Hlavní obsah

Z jednoho hrnce: Pečené kuřátko s těstovinami a sýrem

Hodnocení:
(62)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Kuře s pečenými hrozny je ideální jídlo pro dekadentní podzimní hostiny – spolu s omáčkou a kuřetem uvaříte rovnou i přílohu a kombinace pečeného vína s cibulkou, tymiánem a modrým sýrem je jednoduše božská. Pečením totiž hrozny krásně zesládnou a dodají jídlu šťavnatou a trochu nezvyklou korunku.

Ingredience pro:
4 porce
  • 6 horních kuřecích stehen
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • 1.5 hrnku hroznového vína bez peciček
  • 1.5 hrnku drobných těstovin
  • sýr gorgonzola
  • petržel
Článek

Postup

Krok 1: Množství masa upravte podle apetitu strávníků: pro čtyři osoby jsem dala šest horních stehen, ale použít můžete i stehna celá, nebo naopak jen paličky. Maso ze všech stran osolte, opepřete a okořeňte tymiánem. Přidat lze i špetku chilli.

Krok 2: Ve velké pánvi, která smí do trouby, rozehřejte olej a maso v ní nejprve kůží dolů, aby se z ní pomalu vypekl tuk (není pak třeba přidávat další olej), a poté i z druhé strany dozlatova opečte. Nevadí, když kuře nebude úplně propečené, dodělá se v troubě.

Krok 3: Maso vyndejte, do pánve vhoďte nahrubo pokrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Vmíchejte balzamiko, další tymián (1/2 lžičky sušeného nebo lžíci čerstvého) a tři hrnky vody nebo vývaru. Osolte, přiveďte k varu a přisypte těstovinovou rýži orzo. Do pánve vraťte kůží navrch maso a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 15 minutách přidejte bezpeckové červené hrozny a pečte dalších 10 až 15 minut, až jde maso od kosti a těstoviny a víno jsou měkké.

Krok 4: Podle chuti posypejte nadrobenou gorgonzolou a nasekanou petrželí a podávejte.

Hrnce, v nichž můžete smažit, dusit i péct

Foto: Archiv firem

Aby bylo nádobí co nejvšestrannější a mohli jste ho používat na sporáku (včetně indukčního) i v troubě a mýt v myčce, vybírejte hrnce s odnímatelnou (Tefal) nebo nerezovou rukojetí. Na foto (zleva): Tefal Ingenio Authentic, sada 10 dílů, 4699 Kč ; Kolimax, 5990 Kč

Foto: Archiv firem

Do trouby i na indukci využijete také klasické smaltované nádobí, které dostanete v různých designech. Na foto (zleva): Metalac, 2299 Kč; Belis, 2499 Kč

Foto: Archiv firem

Vyzkoušet můžete i malé „startovací“ sady nádobí, k nimž pak další díly snadno dokoupíte. Výhodou je i málo místa, které zaberou - hravě je totiž vyskládáte do sebe. Na foto (zleva): Tefal Ingenio Elegance, sada 4 díly, 999 Kč; Lamart, 1190 Kč

Také máte nejradši recepty, podle kterých uvaříte maso, zeleninu (v našem případě tedy spíše ovoce) i přílohu v jenom hrnci?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.