Hlavní obsah

Proč nehubnete? Čtyři nejčastější výmluvy lidí s nadváhou

Foto: Yulia Grigoryeva, Shutterstock.com

Foto: Yulia Grigoryeva, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí s výraznou celoživotní nadváhou dokáže svoje kila navíc dobře odůvodnit. Sami si za to samozřejmě nemohou. Holt mají málo času nebo smůlu na to či ono… Tyhle věty od nich často uslyšíte!

Článek

Skoro každý má ve svém okolí někoho, o kom tak nějak všichni vědí, že štíhlý a fit asi nikdy nebude. Může překvapit, o tom žádná! Avšak mezi obézními je takových případů pořád jen malé procento.

Když byste se jim náhodou pokusili naznačit, že aspoň nějaké kilo by to dolů chtělo, už jen kvůli jejich zdraví, povětšinou jako odpověď uslyšíte jednu z těchto vět…

1. „Mám pomalejší metabolismus než ty“

Je pravda, že někdo může mít vlivem genetiky pomaleji pracující metabolismus. Tím pádem je pro něj hubnutí, ale i udržování optimální váhy, náročnější. Nicméně, tohle by rozhodně neměla být stopka!

Geny mohou váhu ovlivňovat nanejvýš z padesáti procent. To je maximum. Nikdy se tedy nemůže stát, že by kvůli nim byl někdo odsouzen k celoživotní nadváze! Ti, co nemají z hlediska figury ideální genetické dispozice, musí holt zabrat více. Ale i u nich to půjde!

Nehledě na to, že pravidelný pohyb a cvičení v kombinaci se zdravou výživnou stravou, dokáže metabolismus dost urychlit.

Foto: Pressmaste, Shutterstock.com

Geneticky máte danou nějakou stavbu těla. Nikdo ale není kvůli genům obézní, za to mohou nesprávné návyky a životosprávaFoto: Pressmaste, Shutterstock.com

2. „Zdravé jídlo mi nechutná“

Určitě ne? A co třeba takový hovězí steak na víně s krémovou polentou nebo celozrnná tortilla plněná jemným sýrem, tuňákem či kuřecí prsa plněná sušenými rajčaty a mozzarellou na bramborovém pyré, nebo také banánové lívance s arašídovým máslem a ovocem… Nedali byste si?

A mohli bychom pokračovat donekonečna. Ono totiž každé jídlo chutná tak, jak si ho sami ochutíte. Třeba takové tofu může být dost odpudivá věc, stejně jako výjimečná delikatesa. Stačí v sobě jen najít chuť se zdravým jídlem experimentovat. Člověk se pak diví, jakou chuťovou extázi mu může přinést!

3. „Na cvičení nemám čas ani peníze“

V redakci se často setkáváme s lidmi, kterým se obdivuhodně podařilo svůj životní styl změnit. Jsou to třeba maminky tří dětí, které chodí do práce, starají se o domácnost, ale přesto si tu hodinu třikrát do týdne najdou.

Většinou nechodí cvičit do fitka, neboť cesta zabere nějaký čas, navíc to také něco stojí, což někdy může být překážka. Cvičí doma podle videí na internetu (zkuste i naše tipy Nejlepší cviky na záda: Díky nim budete mít rychlejší spalování i štíhlejší břicho! nebo 3 legendární cviky na posilování celého těla. Děláte je správně?), chodí ven běhat a klidně do tohohle kolotoče zapojí i svoje děti.

Vždycky to zkrátka nějak jde. Jen si spočítejte, kolik času za den průměrný člověk věnuje televizi, případně Facebooku či hrám na počítači… Určitě by se tam ta půl hodina či hodina na cvičení dala ukrojit.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Dejte zdravým potravinám šanci a možná budete překvapeni, jak vám zachutnají Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

4. „Doktor mi cvičení zakázal, protože…“

„…mám špatné koleno, takže ho nemůžu zatěžovat během ani cvičením v posilovně.“ Když tohle slyší nějaký fitness trenér, většinou se chytá za hlavu. Doktoři pro věčné bojovníky s nadváhou totiž představují skvělé alibi. Nesmím a hotovo.

Jenže obvykle takové zlobivé, třeba dříve operované koleno, by se každý měl snažit zatěžovat. Děláním dřepů a výpadů totiž neposilujete jen svaly na hýždích a stehnech, ale celý pohybový aparát. Právě takové dřepy napomáhají zpevnění vazů a s tím i zvyšují stabilitu kloubních pouzder.

A na podobném principu funguje téměř většina zdravotních omezení. Když se chce sportovat, vždycky se to nějak udělat dá. A pokud člověk zrovna bude cítit, že běh skutečně není pro jeho tělo to nejlepší, tak třeba taková jóga či pilates určitě ještě nikomu neublížily…

A na co se vymlouvají vaši přátelé a známí?

Reklama

Načítám