Hlavní obsah

Probouzíte se ráno unavení? Nejspíš za to může některá z těchto 6 věcí!

Foto: Profimedia

Častá ranní únava je signál, že s vaším tělem není něco v pořádkuFoto: Profimedia

Reklama

Nevstáváte extrémně brzo ani jste předešlý den neponocovali. Přesto se při probuzení cítíte, jako byste právě po těžkém dni měli jít spát. Ranní únava může mít řadu příčin, od banalit až po vážné nemoci.

Článek

Pokud býváte ráno unaveni jednou za čas, je to normální. Občas je vyčerpaný každý. Možná jste spali příliš krátce, možná na vás něco leze, příčiny mohou být různé…

Jiná situace nastává, když se s ranní únavou potýkáte pravidelně. Je to nepochybně známka toho, že něco je v nepořádku, a je tedy potřeba začít to řešit.

Co za tím může stát? Překvapivě může jít o maličkosti, ale také o vážné problémy, se kterými vám pomůže jedině odborník. Nejdříve se podívejme na to, kde můžete dělat třeba nevědomě chybu vy. Těchto 6 věcí dokážete změnit sami!

1. Pijete kávu odpoledne

Kofein je známý jako nabuzovač organismu, ale jak to tak bývá, každá mince má dvě strany. „Kofein může naopak často narušovat spánek. Každý z vás to má trochu jinak, ale káva nebo černý čaj v pozdějším odpoledni už může mít – a většinou taky má – vliv na kvalitu vašeho spánku,“ uvádí nutriční terapeutka a inženýrka potravinářství Anna Jermářová.

Jakmile se vyspíte nekvalitně, tak je samozřejmě nanejvýš pravděpodobné, že budete po probuzení unaveni. Mimochodem víte, co vám hrozí, když ignorujete potřebu spánku?

Foto: Profimedia

Káva v odpoledních hodinách může narušovat spánekFoto: Profimedia

2. Dáváte si večer skleničku

Skleničku dvě vína si často spojujete s večerní pohodou a klidem. Ač si možná říkáte, že alkohol navodí dobrý spánek, není to úplně pravda. Platí sice to, že se vám po alkoholu může začít chtít spát, a usnete tak rychleji než normálně. Často ale alkohol narušuje spánek podobně jako káva, a vy se tak opět probudíte nedostatečně odpočinutí.

3. Jdete spát s hlavou plnou starostí

Není to zas tak divné, že večer pocítíte nával stresu nejen z celého dne, ale často na vás dopadnou všechny starosti obecně. Přes den jste třeba v práci zaneprázdnění a nemáte čas nad svými trápeními tolik přemýšlet. Večer se ale ten čas najde.

Zkuste se proto před spánkem trochu uvolnit. Pomoci může třeba meditace nebo nějaké dýchací cvičení či jakékoli další metody, o kterých víte, že vás zklidní. Když totiž půjdete do postele vystresovaní, určitě vás nečeká kvalitní spaní.

4. Jíte krátce před spaním

Další věcí, která nemá vůbec dobrý vliv na váš spánek, je, když se najíte a nedlouho na to jdete spát. Přijatou potravu totiž tělo nezvládá dobře strávit, což způsobuje zátěž, kterou nejvíce pocítíte právě ráno. „Přibližně dvě hodiny před spaním proto už nedoporučuji jíst žádné jídlo,” podotýká Anna Jermářová.

Foto: Profimedia

Únava ráno po probuzení může být také projevem potravinové intoleranceFoto: Profimedia

5. Máte potravinovou intoleranci

Únava je jedním z častých projevů nesnášenlivosti určitých potravin. „Intolerance nemusí být na první pohled zjevná, jedinými projevy jsou často právě únava a nedostatek energie. Intolerance neboli nesnášenlivost, může být například na mléčné výrobky, vajíčka, častá je taky nesnášenlivost pšeničných bílkovin a dalších zcela běžných potravin,“ popisuje nutriční odbornice Anna Jermářová a zároveň dodává, že s jistotou intoleranci odhalí jen testy.

6. Chybí vám hořčík

Deficit nějakého minerálu je poměrně častý problém. Třeba nedostatkem hořčíku trpí až třetina Čechů. Právě ten se často projevuje únavou, pocity vyčerpání a špatným soustředěním. Hořčík doplníte třeba z ořechů, banánů, semínek, luštěnin nebo čokoládou s vysokým obsahem kakaa.

A co když nejde o zdánlivé banality? Pozor, v některých případech může jít o vážný zdravotní problém!

Ranní únava se objevuje i v souvislosti s infekčními nemocemi, jako je angína, chřipka a podobně. Mnohdy je ale také důsledkem dlouhodobých psychických problémů, jako jsou deprese nebo závislost na alkoholu. Mimo to může být projevem chorob srdce a plic, které jsou velkou zátěží pro organismus. Patří sem třeba astma, ischemická choroba srdce, arytmie či zánět plic. Nezřídka se nevysvětlitelná únava objevuje také ve spojitosti s rakovinou.

Řešili byste ranní únavu s lékařem?

Reklama

Načítám