Hlavní obsah

Sexuální sucho: Jak zvládnout, když na „to“ nemáte chuť?

Foto: TijanaM, Shutterstock.com

Foto: TijanaM, Shutterstock.com

Reklama

Neochota uspokojit partnera, výmluvy, nepostačující uvolnění, žádné vzrušení. Jak překonat nedostatek intimity ve vztahu a přečkat sexuální sucho? Takhle se jiskra do vaší ložnice zase vrátí!

Článek

Nějak to s tím sexem v poslední době nevychází? Ještě není třeba dělat z komára velblouda – může se to stát každému. „Snížená sexuální touha je trvalý nebo opakující se nedostatek sexuální fantazie či myšlenek, pokles a ztráta chuti přijímat sexuální aktivitu,“ říká sexuolog Zlatko Pastor s tím, že pouhý výskyt těchto faktorů k nějaké diagnóze nestačí. „Aby byla tato charakteristika považována za dysfunkční, musí být zdrojem potíží,“ dodává jeden z předních českých odborníků. Tak vida, z nějakého toho půstu trvajícího pár dní se tedy „nestřílí“.

Ztráta jiskry. Jak dlouho trvá?

Ostatně i sexuoložka Nikki Goldstein z australského Sydney říká, že co se týče období sexuálního sucha, liší se časový rámec případ od případu. „Klidně se může jednat i o několik týdnů, přičemž někteří dokonce přiznávají měsíce i roky,“ nechala se slyšet odbornice pro britský deník Daily Mail a dodala, že jestli nemáte sex, je třeba podívat se na význam fyzické blízkosti ve vašem vztahu.

„Odmyslete si orgasmy a další potěšení a zhodnoťte, co intimního ve vašem vztahu chybí. Dotýkáte se sebe navzájem? Líbáte se každý den? Pokud ano, jen procházíte sexuální krizí,“ myslí si sexuoložka. Podle ní je hodně milenců doslova vyděšeno třemi hlavními viníky sexuálního sucha. Jedná se o emoce, životní styl a nudu. Běžné!

Pojďme dělat (téměř) nic

„Společnost stále řeší nějaká čísla. Páry se obávají, že nežijí normálně, myslí si, že sex jednou za měsíc nestačí. A to jen proto, že to psali někde v časopise,“ dodává Nikki Goldstein s tím, že nikdo není stroj.

Jste-li zaneprázdnění, přepracovaní, staráte-li se o dítě, je jasné, že na „to“ nemáte náladu. Nenuťte se! „Jestli však toužíte zachovat samotnou intimitu, pracujte na důvěrných gestech, které váš vztah udrží při životě do doby, než sexu zase přijdete na chuť. Mluvte o tom, co byste si v partnerství a při sexu přáli. Vždyť sexuální touhy se mění, je proto třeba o nich diskutovat a informovat partnera,“ říká sexuoložka, která zastává názor, že nejlepší je dělat (téměř) nic.

Radši se podívám na film, miláčku

Podle ní se nikdo po deseti letech vztahu nemiluje úplně stejně jako na začátku vztahu. Je jasné, že někdy se něco zvrtne. „Přestaňte hledat řešení, ukáže se samo. Jen partnerovi sdělte, že zrovna procházíte složitějším obdobím. Mohl by si totiž myslet, že vás již nepřitahuje nebo že máte někoho jiného,“ radí dále Nikki Goldstein, která jako „samoléčbu“ hlasuje pro masturbaci. Jedná se totiž o skvělý způsob, jak zjistit, co se děje.

Třeba jen potřebujete čas urovnat si myšlenky, být o samotě, neřešit tlak na orgasmus. V žádném případě se však během sexuálního sucha do sexu s partnerem nenuťte.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

I když spolu nespíte, rozhodně spolu mluvteFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Lhostejnost versus averze

Jak již bylo řečeno, nejprve partnerovi taktně sdělte, jak na tom aktuálně jste, ovšem neztrácejte emocionální spojení. Pište si milé zprávy, dávejte najevo zájem o jeho osobu, vezměte ho za ruku, polibte jej. Řešíte-li nějaké spory a váš vztah poznamenal párový nesoulad, lze dočasně masturbovat, než se věci vyřeší (pokud však máte chuť a náladu). S touto myšlenkou může přijít i sám partner, když už nějaký ten den sexuálně strádá. Jestli mu však ústy nebo rukou vyhovíte a dopřejete mu orgasmus, záleží pouze na vás a vašem rozhodnutí. Hlavně žádné drama!

Problém nastává v případě opakované sexuální averze, kdy partnera nemůžete „ani cítit“ a rozhodně vám nezáleží ani na jeho citech a emocích. Pak je cesta zpět složitá, nezřídka nemožná. V pozadí problémů jsou totiž většinou opravdu hluboké neshody nebo fyzický odpor. Pak je sexuální sucho znakem vyhořelého vztahu.

A jak dlouho jste se kdy nemilovali právě vy?

Reklama

Načítám