Hlavní obsah
3,4
(71)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Kuře s pečenými hrozny je ideální jídlo pro dekadentní podzimní hostiny – spolu s omáčkou a kuřetem uvaříte rovnou i přílohu a kombinace pečeného vína s cibulkou, tymiánem a modrým sýrem je jednoduše božská. Pečením totiž hrozny krásně zesládnou a dodají jídlu šťavnatou a trochu nezvyklou korunku.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 6 ks horních kuřecích stehen
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 ks červené cibule
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • 1,5 hrnku hroznového vína
  • 1,5 hrnku těstovin
Na posypání
  • 1 hrst listové petržele
  • 100 g gorgonzoly
Článek

Postup

01.

Množství masa upravte podle apetitu strávníků: pro čtyři osoby dejte šest horních stehen, ale použít můžete i stehna celá, nebo naopak jen paličky. Maso ze všech stran osolte, opepřete a okořeňte tymiánem. Přidat lze i špetku chilli.

02.

Ve velké pánvi, která smí do trouby, rozehřejte olej a maso v ní nejprve kůží dolů, aby se z ní pomalu vypekl tuk (není pak třeba přidávat další olej), a poté i z druhé strany dozlatova opečte. Nevadí, když kuře nebude úplně propečené, dodělá se v troubě.

03.

Maso vyndejte, do pánve vhoďte nahrubo pokrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Vmíchejte balzamiko, další tymián (1/2 lžičky sušeného nebo lžíci čerstvého) a tři hrnky vody nebo vývaru. Osolte, přiveďte k varu a přisypte těstovinovou rýži orzo. Do pánve vraťte kůží navrch maso a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 15 minutách přidejte bezpeckové červené hrozny a pečte dalších 10 až 15 minut, až jde maso od kosti a těstoviny a víno jsou měkké.

04.

Podle chuti posypejte nadrobenou gorgonzolou a nasekanou petrželí a podávejte.

Také máte nejradši recepty, podle kterých uvaříte maso, zeleninu (v našem případě tedy spíše ovoce) i přílohu v jenom hrnci?

Reklama

Načítám