Hlavní obsah

Proč vám v létě, třeba u bazénu, tvrdnou bradavky?

Foto: Halay Alex, Shutterstock.com

Foto: Halay Alex, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Dívají se vám muži na hrudník? Třeba je to proto, že je fascinují vaše tvrdnoucí bradavky. Nesnažte se je ovládat, ale spíš pochopit. Ve skutečnosti můžete mít díky nim stabilnější vztah.

Článek

Léto je období odhalené pokožky, vzdušných materiálů a chození naostro. Často proto dochází k prosvítání prsních bradavek skrz ultra tenký topík. Mužům se to líbí, o tom žádná, ovšem ženy se ptají, proč jim jejich hroty tvrdnou, a to v nejméně vhodné chvíli. Stačí si nohy smočit v bazénu a bradavky jsou jako kámen! Z jakého důvodu?

Bradavková husí kůže

Vzpřímení bradavek způsobují stejné nervy, které stojí za husí kůží. Je-li pokožka vystavena chladu, hladké svaly v kůži a kolem vlasových folikulů se stáhnou. Dvorec se zmenší a scvrkne, což pak vytlačuje zvětšující se bradavku. Dá se tomu nějak zabránit? Těžko. Voda na koupalištích a v bazénech je obvykle studenější než vzduch, takže pravděpodobnost, že tělo na situaci nezareaguje, je velmi, velmi malá. Ostatně, okolností, které hrají pro vztyčování dámských „špiček“, je trochu víc.

Foto: Dmitry_Tsvetkov, Shutterstock.com

Voda bývá většinou chladnější než vzduch a tělo na to reagujeFoto: Dmitry_Tsvetkov, Shutterstock.com

Hormony i činnost mozku

Ale i kdyby voda v bazénu byla horká jako káva, zpětnou vazbu prsou neovlivníte. Vstoupíte na první schod a zjistíte, že se voda vaří. „Fuj, to je teplé, mám vůbec jít dál? Vždyť se v tom uvařím!“ Podvědomá obava způsobuje fyzické reakce a ty se mohou projevovat zalapáním po dechu nebo právě ztvrdnutím citlivých bradavek.

Za všechno může amygdala, centrum limbického systému a hlavní sídlo vášní, jež kontroluje strach i sexuální vzrušení. Mozek ovšem nevyhodnotí, o jakou konkrétní situaci se jedná, takže pouze vydá obecný příkaz – hroty nahoru, prosím!

V neprospěch sebeovládání hraje i nadbytek estrogenu. Bradavky jsou natolik vnímavé, že je jejich ovládání naprosto nemožné. Zafouká větřík, špička se otře o látku – a hned jste středem pozornosti. Stejně jako když máte menstruaci nebo ovulujete. Podle některých lékařských teorií tak patří na seznam důvodů, proč se dá na vašich ňadrech „dříví štípat“, i hormonální změny.

Tak trochu letní provokace

Sluší se však uvést, že pokud se nejedná o bolest či nepohodlí, není důvod se znepokojovat. Vztyčené bradavky pod tričkem nebo halenkou zapůsobí na každého muže, proto je berte jako podnět k partnerskému laškování a mazlení. Vezmete-li to z gruntu a podprsenku odhodíte i při opalování, myslete na to, že je nutný krém s vysokým faktorem. Doporučuje se minimálně SPF 20 a výš a každé dvě hodiny ochrannou vrstvu obnovte.

Ztvrdlý hrudník také nastavujte k laskání, posílí to vaše partnerství! Larry Young, profesor psychiatrie z americké Emoryho univerzity, který studuje neurologický základ sociálního chování, si myslí, že organismus využívá starodávný nervový okruh, který se původně vyvinul k posílení pouta matky a dítěte během kojení. Nyní však příroda tenhle trik využívání k posílení vazby mezi páry.

Foto: Kanashkin Evgeniy, Shutterstock.com

Nestyďte se a nechte se hýčkatFoto: Kanashkin Evgeniy, Shutterstock.com

Ženský trik, který nevyžaduje plánování

Když jsou v průběhu kojení bradavky stimulovány, oxytocin, jinak známý jako „hormon lásky“, zaplavuje mozek matky a pomáhá jí soustředit se na potomka. Podle uvedeného odborníka stimulace bradavek zvyšuje sexuální vzrušení u velké většiny žen a aktivuje stejné oblasti mozku jako dráždění vaginy a klitorisu. (Víte, co se děje v mozku při orgasmu?)

Pokud se partner ňader dotkne, masíruje je a něžně okusuje, vyvolává to uvolnění oxytocinu v ženském mozku, stejně jako se to děje u kojení. V této souvislosti se však oxytocin víc zaměřuje na sexuálního partnera a posiluje tak touhu propojit se s milencem. Jinými slovy, muži zabodují, když začnou více hýčkat hrudník během předehry a při sexu. Ostatně, znáte snad lepší hračku, kterou by si mohli půjčit? Tak jim to zírání na tvrdé bradavky s lehkostí odpusťte, je to pro dobro obou!

Reklama

Načítám