Hlavní obsah

Problémy s lupy: Platí na ně levné babské rady?

Foto: thinkstock

Přesto, že je na trhu mnoho profesionálních přípravků pro boj s lupy, domácí recepty jsou stále v kurzuFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste si někdy prošly trápením s lupy, je vám jasné, že není co závidět. Když se bílé šupinky objeví, cíl je jasný: zbavit se jich pokud možno okamžitě. Lidé pak zkouší všechno možné i nemožné, včetně „domácích receptů“ babiček a tetiček. Můžou ale rozšlehaná vejce nebo citronová koupel s lupy nějak pohnout?

Článek

Lupy, tedy bílé šupinky kůže ve vlasech, vznikají z různých příčin. „Mohou být důsledkem většího kožního problému, tedy součástí některých jiných kožních onemocnění. Někdy jsou však pouze následkem nesprávné péče o vlasy a vlasovou pokožku – často při příliš častém používání sprchových gelů i na mytí vlasů nebo při nevyhovujícím složení šamponu. Mohou být i reakcí pokožky hlavy na používání agresivnějších barev, tužidel a dalších doplňků vlasové kosmetiky. Pak může být přínosná porada s erudovaným kadeřníkem,“ vysvětluje MUDr. Simona Bedřichová, primářka dermatologie pražské kliniky Laser Esthetics.

Namísto rad s lékařem či kadeřníkem však někteří rádi experimentují se zásobami v lednici či spíži. Co si o tom myslí odbornice na vlasy?

Citron? Pomoc od něj nečekejte!

Jedním z nejčastějších tipů pro boj s lupy je citronová vlasová koupel. Vodou s citronem by se podle babských rad měly oplachovat vlasy po každém umytí, přičemž se doporučuje také vodu či olej s citronovou šťávou vmasírovat i do pokožky hlavy.

Názor odbornice: „V profesionálním kadeřnictví se pohybuji aktivně přes dvacet let a své zkušenosti mi předalo i několik starších kolegyň. Pokud jde ale o babské rady na boj s lupy, neslyšela jsem o žádné, která by byla úspěšná. Šťáva z citronu se, pokud vím, používala na ztužení vlasů, podobně jako pivo,“ říká Karla Kowalczyková z havířovského salonu Karla. Ale na boj s lupy? S těmi si podle všeho citron neporadí.

Heřmánek? Ano!

„Vývar“ z heřmánku je hojně doporučován k masírování pokožky hlavy a „promývání vlasů“ po umytí. Při dlouhodobé aplikaci prý pomáhá od lupů, ale i od mastných vlasů.

Názor odbornice: „Lupy jsou především problém vlasové pokožky, nikoli vlasů samotných. A je také známo, že kdo má lupy, má zároveň i problém s mastnými vlasy. Za lupy totiž může nadměrné produkování mazotoku. To se dá regulovat vlasovými přípravky, i domácí péčí o vlasy. Domácí řešení bych však schvalovala jen u lehčích forem, a to například v podobě heřmánkového oplachu, který má antiseptický účinek,“ říká Kateřina Sekulová ze stejnojmenného kadeřnického salonu v Dubňanech. K boji s lupy ale doporučuje především profesionální přípravky, zejména řady Black (Roso Cosmetics) – šampon (120 Kč), i vlasové sérum (29 Kč).

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): vlasové sérum Black (Roso Cosmetics, 129 Kč) a systém Keraplant (Lisap Milano, 385 Kč)Foto: archiv firem

Ocet? Kosmetika je na vyšší úrovni!

Ocet před spaním podle babských rad dokáže zázraky. Voda s octem nanesená na pokožku hlavy by měla při dlouhodobém používání hlavu lupů zbavit.

Názor odbornice: „Ocet s vodou se dříve používal pro vyšší lesk vlasů. O vlivu na lupy jsem neslyšela. Každopádně dnes je vlasová kosmetika na takové úrovni, že myslím není potřeba takovýchto experimentů,“ míní Karla Kowalczyková a doporučuje zejména šampon Nizoral (307 Kč) a systém Keraplant (Lisap Milano, 385 Kč), který nabízí varianty pro akutní i méně akutní problémy s lupy.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): šampon Nizoral (307 Kč) a šampon Black (Roso Cosmetics, 120 Kč)Foto: archiv firem

Vejce? Pomáhá jen žloutek!

Častou radou pro řešení potíží s lupy je aplikace rozmíchaných vajec či pouze žloutků na kořínky vlasů.

Názor odbornice: „Rozšlehané vejce se dříve skutečně používalo, ale vždy jen žloutek, protože bílek vlasy vysušuje. Žloutek s olejem se ale používal pro lesk vlasů, nikoli proti lupům,“ říká Karla Kowalczyková.

Podtrženo sečteno, babské rady možná občas někomu přijdou vhod, pokud vás ale lupy opravdu trápí, navíc ještě delší dobu, běžte rovnou cestou ke kadeřníkovi. Ten ošetří vaše vlasy profesionálním přípravkem, a poradí vám jak o vlasy i pokožku hlavy pečovat.

Reklama

Načítám