Hlavní obsah

Zdravé snídaně naslano: Tyhle se hodí s sebou do krabičky

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud máte rádi snídaně naslano, přičemž se snažíte stravovat správně, zřejmě jste si všimli, že mnoho tipů na zdravé snídaně jsou sladká jídla. Kdo neholduje ovesným kaším, celozrnným koláčům a dalším si přesto může dopřát zdravou snídani. A dokonce si ji vzít i bez problému s sebou do práce. Z našich tipů si vyberete.

Článek

Párky s rohlíkem jsou sice skvělou slanou snídaní, ale jestliže si hlídáte stravu (i stav cholesterolu), pak to do vašeho jídelníčku moc nezapadne. Co si ale ráno přichystat, pokud chcete pořádně zasytit a na sladké nemáte ani pomyšlení? Následující tipy jsou pro lidi, kteří dávají přednost vydatné a slané snídani. A jako bonus si všechny můžete připravit i s sebou do krabičky do práce.

Sendviče a wrapy na mnoho způsobů

Dva plátky celozrnného toastu nebo jedna celozrnná tortilla představují dobrý základ pro jednoduchou snídani i svačinu, kterou si můžete vzít kdykoli a kamkoli s sebou. Kombinací je nesčetně, my pro vás máme takové, které budou obsahovat také dost bílkovin.

  • Pikantní kuřecí trotilla - Jedno kuřecí nebo i krůtí prso dobře opečte na pánvi a pokrájejte na drobné kousky. Wrap potřete dijonskou hořčicí, přidejte štědré množství ledového nebo jiného salátu, pár pokrájených rajčátek a trochu červené cibulky.
  • Sendvič s uzeným lososem - Toasty potřete přírodním žervé, přidejte nasekaný kopr, nebo jinou oblíbenou bylinku, a plátek uzeného lososa (můžete ho trochu pokapat citronem). Pro zpestření přidejte třeba piniová semínka.
  • Tuňákový sendvič s ředkvičkami - Malou plechovku tuňáka ve vlastní šťávě slijte a smíchejte zhruba se dvěma lžícemi tvarohu. Dobře osolte opepřete a přidejte trochu citronové šťávy. Namažte sendvič a přidejte tenké plátky ředkviček a menší hrst libovolných klíčků. Skvělá chuť a super dávka živin je zaručená.
Foto: 3523studio, Shutterstock.com

O co bohatější bude snídaně, o to skromnější by měl být obědFoto: 3523studio, Shutterstock.com

Vajíčkové snídaně dobré i z krabičky

Díky skvělému obsahu bílkovin, ale také obsahu řady důležitých vitaminů a minerálů, patří vajíčka mezi ideální fitness potraviny. Ovšem uznáváme, že oblíbené míchačky nebo třeba vejce do skla jsou nejlepší začerstva. Na druhé straně vajíčka jsou opravdu variabilní potravina a dá se z nich vytvořit i řada jídel s sebou.

  • Muffiny z vajíček - Naprosto geniální záležitost, kterou si připravíte den předem. Na jeden muffinek bude stačit půlka vajíčka. Když chcete udělat deset muffinků, použijte pět rozmíchaných vajíček. Pro jemnější chuť přidejte trochu mléka. Do formičky umístěte libovolný sýr nebo šunku a kousky zeleniny, například balkánský sýr a růžičku brokolice. Zalijte to směsí z vajíček a mléka. Pečte zhruba 20 minut na 180 stupňů.
  • Sýrová omeleta - Nejčastěji se připravuje ze dvou a může představovat takovou zdravější formu tortilly. Dát do ní můžete, co je vám po chuti. Zkuste třeba kombinaci rozdrobeného kozího sýru, předem grilovaných žampionů a čerstvých bylinek. K podávání nezapomeňte na čerstvý salát, například rukolu nebo polníček. Přidat můžete i nakládané brusinky.
  • Italská frittata - Frittata je původně italské jídlo, které se připravuje podobně jako omeleta, ale pomaleji, přičemž v závěru spíš připomíná koláč. Přimíchat můžete třeba uvařenou rýži, uzeniny nebo zeleninu. Doporučujeme kombinaci dvou vajíček, mozzarelly, cherry rajčátek, bazalkových lístků a kostiček šunky.
Foto: Elena Veselova, Shutterstock.com

Vajíčkové muffiny si připravte už večerFoto: Elena Veselova, Shutterstock.com

Bowl aneb snídaně do misky

Snídaně „co dům dal“ rozhodně nemusí znamenat, že se odbýváte. Pokud máte doma mnoho zdravých surovin, které potřebujete někde upotřebit, můžete z nich udělat stylovou misku napěchovanou výtečnými surovinami. Možná jste podobné svačiny i snídaně už zaznamenali s označením „bowl“. Prostě miska. Nebo taky talíř.

Kombinace v tomhle případě mohou být opravdu nejrůznější – miska se může skládat klidně z deseti surovin, které přidáte jen po lžících. Myslete ale vždy na to, že třetinu až polovinu talíře by měla tvořit zelenina (kysané zelí, nakládaná řepa, rukola, strouhaná mrkev, pečená dýně…), třetinu zdroje bílkovin (trhané maso, ryby, uzeniny, sýry, tempeh, luštěniny) a zbylou menší část pak sacharidy (bulgur, quinoa, rýže, jáhly, kus kus). Nezapomínejte ani na dochucovadla! Trocha pesta, lžíce jogurtového dipu nebo hummusu dodají jídlu nový rozměr.

Misky plné různých surovin jsou vzdáleně inspirované tradičním havajským jídlem poke bowl. 

Reklama

Načítám