Hlavní obsah

Princezna Diana a její nová filmová podoba. Jak se povede?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Cože? Ta, co hrála upírku ve Stmívání, a navíc ji nepředchází zrovna nejlepší pověst, má hrát královnu lidských srdcí Lady Di? Britští fandové královské rodiny zrovna do stropu radostí neskákali, ale předsudky stranou. Má na to Kristen Stewart?

Článek

Sama jsem filmový fanda a královská rodina mě fascinuje. Mám své oblíbence i ty, kterým nemohu dlouhá léta přijít na jméno. Ač jsem prince Charlese (71) nakonec vzala „na milost“, byly doby, kdy to u mě neměl dobré. Nechala jsem se samozřejmě ovlivnit Dianiným obrazem v médiích a byla jsem si jistá, že na rozvodu s následníkem trůnu nenesla žádnou vinu. Dnes to vidím trochu jinak, ale pořád ji vnímám jako ikonu.

Hrát legendu, kterou si všichni idealizují, je nevděčná a těžká úloha. Maskéři jistě odvedou dobrou práci, ale jsou tu gesta, styl řeči, aura... Kristen Stewart si s médii v minulosti užila svoje a dokáže se do Diany vcítit, o tom není pochyb. Na druhou stranu ji díky populárním filmům a milostným skandálům zná kdekdo a jsou jí přisuzovány nejrůznější, a ne vždy lichotivé, vlastnosti. To by sice nemělo hrát při hodnocení jejího výkonu roli, ale holt byli s Robertem Pattinsonem (34) pár snů a ona ho podvedla: „To by Diana neudělala!“ (To, že to zřejmě udělala i ona Charlesovi, je dávno zapomenuto.)

Foto: Profimedia.cz

Na první pohled tam podoba není, ale Kristen patří k herečkám, které jsou jako chameleon a umí zahrát kohokoliFoto: Profimedia.cz

Kristen Stewart jako filmový chameleon

Mohla se velmi snadno stát herečkou jedné role a pro mnohé i navždy bude Bellou Swan z filmové série Stmívání (2008-2012), která se zamilovala do upíra Edwarda Cullena (Robert Pattinson). Tato role ji proslavila a učinila z ní jednu z nejbohatších hereček na světě. Ale ona neusnula na vavřínech a nenechala se zaškatulkovat. Její filmografie je bohatá, hraje v nezávislých filmech a střihne si i role v hollywoodských trhácích, jako třeba Sněhurku (Sněhurka a lovec, 2012) nebo jednoho z Charlieho andílků (2019).

Stejně pestrý jako její filmové role, je i její osobní život. Má za sebou hodně veřejný vztah s kolegou, ale i vztahy se ženami. A odmítá svou sexualitu jakkoli definovat.

Foto: Profimedia.cz

Umí zahrát cokoli a nebojí se měnit ani vzhled, v Charlieho andílkovi (na snímku) by asi nevinnou Bellu nikdo nehledalFoto: Profimedia.cz

Spencer: víkend před finálovým rozhodnutím

A v nově připravovaném filmu ztvární Dianu v jednom z nejtěžších období jejího života. Děj filmu Spencer, který režisér Pablo Larraín (43) začne natáčet na jaře příštího roku, se odehrává během víkendu, kdy se Diana rozhodla, že její manželství s Charlesem (71) je u konce a ona nechce být v budoucnu britskou královnou.

Proč si režisér vybral právě Kristen Stewart? „Je to skvělá herečka. Je záhadná, křehká a zároveň velmi silná. Jsem si naprosto jistý, že bude jako Diana ohromující a naprosto přirozená.“

Kristen Stewart je talentovaná herečka a ve stejném věku, jako byla tehdy Diana. Pokud se jí podaří napodobit britský přízvuk a Dianina typická gesta, bude věrohodná. O příběh jako takový mít strach zřejmě nemusíme. Že životopisná dramata mu jdou, předvedl chilský režisér už v roce 2016. Tehdy převedl na filmové plátno nejlegendárnější první dámu Ameriky, Jackie Kennedy (†64), kterou ztvárnila Natalie Portman (39).

Foto: Profimedia.cz

Typický Dianin pohled - zvládne jej Kristen?Foto: Profimedia.cz

Princezna Diana ve filmech a seriálech

Získat charakterní dramatickou roli je sen všech hereček. Ale když je předlohou jedna z nejpopulárnějších postav britské moderní historie, jste na tenkém ledě. Princeznu Dianu již ztvárnilo vícero představitelek, za nás se nejlépe vedlo Naomi Watts. Jak to vidíte vy?

Foto: Profimedia.cz

Naomi Watts (51, vlevo) hrála ve filmu Diana (2013) a nutno říct, že ji ztvárnila asi nejvěrohodněji. Film zachycoval poslední dva roky života královny lidských srdcí, kdy byla plná touhy po životě a užívala si novou lásku. Ve filmu William & Catherine: Královská romance (2011) si zahrála matku prince Williama (38) nepříliš známá Lesley Harcourt (26, uprostřed). Vzhledem k tomu, že jde o film mapující romanci mezi Williamem a Kate Middleton (38), velkou roli naštěstí herečka neměla, podobná Lady Di moc není. V populárním životopisném seriálu Koruna (2016–2020), který mapuje vládu královny Alžběty II. (94), si od 4. série zahraje manželku prince Charlese mladá Emma Corrin (24, vpravo), je to její první role a s Dianou má společnou jen tu nezkušenostFoto: Profimedia.cz

Anketa

Myslíte si, že se Kristen Stewart povede ztvárnit princeznu Dianu důvěryhodně?
Ano
62 %
Ne
15,7 %
Nevím, ale rád se nechám překvapit
22,3 %
Celkem hlasovalo 5110 čtenářů.

Reklama

Načítám