Hlavní obsah

Nejlepší filmová zpracování života slavných žen

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Den matek je oslava nejbližších žen, přesto nejsou maminky těmi jedinými, které nás formují a inspirují. Připomeňte si životy osobností, které pomáhají učit sebevědomí, ženskosti, síle i sebelásce. Kterým nezapomenutelným ženám vzdali hold i filmaři?

Článek

Milujete snímky podle skutečných událostí a poutavá zpracování životních příběhů osobností, které stojí za to znát? Vybrali jsme pro vás filmové tipy, které oslavují významné a silné ženy, jejichž odkaz by neměl zapadnout.

Frida (2002)

Film režisérky Julie Taymor (66) je stejně působivý, jako byl pestrý a bohatý život slavné mexické malířky Fridy Kahlo (1907–1954). Strhující je nejen výkon Salmy Hayek (52) v hlavní roli, ale i hudba Elliota Goldenthala (65) a make-up, za které snímek získal Oscary. Fridu si užijete jako umělkyni, ale i osobu vášnivě prožívající jak světlé i stinné stránky bouřlivého manželství, tak i bolest, kterou jí způsobovaly její zdravotní problémy, kvůli nimž jí nakonec nebylo dopřáno být matkou.

Foto: Profimedia.cz

Strhující životopisný film o ženě, která se nenechala zlomit nepřízní osuduFoto: Profimedia.cz

Královna (2006) 

Tradiční život královské rodiny plný přísných pravidel a staromilských rituálů dokáže v dnešní moderní době stále fascinovat. Stejně fascinující je i film režiséra Stephena Frearse (77) o životě britské královny Alžběty II. (93). Na plátně ji ztvárnila Helen Mirren (73) a za svůj výkon získala Oscara, Zlatý glóbus, cenu BAFTA a několik dalších ocenění. Snímek odkrývá citlivý příběh političky, která dokáže být pevnou vládkyní i křehkou dámou současně. Filmaři se zaměřili zejména na tíživou dobu po tragické smrti lady Diany (†36).

Foto: Profimedia.cz

Období po smrti lady Diany změnilo monarchii a tento snímek to bravurně zachycujeFoto: Profimedia.cz

Coco Chanel (2009)

Coco Chanel (1883–1971) o sobě kdysi prohlásila, že nedělá módu, že ona sama je móda. Pravda je, že ikonou módního světa zůstává dodnes. Její dětství a začátky kariéry však rozhodně nenapovídaly, jak velká osobnost z ní jednou vyroste. Byla v sirotčinci a klášterní škole, prošla i náručí mnoha mužů, dokonce se měla živit jako prostitutka. Svou rebelskou a pokrokovou povahu vkládala především do látek a dala vzniknout malým černým, úpletovým šatům i kouskům vytvořeným z košil milenců. Ve filmu ji ztvárnila Audrey Tautou (42) pod režijním vedením Anne Fontaine (59).

Foto: Profimedia.cz

Snímek ztvárňuje především tu část návrhářčina života, kdy ještě nebyla slavnáFoto: Profimedia.cz

Edith Piaf (2007) 

I život nejslavnější šansoniérky Edith Piaf (1915–1963) začínal na ulici a v nevěstinci. Svým hlasem okouzlovala ve francouzských nočních podnicích a kabaretech, zpívala o svém prostém původu, vášni i lásce. Tou byl prostoupen celý její život, obklopovali ji muži majetničtí, žárliví, milující i mnohé celebrity. Kouzlo osobnosti jen 142 centimetrů vysoké malé velké ženy můžete obdivovat i ve francouzsko-britsko-českém filmu s Marion Cotillard (43) v hlavní roli. Za svůj výkon posbírala množství cen: Oscara, Zlatý glóbus, Césara, BAFTA či Českého lva. Snímek režíroval Olivier Dahan (51).

Foto: Profimedia.cz

Film o světoznámé zpěvačce se natáčel i v České republiceFoto: Profimedia.cz

Evita (1996)

Že za každým silným mužem stojí silná žena, dokazuje i příběh Evy Perón (1919–1952), druhé manželky argentinského prezidenta Juana Dominga Peróna (†78). Angažovala se v politice, vedla ministerstvo práce a zdravotnictví, především ale bojovala za práva žen. Patří k nejmocnějším ženám své země a příběh inspiroval Andrewa Lloyda Webbera (71) k vytvoření úspěšného muzikálu Evita. Ten se dočkal i povedené filmové verze s Madonnou (60) a Antoniem Banderasem (58) v hlavních rolích, režie se ujal Alan Parker (75). Madonna získala Zlatý glóbus jako muzikálová herečka a skladatel bodoval s písní i na Oscarech.

Foto: Profimedia.cz

Máte-li rádi muzikály, bude se vám tenhle kus možná líbitFoto: Profimedia.cz

Erin Brockovich (2000)

Erin Brockovich (58) není ani slavná herečka, ani talentovaná zpěvačka, ale právní a ekologická aktivistka, která bez patřičného vzdělání a praxe dokázala porazit velkou společnost, která poškozovala životní prostředí a způsobila řadě lidí nepříjemné zdravotní problémy. Silnou osobnost bojující za druhé, za práva malých obyčejných lidí proti bohaté firmě, na filmovém plátně úžasně ztvárnila po vedením režiséra Stevena Soderbergha (56) energická Julia Roberts (51), která za svůj výkon brala Oscara, Zlatý glóbus a BAFTA.

Foto: Profimedia.cz

Neobyčejný příběh o veliké odvaze a neuvěřitelném nasazení jedné obyčejné ženyFoto: Profimedia.cz

Které filmy o velkých ženských osobnostech máte rádi vy? A co takhle filmy o historických událostech, ačkoli trochu přibarvené? Udělejte si kvíz, zda znáte kultovní filmy 90. let. 

Reklama

Načítám