Hlavní obsah

Přejedli jste se cukrovím? Známe 5 přírodních způsobů, jak žaludku ulevit!

Foto: Nikodash, Shutterstock.com

Nedávejte si hned prášek. Pokuste se s pocitem plnosti bojovat přírodními způsobyFoto: Nikodash, Shutterstock.com

Reklama

Není to asi úplně na pochvalu, ale o Vánocích víc než kdy jindy hrozí, že se přejíte. Při té spoustě dobrot zkrátka budete mít velké oči a zapomenete na správnou míru. Čím si v takovém případě pomoci?

Článek

Jak se zachránit od žaludku napěchovaného k prasknutí? Racionální stránka vašeho já vám teď řekne, že nejlepší je se zkrátka nepřejídat. Klidně si dát méně zdravou večeři a zobnout si pár kousků cukroví, ale ne se ládovat, až vám je z toho špatně.

Někdy jsou ale všechny rady zbytečné. O Vánocích se i těm nejdisciplinovanějším strávníkům může stát, že to s jídlem přepísknou. Máme pro vás proto několik přírodních tipů, jak si od přejedení pomoci.

1. Dejte si šálek čaje

I když jste syti až nadmíru, měli byste dostatečně pít. Právě vhodné nápoje vám totiž pomohou od tohohle nepříjemného stavu ulevit. „Dejte si ideálně bylinkový čaj. Třeba mátový, fenyklový, heřmánkový, či přímo bylinnou směs na podporu trávení,“ radí instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

2. Ochuťte si vodu

Jedním z nejjednodušších přírodních receptů pro úlevu od přílišné sytosti je voda s pár kapkami ochucovadla. Do vody nakapejte třeba šťávu vymačkanou z citronu. Na jednu sklenici padne asi půlka plodu. Nebo trošku jablečného octa. Obojí by mělo celkem efektivně urychlovat trávení.

Foto: HTeam, Shutterstock.com

Ulevit vám může i vypití sklenice obyčejné vody ochucené citronovou šťávouFoto: HTeam, Shutterstock.com

3. Zázračná aloe vera

Pokud doma pěstujete aloi vera, určitě ji využijte! Gel, který se nachází v listech této rostlinky, má takřka zázračné účinky. Mimo jiné je skvělý i při žaludečních obtížích.

„Aloe je velmi dobrá nejen při léčbě dlouhodobých problémů s trávením, ale i při akutních potížích. Pomůže od pálení žáhy, chronické zácpy i průjmu, nadýmání nebo při nadměrné kyselosti žaludku,“ uvádí MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a léčbu obezity.

4. Medicína z olivového oleje

Při přejedení můžete vyzkoušet i některou z babských rad. Výživová odbornice Zuzana Komůrková doporučuje následující:

„Užívejte lžičku olivového oleje smíchanou s několika kapkami citronové šťávy. Toto nejen pomáhá při zácpě, ale také povzbuzuje činnost tlustého střeva a odstraňuje pálení žáhy,“ popisuje odbornice.

Foto: Berna Namoglu, Shutterstock.com

Jednou z babských rad pro lepší trávení je konzumace olivového oleje s citronemFoto: Berna Namoglu, Shutterstock.com

5. Pohyb nade vše

Asi nejúčinnějším způsobem, jak nejen ulevit přesycenému žaludku, ale trochu povzbudit i spalování, je zařazení nějaké pohybové aktivity.

„Pokud jste přejedení, tak určitě ne žádný drastický sport. Jako první velmi účinnou pomoc bych doporučila delší procházku,“ říká Zuzana Komůrková. Zejména rychlá chůze zvyšuje peristaltiku střev, díky čemuž bude vaše trávení pracovat naplno.

Jak jste na tom o Vánocích? Stává se vám, že se přejíte k prasknutí?

Reklama

Načítám