Hlavní obsah

Posedlé štíhlostí: 5 nejslavnějších anorektiček. Věděli jste to o nich?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Závidíte slavným herečkám a modelkám jejich sexy štíhlé postavy? Věřte, že málokterá z nich dostala dokonalé tělo do vínku. Spíše za ním stojí velká dřina. I těm nejúspěšnějším se navíc jejich snaha může vymknout z ruky. A pak mohou sklouznout k anorexii nebo bulimii.

Článek

Není žádnou výjimkou, že slavné krásky propadají poruchám příjmu potravy. Svou štíhlost pak získávají nezdravým hladověním, to v případě anorexie, nebo bulimií, tedy přejídáním se a následným zvracením.

Které slavné ženy těmto poruchám propadly?

Princezna Diana (†36)

I pro běžnou smrtelnici je někdy těžké nepodlehnout tlakům kultu štíhlosti. Pokud jste ale celebrita, je to asi tak tisíckrát horší. Vaše baculaté nohy maximálně okomentuje manžel nebo kamarádka, slavnou krásku nepěkně zkritizují všechna světová média.

První projevy bulimie se u princezny Diany objevily už brzy v pubertě. Na jejích psychických problémech měla nemalý podíl citová deprivace z dětství – když bylo Dianě šest, opustila je matka. Tím u ní nastartovala sebedestruktivní proces, který pokračoval i během manželství s Charlesem.

Bulimie u princezny znovu začala krátce po zasnoubení a po prvních několika měsících v paláci byla nemoc velmi vážná. Později se Diana svěřila, že ji dokázalo velmi zasáhnout každé Charlesovo rýpnutí typu „Na bocích jsme trochu buclatí, ne?“ Svou roli ale sehrála i žárlivost na Charlesovu bývalou přítelkyni (a současnou manželku) Camillu.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Diana se s poruchou příjmu potravy potýkala už od pubertyFoto: Profimedia.cz

Jane Fonda (79)

Skoro třicet let bojovala herečka a kdysi také známá propagátorka fitness Jane Fonda s anorexií a bulimí. Byl to paradox, protože právě oscarovou herečku mnoho lidí vnímalo jako symbol zdravého životního stylu.

U Jane se přitom poruchy příjmu potravy objevovaly už od jejích dvanácti let. Střídaly se u ní cykly přejídání se, zvracení a pak zase hladovění. Po letech se nakonec Jane stala jednou z prvních slavných hereček, které o svém problému veřejně promluvily.

Foto: Profimedia.cz

Pro Jane Fonda je její tělo životním tématem – v dobrém i zlémFoto: Profimedia.cz

Victoria Beckham (43)

Dnes módní ikona, návrhářka a slavná matka a manželka, dříve zpěvačka jedné z nejpopulárnějších dívčích skupin, je svou ultraštíhlou postavou proslulá. Victoriiny problémy s anorexií začaly už s počátkem Spice girls. Přiznala se, že tehdy dokázala celé dny jíst pouze zeleninu. Vůbec ji ale nenapadlo, že tohle už je porucha příjmu potravy.

Sama Victoria tvrdí, že její posedlost štíhlostí skončila s érou Spice girls. Zlí jazykové ale říkají něco jiného, tedy že její problémy se stravováním trvají nadále. Jak je to doopravdy, ví asi jenom Victoria, případně její nejbližší okolí. Pravdou však je, že řada dříve nemocných se shoduje, že kdo jednou trpěl některou z poruch příjmu potravy, nikdy se nevyléčí stoprocentně a napořád.

Foto: Profimedia.cz

Na nezdravou hubenost módní ikony dlouho upozorňovala světová médiaFoto: Profimedia.cz

Tara Reid (42)

Kdysi sexbomba z kultovní komedie Prci, prci, prcičky, kde si zahrála sympatickou blonďatou Vicky, dnes zajímá média hlavně kvůli své až na kost hubené postavě. Tara Reid se přitom k poruše příjmu potravy veřejně nehlásí, stejně jako jiné herecké kolegyně.

V rozhovoru pro Daily Mail se dokonce na redaktory rozčílila: „Lidé mají nadváhu, ale taky je nenapadáme pokaždé, když vyjdou ven. Vážím pořád stejně. Jím pořád, celou dobu. Tohle je prostě moje přirozená váha a lidé mě musí nechat na pokoji.“

Foto: Profimedia.cz

Štíhlost má být půvabná. Extrémní štíhlost však půvab postrádáFoto: Profimedia.cz

Eliška Bučková (28)

Česká Miss 2008 je pravděpodobně jednou z nejznámějších českých anorektiček. Narazila na drsný svět modelingu. Zatímco celé její dětství a dospívání jí všichni tvrdili, jak je štíhlá, v módních agenturách na její postavu měli trochu jiný názor.

Nejvíce hubnout začala v roce 2012, kdy ji údajně ostatní modelky pošťuchovaly, že je oplácaná. V nejhorší fázi nemoci přijímala pouze 300 kcal denně, což je pro představu jedna miska rýže nebo dva větší banány.

Foto: Profimedia.cz

Eliška Bučková je možná obětí tvrdých poměrů v módním bysnysuFoto: Profimedia.cz

Znáte ze svého okolí někoho, kdo trpěl těmito nemocemi?

Reklama

Načítám