Hlavní obsah

Postižený Honza (16): Těsně po narození mu vzali nohy

Foto: Archiv rodiny

Foto: Archiv rodiny

Reklama

Osud paní Ingrid (49) je přetěžký. Před šestnácti lety porodila dvojčata Alexandru a Honzíka. Chlapeček však po týdnu prodělal těžkou infekci krevního oběhu a selhaly mu ledviny. Následně přišel o nohy a zůstal retardovaný. Pomáhá mu maminka i Dobří andělé.

Článek

Dvojčata Alexandra a Honzík se paní Ingrid (49) z Kojetína na Přerovsku narodila už ve 27. týdnu těhotenství, ale nic nenasvědčovalo tomu, že by nebyla zdravá. U chlapečka se však po týdnu objevily velké zdravotní komplikace, při kterých došlo k opakovaným sepsím, kdy mu selhaly ledviny.

„Honzík prodělal infekci krevního oběhu, která způsobila vznik trombózy, a v důsledku toho došlo k odumření periferních částí končetin. Obě nohy mu musely být amputovány v oblasti bérců. Amputace se týkala částečně i prstů na rukou. Honza má navíc dětskou mozkovou obrnu, nemluví, nezvládá hygienu a je epileptik,“ popisuje synovy obtíže maminka Ingrid s tím, že se mentálně pohybuje v pásmu středně těžké až těžké retardace.

Pomáhá rodina i osobní asistenti

Málokdo si asi umí představit, jak musí být péče o dítě s těžkým kombinovaným postiženým náročná. Zvláště když se o dvojčata stará paní Ingrid sama. Naštěstí ji podržela rodina a dva až třikrát v týdnu jí se synem pomáhají osobní asistenti. Maminka tak díky nim má i více času na dceru, která prý bratrovo onemocnění dlouho těžce snášela.

Honza navštěvuje speciální školu, kam chodí na 6 hodin denně. Díky tomu mohla jeho matka nastoupit na zkrácený úvazek do zaměstnání jako sociální pracovnice. Příjem je však vzhledem k náročné péči o Honzu nedostatečný. Proto rodině již několik let pomáhají Dobří andělé.

„Jejich finanční pomoc mi umožňuje Honzíkovi platit osobní asistenci a v poslední době i pobytovou odlehčovací službu. Asistenty má Honzík moc rád a vždy se na ně těší,“ upřesňuje situaci maminka, které příspěvky pomáhají hradit i potřebné didaktické a zdravotnické pomůcky – v minulosti například pomohly s doplatkem na invalidní vozík nebo tablet, se kterým Honzík pracuje i ve škole.

Foto: Archiv rodiny

Honza navštěvuje speciální školu pětkrát týdně na šest hodinFoto: Archiv rodiny

Terapie koněm i hudbou

Díky veškeré péči má však za sebou neskutečný kus práce i Honza. Naučit se pohybovat bez nohou nebylo pro malé dítě vůbec jednoduché. Během svého fyzického vývoje musel od dětství navštěvovat mnoho lékařů a absolvovat řadu terapií. „Skoro každý rok podstupoval ortopedickou operaci nohou, při které mu byly upravovány pahýlky.

Po zhojení jizev následovalo zhotovení protéz a rehabilitace, spočívající zejména v posilování svalstva trupu a nohou, nácviku stability, techniky chůze a tak dále,“ uvádí paní Ingrid. Kromě cvičení Honzík rád dodnes chodí na hipoterapii, rehabilitaci s koňmi, muzikoterapii, miluje vodu, takže rád tráví čas v aquaparku nebo v létě na koupališti a dle možností jezdí na školy v přírodě nebo tábory.

Foto: Archiv rodiny

Honza je hodně aktivní, miluje hlavně rehabilitaci na koniFoto: Archiv rodiny

Zažijte radost z pomoci

Staňte se Dobrým andělem i vy, je to jednoduché. Stačí se zaregistrovat na webové stránce DobryAndel a začít přispívat. I malý příspěvek pomůže. V současné době nadace rozděluje každý měsíc vybrané finanční prostředky mezi 3578 rodin, které zasáhla vážná nemoc. Finanční pomoc jim usnadňuje zvládnout těžkou situaci lépe.

Nadace Dobrý anděl pomáhá i malé Nellince, i její příběh je smutný. 

Reklama

Načítám