Hlavní obsah
3,0
(766)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Kombinace voňavého bylinkového jogurtu, ztracených vajec a pikantního másla je pro nás trochu nezvyklá, ale v Turecku staletími a mnoha gurmány ověřená. Zkuste toto syté jídlo z jednoduchých surovin k snídani, na brunch nebo lehkou večeři, a pochopíte.

5 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Jogurt & chilli olejíček
  • 200 g řeckého jogurtu
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce čerstvých bylinek
Ztracená vejce
  • 4 ks vejce
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce octa 8%
Přelití
  • 3 lžíce másla
  • 1/4 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 špetka chilli
Článek

Postup

01.

Tučný řecký nebo smetanový jogurt ochuťte solí, 1 až 2 lžičkami citronové šťávy a (tedy pokud vajíčka nesnídáte, ale večeříte) prolisovaným česnekem. Podle chuti vmíchejte nasekané čerstvé bylinky: kopr, koriandr, petržel či pažitku nebo jejich mix. Jogurt rozdělte do dvou mělkých misek.

02.

Do velkého hrnce nebo hlubší pánve dejte vařit vodu s octem a solí. První vajíčko si vyklepněte do malého hrníčku nebo naběračky. Když je voda těsně pod bodem varu, lžící do ní udělejte vír a opatrně do něj vejce vlijte. Stejně postupujte se zbylými vajíčky, já dávám 1 až 2 kusy na porci. Vařte na mírném plameni 4 minuty. Poté vajíčka vyndejte děrovanou lžící tak, aby z nich okapala voda, a položte na jogurt.

03.

Mezitím, co se vaří vejce, si připravte máslo. V malém kastrůlku ho spolu se sladkou paprikou a špetkou chilli vloček za stálého míchání přiveďte k varu, až získá krásně zlatavou barvu. Tradičně se používají papričky z Aleppa, ale vystačíte si i s touto kombinací. Vejce přelijte máslem, dozdobte čerstvými bylinkami a podávejte, nejlépe s pečivem a to do vajec namáčejte.

Jestli si nevěříte s jejich přípravou, mrkněte na tento trik, jak udělat ztracená vejce tak, aby se vždy povedla.

Reklama

Načítám