Hlavní obsah

Z oka rozpoznáte až 500 druhů onemocnění. Víte, jak se na něm projevují?

Foto: stefanolunardi, shutterstock.com

Metoda, která hledá nemoci organismu prostřednictvím zkoumání pacientova oka, je velmi stará a stále se řadí k alternativním postupůmFoto: stefanolunardi, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že oko je oknem do duše. Zdá se ale, že může být důležitým klíčem i k určování mnoha zdravotních problémů. Stojí na tom dokonce diagnostická metoda, iridologie.

Článek

Iridologie, též irisdiagnostika, je starobylá metoda analýzy zdravotního stavu prostřednictvím vyšetření oka. I když je staletími prověřená, staví se stále pod alternativní a přírodní medicínu. Může ovšem přispět k větší efektivitě léčebných postupů, protože rozezná vzájemné souvislosti mezi nemocemi a nehledá jen nemoci, ale hlavně jejich příčiny.

Pomocí barev, znamének a značek v oční duhovce, bělmu nebo v pokožce kolem očí dokáže prozradit až pět stovek zdravotních obtíží. Oční duhovku můžete brát jako mapu, kde každé místo reprezentuje určitý tělní orgán nebo systém.

Odhalí revma i cukrovku

Každé oko jednotlivce je unikátní, stejně tak jako člověk sám. V oku se zobrazuje stav, který může upozornit na potíže daleko dříve, než se změna stavu těla projeví,“ vysvětluje iridoložka Marie Almásyová. Vyšetření může odhalit nejen již probíhající onemocnění, ale i dispozice a zvýšenou náchylnost k nim.

Napoví, zda vám hrozí křečové žíly, zvýšený cholesterol, hemoroidy, srdeční potíže, revma nebo osteoporóza. Umí najít i chronicky zánětlivá místa, blokace lymfatického systému, příčiny migrén, alergií, depresí i potíží se spánkem. Metoda ale umí odhalit také geneticky oslabené orgány i tendence k chorobám, které jsme zdědili po předcích.

Foto: Alexandra_Lande, shutterstock.com

Změna barvy duhovky může signalizovat onemocněníFoto: Alexandra_Lande, shutterstock.com

Zdraví lidé mají jednotnou barvu duhovky a vlákna nahuštěná blízko u sebe, bez známek porušení. Pokud je barva duhovky celistvá, ale vlákna začínají vykazovat uvolněnou stavbu, naznačuje to občasné zdravotní problémy. Na pohled patrné mezery už svědčí o zdravotních potížích vyžadujících trvalé ošetření.

„Stejně jako na kůži, tak i na duhovce se mohou vyskytovat pigmentová znaménka. Pokud jsou větší, vystouplá či nepravidelná, určitě je vhodné je pravidelně sledovat, zda se nezvětšují,“ vysvětluje MUDr. Andrea Janeková, lékařka Očního centra Praha.

„Další onemocnění ovlivňující oční duhovku je cukrovka. Při rozvinutém či déletrvajícím onemocnění vznikají na duhovce přídatné cévy, které jsou většinou znamením špatně kompenzované nemoci. Ze vzácnějších onemocnění, která můžeme na duhovce pozorovat, je to například neurofibromatóza. Při ní vyrůstají na kůži drobné benigní kožní nádorky, na oční duhovce zase můžeme pozorovat pigmentované oční skvrnky, takzvané uzlíky,“ dodává MUDr. Andrea Janeková.

Foto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Z oka se dá vyčíst onemocnění jater i třeba cukrovkaFoto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Změny barvy si hlídejte

Co můžete vysledovat i bez diagnostiky, jsou změny v barvě oka. Pokud si všimnete zarudnutí bělma, může jít o alergii, dehydrataci či únavu. Žloutnutí zase svědčí o onemocnění jater. Pokud náhle změnilo barvu jen jedno oko, může jít o neurofibromatózu, která způsobuje mnohočetné nádory zasahující nervovou soustavu, nádor duhovky nebo Waardenburgův syndrom spojený s postižením sluchu a změnami pigmentace kůže či vlasů.

Ke změně barvy oka ale může dojít také v případě šedého zákalu. Jde o přirozenou součást stárnutí lidské čočky, ale zároveň také o nejčastější důvod slepoty v pokročilém věku, pokud není včas rozpoznán a léčen. „Šedý zákal se dnes odstraňuje ambulantní operací, během které je zkalená čočka pomocí ultrazvuku bezbolestně rozmělněna a z oka odsáta. Na její místo pak chirurg implantuje novou umělou čočku a ta v oku zůstává po celý zbytek života,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová z Oční kliniky DuoVize Praha.

Barvu očí může ovlivnit také užívání léků nebo hormonální změny, ale i stres, který může i za nepříjemné cukání oka. Výraznější změnu v zabarvení může způsobit i úraz oka. V případě, že jakoukoli změnu barvy očí zaznamenáte, navštivte raději lékaře.

Podstoupili jste někdy irisdiagnostické vyšetření?

Reklama

Načítám