Hlavní obsah

Proč trpíte v zimě častěji zácpou? Na vině jsou Vánoce i čtení si na záchodě!

Foto: Profimedia

Trápí vás zácpa? Poradíme, co s tímFoto: Profimedia

Reklama

Zácpa je většinou varováním, že by se na vašem talíři mělo rozhodně něco změnit. Proč je ale častější v létě a proč v zimě? Má to logické vysvětlení.

Článek

Podle lékařů trpí občasnou zácpou asi třicet procent populace – častěji ženy. Většinou jde o reakci na změnu jídelníčku, ale i životního rytmu. V létě je tedy častější v souvislosti s dovolenými a cestováním, tehdy ji podporuje horko a nedostatek tekutin. V zimě, tedy hlavně kolem Vánoc, je daní za to, že se častěji svalíte s něčím dobrým, a většinou sladkým či tučným, na gauč.

Jak se projeví?

Kdy vlastně mluvíme o zácpě? Ani odborníci nemají jasno v tom, jak často je „normální“ se vyprázdnit. Jedni říkají, že ne déle než jednou za tři dny. Vždy by se to mělo obejít bez bolesti před tím i při aktu samotném.

V důsledku zácpy můžete mít pocit nafouklého břicha, bolest, píchání či tlak v břiše – a to ve škále od jemných náznaků až po bolesti, které dokážou člověka dostat dokonce i na pohotovost.

Při déle trvající zácpě je nutné navštívit lékaře. V těle se totiž hromadí škodliviny, které mohou prostupovat do krve a následně poškozovat vnitřní orgány – játra, slinivku a ledviny, ale i srdce. Častá zácpa nesvědčí ani střevům samotným a může vést až k vzniku zánětů, hemoroidů i nádorů.

Foto: Profimedia

Zácpu mohou provázet i velmi intenzivní bolestiFoto: Profimedia

Co zácpu způsobuje?

Zácpa může být v tom horším případě jedním z příznaků nádorů tlustého střeva, poranění míchy, otravy nebo zánětů střev. Může provázet i zánět močového měchýře nebo dělohy, ale i hemoroidy. Většinou jde ale spíš o chyby ve skladbě jídelníčku, nedostatek tekutin a pohybu, což se týká hlavně nadcházejících vánočních svátků, kdy se jí víc sladkostí, kaloricky vydatných jídel, mnozí se přejídají. Ve spojení s omezením venkovních aktivit, čili pohybu, to je ideální doba pro vznik zácpy.

Jak se vyhnout zácpě

  • Sníst víc ovoce, zeleniny a vlákniny – jejím zdrojem jsou kromě kořenové zeleniny i semínka, luštěniny, celozrnné potraviny.
  • Vypít alespoň dva litry tekutin denně – nepočítejte do nich kávu, černý čaj ani sladké a sycené kolové nápoje, ty mohou při vyšší konzumaci naopak zácpu vyvolat. Pomáhá pít sklenici vlažné vody ráno nalačno, nepijte během jídla, ale tak čtvrt hodiny před a půl hodiny po něm.
  • Jezte pravidelně a v menších dávkách, nepřejídejte se a dvojnásob ne na noc.
  • Hýbejte se – pravidelné cvičení nebo alespoň chůze rozpohybuje i střeva.
  • Nedělejte si z „oné místnůstky" místo, kde si v klidu přečtete oblíbený časopis nebo knížku – mozek se věnuje četbě a nemá důvod dát střevům dostatečný pokyn k akci.
Foto: Profimedia

Vhodnou prevencí zácpy je pravidelný pohybFoto: Profimedia

Jak zácpu léčit?

Pokud trpíte akutní zácpou, začněte přesně tím, co jsme popsali v radách o prevenci. Pomohou i přírodní metody – popíjení speciální minerálky, pomáhá i rychlá studená sprcha břicha, která tuto oblast prokrví, a následná krouživá masáž.

Mezi přírodní projímadla patří například švestky, a to sušené i kompotované, kysané zelí, jahody, lékořice, ale i jablka. Pokud nemáte problém s konzumací olivového oleje, dejte si ho lžičku ráno nalačno. Alternativou jsou dvě deci šťávy z kysaného zelí. Opakujte to, dokud zácpa nepovolí.

„Funguje i klystýr ze lněného oleje, obecně přijatelnější je si vyrobit lněné mléko – stačí rozmixovat hrnek mléka, přidat do něj lžičku lněného oleje a až dvě lžičky mletých lněných semínek. Doporučuji pít nalačno. Mohou ho pít těhotné ženy, pro které léky na zácpu nejsou vhodné,“ radí poradkyně zdravého životního stylu Jarka Kučmášová.

Když nic nepomůže, na řadě jsou projímadla z lékárny. „Vybrat si můžete z tablet, čípků i kapek, vždy si ale přečtěte příbalový leták, a hlavně doporučené dávkování! Při předávkování hrozí křeče, průjem. Příliš časté užívání těchto přípravků může skončit poškozením sliznice střeva, destrukcí nervové pleteně až atrofií hladké svaloviny. Důsledkem je těžká zácpa, která nereaguje na žádnou terapii,“ varuje MUDr. Sylva Šebková z Ordinace.cz.

Máte na zácpu osvědčený recept? Napište nám!

Reklama

Načítám