chráněném před větry. Zaujme trubkovitými květy a velkými listy.

„Působivě vypadají také platany. U starších exemplářů se odlupuje kůra a na kmeni vzniká struktura podobná puzzle; odloupnuté části jsou světlejší a neodloupnuté tmavší, vše v odstínech šedohnědé. Listy má podobné jako javor. Pozor: platan je v dospělosti obrovským stromem, nepatří tedy do blízkosti domu,“ říká Julie Reicheltová.

Z exotických zástupců vhodných na menší pozemky zmiňme například svitel, magnolii či muchovník.

Některé stromy se dožívají jen několika desítek let, maximálně jedno století. Ale i tak jsou pro zahrádkáře moc důležité. Proč? Většina z vás plánuje zahrady s ohledem na délku svého života, případně svých dětí.

Foto: Fire garden

Platan je moderní strom vhodný na velké pozemky. Ale vynikne i ve stromořadíFoto: Fire garden

Foto: Subtropické zahradnictví Kruh

Magnolie jsou oblíbené pro své krásné dekorativní květyFoto: Subtropické zahradnictví Kruh

Foto: Fire Garden

Květy muchovníku potěší na pohled. V létě se na něm objeví plody, které jsou jedlé a nabízejí hodně vitaminůFoto: Fire Garden

Nebo byste raději strom, který po vás zůstane i několik staletí?

Reklama

Související témata:

Načítám