Hlavní obsah

Proč brečíme při krájení cibule a kdo má suchý pláč aneb Tohle jste o slzách nevěděli

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdo se řadí mezi „plačky“ a někdo naopak neuroní slzu, jak je rok dlouhý. Většina lidí ví o slzách jen to, že chutnají slaně a obvykle přicházejí v nejméně vhodnou chvíli. Tato zvláštní tekutina je ale mnohem zajímavější. Víte, jak pláč prospívá zdraví?

Článek

Věděli jste, že není slza jako slza? Jejich struktura i chemické složení je pokaždé trochu jiné a záleží na příčině, která je vyvolala. Podle toho rozlišujeme tři druhy slz: bazální, reflexní a emocionální. Každý z nich má svou nepostradatelnou funkci. Patříte-li mezi uplakánky, není to důvod ke studu, drobné slané kapičky jsou totiž důležité pro tělesné i duševní zdraví.

Sucho – nepřítel pro oči

Takzvané bazální slzy jsou v očích přítomné neustále bez ohledu na to, zda máte k breku nějaký důvod. Nestékají po tváři a mají za úkol chránit zrak odplavováním nečistot a zvlhčováním. Jejich nedostatek tedy znamená problém. „Sekreci slz nelze příliš ovlivnit a při nedostatečné produkci vzniká syndrom suchého oka, který se projevuje celou řadou potíží: pocitem suchosti, pálením, řezáním, svěděním nebo paradoxně i nadměrným slzením. V takovém případě je sice vody dost, ale v oku nedrží nebo se rychleji odpařuje,“ vysvětluje primářka očního oddělení Šárka Mohlerová z Vojenské nemocnice Olomouc.

Syndrom suchého oka bývá součástí autoimunitního onemocnění, takzvaného Sjögrenova syndromu, způsobit ho může ale i klimatizace, úbytek hormonů v období menopauzy a nedostatečný příjem vitaminu A. Malé množství bazálních slz zvyšuje náchylnost k infekci, což může vést až ke slepotě.

Uplakané vaření

Podobnou ochrannou funkci mají i reflexní slzy – s tím rozdílem, že jejich přítomnost není trvalá jako u slz bazálních. Objevují se při podráždění způsobeném větrem, kouřem nebo třeba plynem, který se uvolňuje při krájení cibule – zelenina se tímto způsobem v podstatě brání.

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Slzy, které vám vyhrknou při krájení cibule, nemají s emocemi nic společnéhoFoto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

S vodou odchází i stres

Poslední typ je spojen s duševním rozpoložením – nazýváme je emocionální. Tyto slzy jsou odpovědí na pocit, jako je štěstí, strach či smutek, a i přes zvýšený zájem ze strany vědců o nich víme nejméně.

Zatímco reflexní a bazální slzy chrání zdraví očí, emocionální jsou důležité pro psychiku. Pláč tedy není ničím, za co by se měli ženy nebo muži stydět, ba naopak napomáhá k uvolnění napětí. „Pláč je nejen biologicky hodnotný, protože vyplavuje stresové hormony, ale psychologicky přímo nedocenitelný. Je mnoho jeho druhů, nejčastěji odplavuje zármutek či tiší bolest. Ale i vzteklý pláč, za který se obvykle stydíte, je přínosem, protože vás stimuluje k výkonu. Proto ho nepodceňujte a myslete na to, že slzy přinášejí duši očistnou koupel,“ radí psycholožka Zdeňka Židková.

5 zajímavostí o slzách

  1. Slzy se neřinou jen z očí, k jejich vylučování dochází i nosem, kam je odvádějí slzné cesty. To je důvod, proč ronění slz často doprovází i nadměrné smrkání.
  2. U novorozenců můžete slzy zahlédnout až po uplynutí prvního měsíce života, kdy se plně vyvinou slzné kanálky. Pláč miminek je tedy do té doby jen suchý.
  3. Produkce slz se snižuje s rostoucím věkem.
  4. Je prokázáno, že ženy pláčou častěji a také delší dobu než muži. Tato skutečnost je některými odborníky přisuzována rozdílu v mužských a ženských hormonech, ale také odlišnému stylu výchovy obou pohlaví.
  5. Slzy produkují i zvířata. Ty želví a krokodýlí jsou dokonce zdrojem sodíku a dalších minerálních látek pro motýly, kteří se k nim slétají a vysávají je zvířatům přímo z očí.

Pláčete často, nebo v sobě emoce dusíte?

Reklama

Související témata:

Načítám