Hlavní obsah

Abeceda ženských prsou

Foto: Thinkstock

O ňadrech se dá říct všechno od A po ZFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co vás napadne, když se řekne prsa? Malá, velká, umělá či pravá. Nebo také krásný dekolt, smyslné pohledy, sex. Ale i mateřství, kojení a láska. A bohužel i nemoc, rakovina a nádor. Je toho jednoduše hodně, a tak jsme se v redakci zamysleli a pokusili se vytvořit abecedu věnovanou jen a jen ňadrům. Podívejte se, jak to dopadlo…

Článek

U některých písmen to šlo samo, u jiných jsme se trochu nadřeli. Některá písmenka nás vcelku pobavila, jiná ale tak veselá nebyla. Ale všechno má dvě strany, tak proč by zrovna ňadra měla být výjimkou?

A jako asymetrie

Stav, kdy je jedno prso menší než druhé, je vcelku běžný. Uvádí se, že viditelné rozdíly má pět procent žen, ale v podstatě se dá říci, že téměř žádná žena nemá obě prsa zcela identická. Ve většině případů jde ale o rozdíly tak titěrné, že je lze jen stěží rozeznat.

B jako bradavky

Bradavky jsou něco jako řídicí prsní „věže“. Dokonale reagují na teplo, chlad i na správné doteky. Při vzrušení se dokonce mohou o pár milimetrů zvětšit!

C jako cysta

Cysty prsu jsou drobné a hmatatelné bulky. Objevují se poměrně často a většinou nejde o nic závažného. Vždy je ale potřeba cystu odstranit (chirurgicky nebo odsátím tekutiny jehlou) a poslat ji na rozbor, aby bylo jasné, o jaký její typ se jedná.

D jako dvorce

Prsní dvorce nelze přehlédnout. Jejich tvar i zabarvení se u žen výrazně liší. „Velké věci“ se s dvorci dějí v době těhotenství, kdy se hodně zvětšují a tmavnou.

E jako erotogenní zóna

Prsa jsou jednou z nejčastějších ženských erotogenních zón. Doteky, hlazení či laskání, to vše se ňadrům líbí. Důkazem vzrušení jsou pak ztvrdlé a zvětšené bradavky.

F jako fáma

Jako u všeho, i na téma ženských ňader se čas od času objeví nějaká fáma. My si vzpomněli na tu, podle níž ženy, které neustále nosí podprsenku, mají povolenější prsa. Prý si navykla na neustálou podporu, a tak sama nedrží. A to samozřejmě není pravda.

G jako gravitace

Říká se, že za povislá prsa může ve stáří gravitace. Ta samozřejmě prsa „táhne“ k zemi stejně jako vše ostatní. Ale ve výsledku se na stavu prsou stejně podepíše délka kojení, počet dětí, velikost (tíha) prsou a spousta dalších faktorů.

H jako horňáci

Je to klasické dělení mužů. Dolňáci se zaměřují spíše na ženské zadečky, horňáci jsou fascinováni právě ženskými prsy.

CH jako chemoterapie

Je to smutné, ale i tohle ošklivé slovo k ženským ňadrům patří. Chemoterapií si totiž projde každá žena, které je diagnostikována rakovina prsu. Bohužel neoslabuje jen rakovinné buňky, ale i jiné buňky v těle. Pacientky tak musí počítat s mnoha nepříjemnými vedlejšími účinky, jako jsou nevolnosti, zvracení, únava a dočasně vypadané vlasy.

I jako implantát

Chirurgické zvětšení prsou je dnes v podstatě běžná věc. K plnějšímu dekoltu ženám dopomůže nejen šikovný chirurg, ale také prsní implantát. Ten je nejčastěji silikonový a vkládá se buď pod prsní žlázu, nebo pod sval. Existují také implantáty plněné fyziologickým roztokem.

Foto: Thinkstock

Pomocí implantátu zvětšíte své poprsíFoto: Thinkstock

J jako jemná pokožka

Prsa pokrývá poměrně jemná pokožka, proto jsou tak hebká na dotek. Ale jde o kůži, která během života dost trpí. Ňadra mění během života tvar i velikost hned několikrát (těhotenství, kojení, menopauza,...). Výsledkem mohou být například nepěkné strie, které se objevují nejčastěji v době těhotenství.

K jako kojení

Většinou jsou prsa spojována s erotickou přitažlivostí, ale primárně jsou určena ke kojení. Je to tak dokonale vymyšlený „stroj“, že pokud vše funguje, jak má, prvních šest měsíců života dítě nepotřebuje nic jiného než mateřské mléko.

L jako láska

Láska je, když matka kojí své dítě. Láska je, když ho na své hrudi utěšuje. A láska jsou i něžné partnerovy doteky. A ve všech případech jsou v hlavní roli ňadra!

M jako mamograf

Mamografické vyšetření je vedle samovyšetření nejdůležitějším preventivním opatřením proti rakovině prsu. Rychle a bezbolestně dokáže odhalit cokoli, co by v prsu nemělo být. Každá žena od 45 do 69 let má na bezplatné mamografické vyšetření právo každé dva roky.

N jako nádor

Tohle slovo nechce žádná žena slyšet. Bohužel je ale karcinom prsu nejběžnějším zhoubným nádorem u žen. Součástí léčby je vždy chemoterapie, případně radioterapie a chirurgické odstranění nádoru. Když je příliš rozsáhlý, je bohužel někdy třeba odstranit celý prs.

O jako objem a obvod

To jsou dva zásadní údaje, které určují velikost poprsí. Nejrozšířenější velikostí je podle žen obvod 75 a objem košíčků B. Odborníci ale tvrdí, že zdaleka ne všechny ženy, které takovou velikost uvádejí, ji skutečně mají.

P jako podprsenka

Pokud by si měly ženy vybrat tři kusy oblečení, které si s sebou vezmou na pustý ostrov, nejspíš by ve výběru nechyběla podprsenka. Tenhle kus spodního prádla, jehož předchůdcem byly korzety, byl poprvé patentován Francouzkou Herminií Cadolle v roce 1889. V roce 1893 si ho pak patentovala i Američanka Marie Tucek.

Q jako queer

Ne každý, kdo má prsa, musí být žena. Ne každému muži se musí líbit ňadra. Slovo queer je označením pro něco nezvyklého. Používá se ale i jako pojem, který zastřešuje všechny formy sexuality neodpovídající „heterosexuální normě", tedy všechny gaye, lesbičky, transsexuály a podobně.

R jako růst

Je to známka dospívání a toho, že se holčička pomalu mění v dívku. Většinou dochází k růstu prsou na začátku puberty, někdy kolem jedenáctého a dvanáctého roku. Růst většinou trvá dva až tři roky.

S jako samovyšetření

Je to jednoduché, zabere to jen pár minut, ale přitom vám to může zachránit život. Nejlepší způsob samovyšetření prsu je před zrcadlem. Ňadra byste si měly nejdříve pozorně prohlédnout, poté prohmatat a zkontrolovat i podpažní jamky. Při jakékoli změně na kůži, případně nahmatané bulky, vyhledejte lékaře.

T jako tvar

Kromě velikosti je to další věc, které ženy hodně řeší. Ideální pevná, kulatá a plná ňadra totiž rozhodně nenadělila příroda všem. V dnešní době už toho hodně vyřeší kvalitní podprsenka, ale možná je i chirurgická modelace prsou.

U jako umělá prsa

Ženy s vyloženě chlapeckým hrudníkem se leckdy mohou cítit méněcenné, nepřitažlivé a neženské. Pomoc jim nabízejí plastičtí chirurgové, kteří  jim s pomocí implantátů „vyrobí“ prsa umělá.

V jako výstřih

Asi málokterý muž se ubrání pohledu do hezkého ženského výstřihu. Ale rozhodně to nelze pánům zazlívat, vždyť je to přirozené. A vlastně to je poklona!

Foto: pradlodamske.cz

Wonderbra je symbolem sexy podprsenkyFoto: pradlodamske.cz

W jako wonderbra

Podprsenka podprsenek! Tenhle zázračný kousek spodního prádla, který dokáže zvětšit prsa až o dvě čísla, byl „vynalezen“ v roce 1935 v Kanadě, ale své pravé slávy se dočkal až na začátku devadesátých let. Dnes je značka Wonderbra pojmem, kterému rozumí každá žena.

X jako XXXXXL

Okamžitě jsme si v redakci vybavili obří prsa, kterými se pyšnila Lola Ferrari. Podstoupila dvacet plastických operací, dokud se obvod její hrudi nevyšplhal na šílených 170 centimetrů, i když informace o její velikosti se dost různí. Každopádně se jí gigantické silikony příliš nevyplatily, v roce 2000 tahle rekordmanka zemřela, a to ve věku sedmatřiceti let. Příčinou její smrti byly komplikace spojené s umělými prsy.

Y jako youtube

Tady jsme byli vážně v koncích. A jediné, co nás napadlo, byl youtube.com. A koneckonců, proč ne? Zadejte si tam slovo prsa a budete koukat, co všechno se vám v nabídce videí objeví.

Z jako žlábek

Co k tomu říct? Je snad něco víc sexy než hezký žlábek ve výstřihu?

Zapomněli jsme na něco? Doplnili byste naši abecedu?

Reklama

Související témata:

Načítám