Hlavní obsah

Proč ráno nemáte chuť k jídlu a je opravdu třeba snídat?

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ráno vám trvá se probrat a začít fungovat, a tak nemáte na pořádnou snídani ani pomyšlení, ani čas. Je opravdu nutné se do jídla nutit a ovlivňuje první jídlo dne to, jak se budete následující hodiny cítit?

Článek

Snídani sněz sám, o oběd se rozděl s přítelem a večeři dej nepříteli. Staré moudro pomáhá udržovat představu, že první ranní jídlo je to vůbec nejdůležitější v celém dni. Podle odborníků na výživu je ale mnohem důležitější jíst pravidelně a kvalitně, na tom, kdy jíte, zas tak moc nesejde.

Poslouchejte své tělo

Je-li vám po probuzení slabo a jste podráždění až do okamžiku, než se najíte, pak jste vyloženě snídaňový typ. Pokud se nestihnete nasnídat, po zbytek dne budete mít potřebu se dojídat a rapidně tak zvýšíte svůj kalorický příjem.

Pozor ale na složení snídaně. Koblihy nebo zapékané müsli s ovocem obsahují hodně sacharidů, hlavně jednoduchých cukrů. „Rychle zvýší hladinu glykogenu a ta brzy klesne a poté přichází vlčí hlad. Nezapomeňte proto přidat kvalitní bílkovinu či tuky v podobě řeckého jogurtu, tvarohu, vajíček či oříšků a semínek,“ radí Martina Dvořáková, výživová poradkyně značky KetoDiet. Máte-li rádi ovoce, dejte si ho právě ráno, aby ho tělo stihlo zpracovat.

Jestliže potřebu snídat necítíte a trávení se vám ozývá až před polednem, klidně si jako první jídlo dne dopřejte až oběd. „Zdravé tělo si dokáže samo říct, kdy má skutečně hlad. Také počet porcí je značně individuální záležitost. Doporučuji spíše se zaměřit na kvalitní potraviny, které dodají tělu potřebné živiny,” doporučuje Věra Vojtěchová, zakladatelka pražských Domů jógy.

Foto: Lolostock, Shutterstock.com

Jen pečivo k snídani nestačí, je třeba doplnit kompletní koktejl živinFoto: Lolostock, Shutterstock.com

Dva důvody, proč nesnídáte

Pokud patříte k těm, kdo nesnídají, zamyslete se nad tím, proč. Nemáte hlad, nebo vám vadí, že budete muset vstát o patnáct minut dřív? Pokud je to druhý důvod, choďte dřív spát. Také můžete zkusit rychlé snídaně do 10 minut.

Kdy budete snídat, závisí také na tom, kdy jste večeřeli. Tělo by nemělo být hladové déle než deset hodin. Chuť k jídlu ráno tak může ovlivňovat příliš časná večeře, těžké jídlo na noc nebo naopak příliš dlouhý spánek a tedy dlouhé hladovění. Jestliže večeříte v pět, spát jdete v jedenáct a vstáváte v sedm, dopřejte si kolem deváté druhou menší večeři, ať vás v noci nebudí hlad a ráno se necítíte bez energie.

Snídaně vás brzdí?

Přemýšlíte nad tím, že snídat přestanete, protože jste pak ospalí, hůř se soustředíte a v práci jste zejména dopoledne méně výkonní? Na vině nemusí být to, že snídáte, ale co snídáte a kolik toho sníte. Obecným doporučením je, aby snídaně pokryla přibližně 25 až 30 procent z celkového denního energetického příjmu. „Příliš malá snídaňová porce vás zasytí pouze na krátkou dobu, moc velká může pro změnu způsobit únavu,“ varuje Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.

Ukázkový jídelníček na celý den

  • Snídaně (25 % energetického příjmu) - 30 g neslazeného müsli s oříšky a semínky, 150 g bílého jogurtu, polovina jablka, neslazený čaj
  • Svačina (10 %) - krajíc žitného chleba s máslem, plátkem šunky, rajče
  • Oběd (30 %) - 150 g lososa pečeného na másle, 250 g brambor, 150 g ledového salátu
  • Svačina (10 %) - hrst hroznů, jogurtový nápoj
  • Večeře (25 %) - 200 g noků s omáčkou z rajčat, fazolek a cukety, eidam na posypání
  • Varianta lehčí večeře a druhé večeře (dohromady 25 %) - 200 ml celerové polévky s celozrnným toastem, k druhé večeři půlka dalamánku s cottage sýrem, polovina rajčete
Foto: Goksi, Shutterstock.com

Únavu po jídle nevyřeší sladká tečka, ale výměna jednoduchých cukrů za komplexní sacharidy, které tělo zpracovává pozvolnaFoto: Goksi, Shutterstock.com

Brunch: tři v jednom

Když se řekne snídaně, představíte si misku müsli nebo chleba s máslem? Výběr může být i pestřejší, zejména pokud jíte skutečně až pozdě dopoledne. Klidně vynechte klasický model snídaně, svačina a oběd a dopřejte si namísto tří jídel brunch.

Dbejte na to, ať vaše jídlo doplní složité sacharidy, kvalitní tuky i bílkoviny, které mají nejlepší schopnost na dlouho zasytit. Na stole by neměly chybět sýry, šunka, vejce, čerstvé ovoce a zelenina, avokádo, uzený losos, ale třeba i pečené maso, lehký těstovinový salát a grilovaná zelenina. Správný brunch kombinuje slané i sladké, klidně si dejte palačinku nebo wafli.

„V neposlední řadě je důležitou složkou nejen v snídaňovém menu vláknina, která podobně jako bílkoviny dokáže na delší dobu zasytit, a kromě toho pomáhá zdravému zažívání a udržuje správnou hladinu cholesterolu,“ radí Michaela Ryglová. Volte proto celozrnné ovesné vločky, celozrnné pečivo a jezte dostatek zeleniny a ovoce.

Po ránu sklenici vlažné vody

První jídlo dne můžete klidně odsunout, rozhodně ale neodkládejte pití. Hned po probuzení je vhodné vypít sklenici čisté vody. Nikoli ale studené, to pro probouzející se organismus představuje šok, brzdí to hydrataci a unavuje. Ideální je tělesná teplota. Můžete si dopřát vlažný čaj, ředěné ovocné a zeleninové šťávy, nebo vodu ochuťte šťávou z citronu či vhodně zvolenými bylinkami.

Načítám