Hlavní obsah

4 rychlé tekuté snídaně a jejich přednosti i neřesti

Foto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Foto: My Ocean Production, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemáte čas ráno něco zakousnout nebo v letních vedrech těžko hledáte, jakým jídlem začít den? Spolehněte se na rychlé a osvěžující tekuté snídaně, ale i mezi nimi dobře vybírejte.

Článek

Nemáte-li po ránu čas na to, abyste si ke snídani v klidu sedli, není třeba kvůli tomu hladovět. Pohodlné do auta, MHD i ke konzumaci za chůze jsou tekuté snídaně. Zásobte si jimi lednici i špajzku, ale nezapomeňte sledovat etikety, ať hned po ránu tělo nešidíte nebo nehřešíte ve svém dietním plánu.

Podmáslí i kefír vás zasytí

Je-li čas vaším nepřítelem, mějte vždy v ledničce kysaný mléčný nápoj. Kefír, podmáslí, acidofilní mléko nebo jogurtový nápoj vás díky obsahu bílkovin zasytí. „Z hlediska výživy dodává mléko a mléčné výrobky především plnohodnotné bílkoviny, velké množství vápníku a dalších minerálů a také řadu vitaminů. Má nízký obsah cholesterolu, výbornou sytící schopnost a stravitelnost. Fermentované mléčné výrobky jsou výborným zdrojem prospěšných bakterií,“ vysvětluje inženýrka Šárka Horáčková z Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha.

Čtvrtlitr kefíru nebo acidofilního mléka tělu dodá 450 kJ, ochucený a doslazený jogurtový nápoj zhruba o stovku více, ovšem počítejte s dvojnásobným množstvím sacharidů a polovičním obsahem kvalitního mléčného tuku. Ani jeden nápoj vám ale nedá žádoucí vlákninu, proto co nejdříve přikousněte jablko nebo celozrnné sušenky. To vám pomůže zvýšit kalorický příjem na doporučených 1 200 kJ, které by měla pestrá snídaně zajistit.

Foto: Natalya Stepowaya, Shutterstock.com

Z mléčných výrobků jsou nejzdravější ty kysané jako kefír nebo podmáslíFoto: Natalya Stepowaya, Shutterstock.com

Mléčný koktejl

Další alternativou je ochucený koktejl z mléka nebo jiného mléčného výrobku. Můžete si ho cestou koupit, ale výhodnější je udělat si doma vlastní, protože do něj dáte jen ty ingredience, které sami chcete. K mléku nebo kysanému mléčnému nápoji přidejte banán, bobulovité ovoce nebo sezonní vitaminy ze zahrádky. „Snídaně obsahující ovoce je skvělá volba, do těla dostanete vitaminy i vlákninu. Nezapomínejte však ale ani na zdravé tuky, například ve formě ořechů či semínek,” doporučuje nutriční specialitka Kristýna Ostratická. Smíchejte například jeden banán, malou hrst sušeného kokosu a 250 ml mléka a máte kaloricky vyváženou snídani bohatou na všechny potřebné živiny.

Smoothie

Jde to samozřejmě i bez mléka, pokud vám nechutná nebo pro vás není dobře stravitelné. Umíchejte si smoothie, ideálně nejen z ovoce (tyhle věci ale smoothie nikdy nedávejte). Je kalorické a bohaté na cukry, což ráno tolik nevadí, zelenina ale doplní další mix prospěšných živin a sníží celkový kalorický příjem. Umixujte třeba 400 g ananasu, hrst mladého špenátu, 1/2 zralého avokáda a 250 ml vody.

„Při přípravě smoothie se všechny suroviny mixují. Díky tomu neztratí nápoj prospěšnou vlákninu, jako se tomu stane při odšťavňování. Vláknina tak nejen rozpohybuje trávení, ale budete se cítit i déle sytí,“ vysvětluje Eva Nepokojová ze vzdělávacího programu Zdravá 5.

Ovoce a zeleninu kombinujte s bylinkami a kořením, zkuste mátu, bazalku nebo skořici pro lepší trávení. Pro komplexnost živin doplňte rostlinným mlékem, trochou semínek nebo lžicí ořechového másla. Zředit nápoj můžete vodou, pro osvěžení přidejte trochu ledu.

Foto: Teri Virbickis, Shutterstock.com

Ovocné smoothie je ideální pro ty, kdo mají alergii na mlékoFoto: Teri Virbickis, Shutterstock.com

Proteinové nápoje

Chcete-li tělu doplnit hlavně bílkoviny, protože ráno míříte například za sportem, můžete do předchozích receptů přidat navíc lžíci tvarohu. Nebo vsaďte na hotové proteinové nápoje. Mají nízký obsah sacharidů a naopak hodně sytících bílkovin. „Na trhu najdete proteinové nápoje – kávu, smoothies nebo polévky, které stačí rozmíchat ve vodě nebo i s trochou mléka a nechat pár minut odstát. Dostanete do sebe porci kvalitních bílkovin, díky čemuž zůstanete sytí na dalších pár hodin. Další výhodou je jejich delší trvanlivost a skladnost,“ vysvětluje Martina Dvořáková, dietní koučka KetoDiet.

Proteinové nápoje ale berte spíše jako doplněk, neměly by nahrazovat pestrou čerstvou stravu, spíše vám mohou pomoci vytrhnout trn z paty ve spěchu. Nepřehánějte to s nimi i z toho důvodu, že nadměrné množství bílkovin v jídelníčku neúměrně přetěžuje ledviny.

Spěch není výmluvou, proč nesnídat. Zkuste praktické snídaně do ruky.

Reklama

Načítám